петък, 31 май 2013 г.

Пълнени тиквички с кайма и кашкавал / Stuffed zucchini with ground meat and cheese



Това е една от любимите ми рецепти на мама, която в реда на нещата съм си приватизирала и й се радвам всеки път. Обожавам тиквичките, приготвени по този начин, защото не мога да кажа, че бях толкова голям фен на този зеленчук. Преди години дори не исках да ги поглеждам, но както вече съм казвала, продължавам да се удивявам колко много се променя вкусът на хората през годините. И мога само да се радвам за това, че сега имам възможност да експериментирам и да се наслаждавам на много повече вкусови комбинации, отколкото преди, и смятам, че разнообразното хранене е ключът към здравето, особено когато се включват повече сезонни плодове и зеленчуци.

Но стига толкова увъртане и нека да преминем към рецептата за тези сочни пълнени тиквички с кайма и кашкавал. А ето и какво ви трябва:

 Необходимите продукти:
4 бр. големи тиквички
2 бр. средни глави лук
2 стръка чесън
2 моркова
500 гр кайма
400 гр кашкавал
1/4 връзка магданоз
1/2 връзка  копър
черен пипер
сол

Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените "лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в подходяща тавичка.


През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.

Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра за допълнително поръсване при сервирането.



Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това доливаме малко хладка вода в тавичката.


Тиквичките печем първоначално на силна фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания кашкавал и се оставят да се запече.


Готовите тиквички сервираме топли, поръсени с още малко от нарязания копър. 
Добър апетит!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


55 коментара:

  1. Здравей,Люси!
    Много апетитни тиквички! Искам да ги пробвам още утре. Поздравления за хубавите снимки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, включвам се отново, защото искам да ти благодаря за чудесната рецепта! Тиквичките ти станаха любими на семейството ни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря Михаела :) Много се радвам, когато се харесват рецептите ми и още повече, че са ви станали любими тези тиквички! Сърдечни поздрави и от мен и приятна и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. страхотна рецепта

    ОтговорИзтриване
  6. mnogo hubavi stavat val6ebni!!!

    ОтговорИзтриване
  7. яки са пробвахме ги

    ОтговорИзтриване
  8. blagodarq za chydesnata recepta prevazhodni sa!!!

    ОтговорИзтриване
  9. sega shte gi pravq dano stanat

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна рецепта! Само бих направила допълнение - с телешка кайма стават една идея по-вкусни / поне на моя вкус/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви допада :) А и подкрепявам всеки да я приготвя според вкуса си :) Поздрави!

      Изтриване
  11. рецептата е много идейна и изглажда адски вкусно,не ми е хрумвала комбинацията между кашкавал и кайма,непременно ще я приготвя,благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз сега ще пробвам рецептата, но тъй като съм нова в кухнята, бихте ли ми казали дали трябва да обеля тиквичките? Когато са готови ще пиша отзиви :) Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз не ги беля и мисля, че така са по-вкусни, пък и по-лесно запазват формата си при печенето! Поздрави и задължително споделете с мен резултата :)

      Изтриване
  13. Привет!
    Стара изпитана от мен рецепта, изключително вкусна, а и лесна за приготвяне.
    Благодаря ти Люси, че я споделяш и то с толкова апетитни снимки. Така реших какво ще сготвя тази вечер. :) (Човек забравя какво знае с това забързано ежедневие)

    Поздрави,
    Зори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Зори, позабравят се някои рецепти, но затова пък света на кулинарията е голям и има непрестанен обмен :) Благодаря ти за милите думи и ви пожелавам сладка вечеря :) и прекрасен ден!

      Изтриване
  14. Страхотни са просто прекрасни

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, рецептата звучи чудесно :) , но може ли да уточните горе долу градусите и времето на печене? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, първо печем на силна фурна, около 200 градуса, а след това намаляваме на умерена фурна. В зависимост от силата фурната и колко са големи и зрели тиквичките, може да отнема различно време. Проверявайте с виличка :) Поздрави!

      Изтриване
  16. може да се сложи малко брашно ако е прекалено много водата

    ОтговорИзтриване
  17. Аз преди кашкавала настъргвам и домати, страхотни стават

    ОтговорИзтриване
  18. Васко: много добра рецепта ! пробвах я много вкусни станха

    ОтговорИзтриване
  19. vmesto morkovi shte sloja manatarki da se nadiavam da stane sashto tolko vkysno msi za gotinata retsepta sladyr.

    ОтговорИзтриване
  20. ще ги направя утре

    ОтговорИзтриване
  21. Zdravei Lusi, snoshti napravih tvoite palneni tikvi4ki s kaima i kashkaval i ostanah mnogo priqtno ocharovana stanaha bojestwweno vkusni, za prav pat qm tolko vkusni palneni tikvi4ki. Do sega sam gi palnila s kaima i oriz no ne mi haresvaha. Radvam se 4e otkrih tvoqta recepta pozdravleniq. Prodaljavai da ka4va6 vse taka spolu4livi i vkusni recepti !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Благодаря ти, че отдели време да ми напишеш този коментар за рецептата! Напълно споделям мнението ти! Преди време хич не ме изкушаваха пълнените тиквички. Не, че бяха лоши, но не бяха кой знае какво. След тази рецепта направо се влюбих в пълнените тиквички! Благодаря за милите думи и ти желая усмихнати почивни дни!

      Изтриване
    2. Здравей как и за колко време бланшираш тиквичките? много ми хареса рецептата!

      Изтриване
    3. Здравей :) Слагам ги във водата и тя спира да ври. Като тръгне пак да завира, оставям ги няколко секунди да поврат и ги вадя. Много зависи от това колко са дебели и големи самите тиквички, но обикновено им стига да поврат една минута. Поздрави!

      Изтриване
  22. Гергина Манчева21 септември 2015 г. в 19:31

    Здравей, Люси! Попаднах случайно на блога ти, докато търсих рецепта за тиквички с кайма на фурна. Почерпих от твоя опит и съм безкрайно доволна от резултата! Прегледах набързо и други рецепти, със сигурност ще те ползвам за консултант и в бъдеще :)

    п.п. Позволявам си да пиша на "ти", защото ми е странно да си общуваме на "вие" в блог пространството. Надявам се да нямаш нищо против :)
    Поздрави,
    Гергина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери ( и аз си позволявам направо на галено име, ако нямаш против :)) Радвам се, че ти е харесала рецептата и си ми се доверила - наистина е много различна от останалите, и има всичко необходимо и нищо в повече. :) Ще се радвам да ми пишеш отзиви и за другите рецепти! Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. В момента ги правя!:)

      Изтриване
    3. Zdravei Lusi opitah receptata dnes neverojten vkus 👌blagodarj 4e spodeli

      Изтриване
  23. Вътрешността от тиквичките слагате ли я в плънката?

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотна рецепта. Ще я повторим със сигурност :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,
    Благодаря за страхотната рецепта и най-вече за подробното описание на стъпките в нея. Току що сложих тиквичките да се пекат, но плънката стана ужасно вкусна и бързах да споделя 😊 Единствено пропуснах копъра и магданоза, но те така или иначе не са ми по вкуса.
    Още веднъж благодаря и се надявам, че няма да оплескам нещо при печенето 😃

    Поздрави,
    Наталия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала рецептата, Нат! Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  26. Здравейте. Колко водичка трябва да има в тавичката и може ли да ползваме фолио

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, може и с фолио, а водичка слагам горе долу на една трета от тиквичките :) Поздрави!

      Изтриване
  27. Браво чудесно описана рецепта започвам я......!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Зависи колко са големи и водни тиквичките, но поне 40 минути.

      Изтриване
  28. Страхотна рецепта, Люси. При мрн та претърпя малко корекции, защото ми липсваха чесън и копър, а морковите ги забравих, но пък сложих две доматчета на кубчета и реших да сгъстя плънката с няколко лъжци киноа (просто това ми попадна първо в ръцете). Получи се много, много вкусно с купичка кисело мляко отстрани.
    Благодаря за прекрасната идея.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Анонимен. Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на коментарите. Радвам се, че си модерирал рецептата според вкуса и продуктите и ти е харесало. рецептата наистина е много хубава. Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  30. http://m.kulinar.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB_l.r_i.34066.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. В началото бях позволила на сайта да публикуват някоя и друг моя рецепта, но после спрях.

      Изтриване
  31. Още преди 3 години я пробвах, приятелите ми си изядоха ръцете. Благодаря, ще продължа да наблюдавам страничката ти, и не позволявай да ти използват рецептите, защото вече се появиха много фалшиви рецепти, а на Вас вярвам! Всичко хубаво ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен. То не всички питат за позволение, така че нямам винаги контрол кой какво ползва, но се радвам, че се обръщаш първо към мен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  32. Днес попаднах на вашата страхотна рецепта и тъкмо навреме, защото съпругът ми купил тиквички без да съм му поръчала :)
    Чудех се как да ги направя защото не исках да ги пържа и вашата рецепта ме улесни много. Станаха страхотни и много вкусни. Благодаря за прекрасната рецепти! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...