
Толкова заредена се върнах от посещението си в Атина, че нямам думи. Макар да беше служебна визита и да бях с колегите си през цялото време, както и на работа в част от дните, не мога да скрия колко вдъхновяващо е да посетиш нов град и да се потопиш в чуждата култура, особено ако тя включва много вкусна храна и слънце.
Бях в Атина в края на февруари, но вече усетих пролетта. Разхождайки се през тесните и китни варосани улички, с малки приказни къщички с цветни капаци на прозорците усещах уханието на разцъфналите дръвчета, а с това и на настъпващата пролет. Биенето на камбаните отмерваше всеки час прекаран из тази красота и си доказвах за пореден път, че човек е човек, когато е на път.
След като обиколих магазинчетата си накупих разни вкусотийки, които ще ми помогнат да приготвя още по-големи вкусотийки като подправка за сувлаки, ликьор от шам фъстък и разбра се задължителната за гръцките козунаци мастикс смола, от който идва техния аромат. ( Вижте още една слънчева рецепта ТУК)

Хапнах най-вкусните панирани каламари на света и не говоря за онези замразени кръгчета, а истински мини калмарчета, цели, на една хапка колкото мидичка. Няма такава наслада.

Ще се постарая да споделя с вас повече за всичките тези преживявания в
Инстаграм, където знаете, че ви показвам повече снимки и клипчета, ако ви се иска да надникнете. И тъй като не бях у дома и нямах време да готвя, реших днес да ви изненадам с един сиропиран сладкиш, който си чака в чернови от много дълго време.
Чака си по-топлото време, по-слънчевото време и любителите на сладкото. Тази рецепта е толкова лесна и да си призная, ми е една от любимите. Обожавам охладени сиропирани десерти, а още повече такива без печене. Името му е от наименованието на сухарите, които може да намерите в магазините, но като цяло може да го приготвите и с друг вид сухари.

Eто и рецептата:
Необходими продукти:
11-12 р. сухара Етимек
За сиропа:
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч.вода
За крема:*
600 мл прясно мляко
1 пак. пудинг крем Брюле
100 г захар
2 домашни яйца
100 г масло
За отгоре:
200 мл сметана за разбиване сладка
шам фъстък за украса
*идея за втори вид крем в описанието по-долу
Според мен това е един от най-лесните сладкиши, които може да направите. Аз ползвам готовите сухари в червена опакова, купувам ги от Кауфланд, но ги има навсякъде. Избираме подходящ съд и ги редим в него. През това време започваме с приготвянето на сиропа и крема.
За сиропа слагаме захарта да се карамелизира до кехлибарен цвят и след това добавяме водата, оставяйки на тих огън да се разтвори карамела до получаването на карамелен сироп.
На съседния котлон приготвяме крема, като аз правя един от двата вида: мързеливия, който съм описала с помощта на някой пудинг крем Брюле, който обогатявам с яйца и масло. За целта слагаме 2/3 от млякото на котлона да заври със захарта, а през това време в купа разбиваме пудинга, с яйцата и остатъка от млякото. Когато млякото тръгне да завира, добавям тази смес и разбъркваме докато се сгъсти.
Когато кремът е готов, дърпаме от огъня и прибавяме маслото.
Ако искате да направите крем за същия десерт, но без готов пудинг, може да направите следния от 700 мл прясно мляко, 100 г захар, 6 с.л.брашно,2 с.л. царевично нишесте и 1 с.л. масло и 1 ванилия.
Приготвя се по същия начин.
Когато кремът и сиропът са готови, заливаме сухарите с карамеления сироп.
Отгоре разпределяме от крема и изравняваме. Оставаме крема да изстине напълно, преди да го приберем в хладилника поне за час.
След това разбиваме сладкарска сметана на сняг и разпределям върху изстудения сладкиш и украсяваме с малко шам фъстък.
Разрязваме на парчета ..
и сервираме!
Толкова е лесно :)
Парчетата са стабилни, но всъщност
са нежни и супер сочни, така че може да ги ядете и с лъжичка.
Обещавам ви, че ще ви хареса и ще си оближете пръстите, лъжичките и чинийките. Ако го направите, не пропускайте да ми изпратите снимки :) Знаете, че вашите снимки, са моята гордост, за които ви благодаря :) Сега, след като се заредих с малко слънце, ще се постарая да "предам нататък" и това местенце да остане малкото неутрално от всякакви наболели теми, за да може да се разсейвате и да ви е винаги хубаво тук.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:
Публикуване на коментар