понеделник, 19 март 2018 г.

Тайната на хубавите ореховки / Orehovki - bulgarian flourless walnut cookies


Много пъти съм правила ореховки и никога не ставаха като от магазина. Знам, че обикновено даваме за пример купечките неща, като нещо некачествено, но няма какво да се лъжем - понякога те са точно това, което ни изкушава и целта, която искаме да постигнем. Било то фрашканият с оцветители козунак, който е винаги на конци, или целувките, които винаги са обемни, но не и сухи, или пък точно те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина (освен, ако не са престарели на някой прашлясал щанд).


Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.
Смело мога да твърдя, че вече знам как се правят истинските ореховки и каква е тяхната тайна. 






В повечето стари класически рецепти белтъците се разбиват на сняг, както и при целувките. Аз обаче реших да използвам по-скоро моя начин от целувките, където загрявам белтъците и захарта на котлона (помните от моята рецепта тук), с тази разлика, че белтъците след това не се бият въобще. По-скоро имаме една ароматна, лепкава смес, която става чудесна за изпичане на идеалните ореховки. 
Те са точно такива - с лъскава и суха коричка, но мека и разтеглива сърцевина!


За още по-голямо удоволствие слепих някои две по две с маслен крем с пудра захар и буквално се върнах в първи клас. Реших, че няма да отлагам дълго, а ще споделя с вас и тази рецепта от старите бабини тефтери, като част от вече създадената от мен поредица, пък кой знае - догодина може да ме номинират и за тази категория (вече си пускам заявката :))
Засега обаче ще бъде истинска радост, ако ме подкрепите с гласа си в категориите, в които съм номинирана тази година, а те са четири:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

Започвам като смилам на блендера орехите на ситно, може и на мелничка за ядки разбира се.


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.


Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.


Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре.  


Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно.
  

Загребете по лъжичка от сместа и слагайте от нея върху хартия за печене, като оставяте разстояния между тях.


Печете на 160 градуса за около 15 минути.


Първата порция, която изпекох, станаха малко по-сухи (те бяха три-четири броя), тъй като сместа не беше много изстинала или ги препекох, но затова пък ги слепих с крем. 
От втората порция натам пък станаха рай :) 


Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата. 
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка?


Съвсем се разсеях, но само ако знаете колко вкусотии съм ви подготвила за предстоящите празници, думите няма да ми стигнат, а знаете, че имам в излишък!
Затова грабвайте по една-две-пет сладки и бягайте на работа, че утре пак ще ви изкушавам с нещо изумително вкусно като днешната рецепта.

Усмихната седмица, приятели :)

п.п. И гласувайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

9 коментара:

  1. Супер!!! Много лесно и дано стане вкусно- сега ги правя :) Тестото обаче ми стана доста твърдо и то без да го оставям за дълго да изтине И ще станат мнооогооо малко на брой

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Зависи си и от големината на белтъците, но все пак съм сигурна, че ще станет вкусни :) като за първи път и по-малко да изезнат, ще можеш да прецениш за друг път каква доза да си направиш :) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Страхотно изглеждат!!! а може ли и рецептата за крема ... подозирам, че си използвала желтъците :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, не съм ползвала жълтъци, а само това, което съм описала в рецептата: масло, пудра захар и ванилия. Може да си добавиш и още малко млени орехи в него, ром или какао. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Звучат супер! Как правиш масления крем? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря :) Да, написала съм го по-горе. Няма проблем, просто публикувах първо този коментар! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Люска грабвам си сладка ореховка и чакам празничните ти предложения!
    Няма да гласувам, казвала съм и преди - не ми допада платформата Блоговодител, но знаеш, че ценя и теб и блога, надявам се това да е достатъчно! Прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Грабвай си спокойно и повече :) Прекрасни празници и за теб!

      Изтриване
  5. Благодаря Ви за прекрасната рецепта, Люси! От както я публикувахте правих ореховки 3 пъти в двойна доза :))) . Чета Ви редовно и доста често разнообразявам менюто с Вашите предложения. Вече сте почти член на семейството ни - питат ме в къщи "Какво ще ни направиш от Люси този път?" Хубави празници Ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...