Това е една от любимите ми рецепти на мама, която в реда на нещата съм си приватизирала и й се радвам всеки път. Обожавам тиквичките, приготвени по този начин, защото не мога да кажа, че бях толкова голям фен на този зеленчук. Преди години дори не исках да ги поглеждам, но както вече съм казвала, продължавам да се удивявам колко много се променя вкусът на хората през годините. И мога само да се радвам за това, че сега имам възможност да експериментирам и да се наслаждавам на много повече вкусови комбинации, отколкото преди, и смятам, че разнообразното хранене е ключът към здравето, особено когато се включват повече сезонни плодове и зеленчуци.
Но стига толкова увъртане и нека да преминем към рецептата за тези сочни пълнени тиквички с кайма и кашкавал. А ето и какво ви трябва:
4 бр. големи тиквички
2 бр. средни глави лук
2 стръка чесън
2 моркова
500 гр кайма
400 гр кашкавал
1/4 връзка магданоз
1/2 връзка копър
черен пипер
сол
Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените "лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в подходяща тавичка.
През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.
Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра за допълнително поръсване при сервирането.
Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това доливаме малко хладка вода в тавичката.
Тиквичките печем първоначално на силна фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания кашкавал и се оставят да се запече.
Готовите тиквички сервираме топли, поръсени с още малко от нарязания копър.
Добър апетит!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей,Люси!
ОтговорИзтриванеМного апетитни тиквички! Искам да ги пробвам още утре. Поздравления за хубавите снимки!
Хубава вечер!
Люси, включвам се отново, защото искам да ти благодаря за чудесната рецепта! Тиквичките ти станаха любими на семейството ни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз ти благодаря Михаела :) Много се радвам, когато се харесват рецептите ми и още повече, че са ви станали любими тези тиквички! Сърдечни поздрави и от мен и приятна и успешна седмица!
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта
ОтговорИзтриванеmnogo hubavi stavat val6ebni!!!
ОтговорИзтриванеяки са пробвахме ги
ОтговорИзтриванеblagodarq za chydesnata recepta prevazhodni sa!!!
ОтговорИзтриванеsega shte gi pravq dano stanat
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Само бих направила допълнение - с телешка кайма стават една идея по-вкусни / поне на моя вкус/.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви допада :) А и подкрепявам всеки да я приготвя според вкуса си :) Поздрави!
Изтриванерецептата е много идейна и изглажда адски вкусно,не ми е хрумвала комбинацията между кашкавал и кайма,непременно ще я приготвя,благодаря:)
ОтговорИзтриванеИ аз сега ще пробвам рецептата, но тъй като съм нова в кухнята, бихте ли ми казали дали трябва да обеля тиквичките? Когато са готови ще пиша отзиви :) Мерси :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Аз не ги беля и мисля, че така са по-вкусни, пък и по-лесно запазват формата си при печенето! Поздрави и задължително споделете с мен резултата :)
ИзтриванеПривет!
ОтговорИзтриванеСтара изпитана от мен рецепта, изключително вкусна, а и лесна за приготвяне.
Благодаря ти Люси, че я споделяш и то с толкова апетитни снимки. Така реших какво ще сготвя тази вечер. :) (Човек забравя какво знае с това забързано ежедневие)
Поздрави,
Зори
Така е Зори, позабравят се някои рецепти, но затова пък света на кулинарията е голям и има непрестанен обмен :) Благодаря ти за милите думи и ви пожелавам сладка вечеря :) и прекрасен ден!
ИзтриванеСтрахотни са просто прекрасни
ОтговорИзтриванеЗдравейте, рецептата звучи чудесно :) , но може ли да уточните горе долу градусите и времето на печене? Благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, първо печем на силна фурна, около 200 градуса, а след това намаляваме на умерена фурна. В зависимост от силата фурната и колко са големи и зрели тиквичките, може да отнема различно време. Проверявайте с виличка :) Поздрави!
Изтриванеможе да се сложи малко брашно ако е прекалено много водата
ОтговорИзтриванеАз преди кашкавала настъргвам и домати, страхотни стават
ОтговорИзтриванеВаско: много добра рецепта ! пробвах я много вкусни станха
ОтговорИзтриванеvmesto morkovi shte sloja manatarki da se nadiavam da stane sashto tolko vkysno msi za gotinata retsepta sladyr.
ОтговорИзтриванеще ги направя утре
ОтговорИзтриванеZdravei Lusi, snoshti napravih tvoite palneni tikvi4ki s kaima i kashkaval i ostanah mnogo priqtno ocharovana stanaha bojestwweno vkusni, za prav pat qm tolko vkusni palneni tikvi4ki. Do sega sam gi palnila s kaima i oriz no ne mi haresvaha. Radvam se 4e otkrih tvoqta recepta pozdravleniq. Prodaljavai da ka4va6 vse taka spolu4livi i vkusni recepti !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Благодаря ти, че отдели време да ми напишеш този коментар за рецептата! Напълно споделям мнението ти! Преди време хич не ме изкушаваха пълнените тиквички. Не, че бяха лоши, но не бяха кой знае какво. След тази рецепта направо се влюбих в пълнените тиквички! Благодаря за милите думи и ти желая усмихнати почивни дни!
ИзтриванеЗдравей как и за колко време бланшираш тиквичките? много ми хареса рецептата!
ИзтриванеЗдравей :) Слагам ги във водата и тя спира да ври. Като тръгне пак да завира, оставям ги няколко секунди да поврат и ги вадя. Много зависи от това колко са дебели и големи самите тиквички, но обикновено им стига да поврат една минута. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Попаднах случайно на блога ти, докато търсих рецепта за тиквички с кайма на фурна. Почерпих от твоя опит и съм безкрайно доволна от резултата! Прегледах набързо и други рецепти, със сигурност ще те ползвам за консултант и в бъдеще :)
ОтговорИзтриванеп.п. Позволявам си да пиша на "ти", защото ми е странно да си общуваме на "вие" в блог пространството. Надявам се да нямаш нищо против :)
Поздрави,
Гергина
Благодаря ти, Гери ( и аз си позволявам направо на галено име, ако нямаш против :)) Радвам се, че ти е харесала рецептата и си ми се доверила - наистина е много различна от останалите, и има всичко необходимо и нищо в повече. :) Ще се радвам да ми пишеш отзиви и за другите рецепти! Поздрави от сърце!
ИзтриванеВ момента ги правя!:)
ИзтриванеZdravei Lusi opitah receptata dnes neverojten vkus 👌blagodarj 4e spodeli
ИзтриванеStrahotna !!!
ОтговорИзтриванеВътрешността от тиквичките слагате ли я в плънката?
ОтговорИзтриванеДа, написано е в рецептата :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта. Ще я повторим със сигурност :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставните отзиви :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта и най-вече за подробното описание на стъпките в нея. Току що сложих тиквичките да се пекат, но плънката стана ужасно вкусна и бързах да споделя 😊 Единствено пропуснах копъра и магданоза, но те така или иначе не са ми по вкуса.
Още веднъж благодаря и се надявам, че няма да оплескам нещо при печенето 😃
Поздрави,
Наталия
Много се радвам, че ти е харесала рецептата, Нат! Поздрави и усмивки от мен!
ИзтриванеЗдравейте. Колко водичка трябва да има в тавичката и може ли да ползваме фолио
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Да, може и с фолио, а водичка слагам горе долу на една трета от тиквичките :) Поздрави!
ИзтриванеБраво чудесно описана рецепта започвам я......!!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря :) Поздрави!
Изтриванеколко вземе се готвят
ИзтриванеЗависи колко са големи и водни тиквичките, но поне 40 минути.
ИзтриванеСтрахотна рецепта, Люси. При мрн та претърпя малко корекции, защото ми липсваха чесън и копър, а морковите ги забравих, но пък сложих две доматчета на кубчета и реших да сгъстя плънката с няколко лъжци киноа (просто това ми попадна първо в ръцете). Получи се много, много вкусно с купичка кисело мляко отстрани.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната идея.
Здравей, Анонимен. Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на коментарите. Радвам се, че си модерирал рецептата според вкуса и продуктите и ти е харесало. рецептата наистина е много хубава. Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеhttp://m.kulinar.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB_l.r_i.34066.html
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. В началото бях позволила на сайта да публикуват някоя и друг моя рецепта, но после спрях.
ИзтриванеОще преди 3 години я пробвах, приятелите ми си изядоха ръцете. Благодаря, ще продължа да наблюдавам страничката ти, и не позволявай да ти използват рецептите, защото вече се появиха много фалшиви рецепти, а на Вас вярвам! Всичко хубаво ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Анонимен. То не всички питат за позволение, така че нямам винаги контрол кой какво ползва, но се радвам, че се обръщаш първо към мен. Поздрави и усмивки!
Изтриванестрашна
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеДнес попаднах на вашата страхотна рецепта и тъкмо навреме, защото съпругът ми купил тиквички без да съм му поръчала :)
ОтговорИзтриванеЧудех се как да ги направя защото не исках да ги пържа и вашата рецепта ме улесни много. Станаха страхотни и много вкусни. Благодаря за прекрасната рецепти! Поздрави! :)