сряда, 16 февруари 2022 г.

Кифлички "Подкови" за Тодоровден / Horseshoe bread rolls recipe

 

Тази година сякаш празниците започват по-рано, не мислите ли? Не знам защо, но имам чувството, че хората нямат търпение да дойде всеки от тях и най-вече топлото време. Сигурна съм, че видях първите мартеници в магазина още в края на януари, но ето, че вече са навсякъде и съм още по-сигурна, че всички жадуваме за песента на птиците, уханието на разцъфналите дръвчета и най-вече възможността да седим на пейка и да "събираме" слънце. 

Едно от любимите ми местенца за това е старата част на Благоевград, в квартал Вароша, близо до централата църква. Има нещо успокояващо да гледаш към старите къщи, калдъръмени улички и тишината, която "се чува" там.  Точно там, в една от онези къщи като малка ходих на кръжок по Литература, като много деца на моята възраст. Там учихме много за българските традиции, пишехме скоропоговорки и превеждахме стари диалектни приказки, които бяха записани от разказите на бабите по селата. Още тогава се влюбих в мистиката на нашите езически традиции и това и до ден днешен остана едно от любимите ми неща в нашата култура. 

Там научих и повече за традициите на Тодоровден ( за които няма да ви пиша сега), и макар във фамилията ми никога да не е имало Тодор, винаги ме е привличало идеята за всички обреди свързани с конете и дори винаги съм се радвала като си намеря подкова.  Затова и за този Тодоровден искам да ви поканя да подарите или да си направите ето тези вкусни подкови, които ще се харесат на всички. Може да ги направите със сладка или солена плънка, но едно е сигурно, ще зарадват всеки., било то именик или не. 


Необходими продукти:
400 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 пак суха мая ( 7г) или половин кубче жива
200 г краве сирене
1 жълтък


Брашното се пресява и  две трети от него се слагат в купя. Прави се кладенче в средата и се добавя  затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се все всичко на ръка, като постепенно се прибавят и яйцата едно по едно и малко по малко от олиото. Редувайки след това, брашното със солта, и олиото, замесваме меко тесто.  Месим, докато се формира на топка, която се отделя от стените на съда.

Прехвърляме върху плота и разделям тестото на четири  части, а всяка от тях на още четири, получавайки 16 парчета. Оформяме ги на топче като питка и поставяме върху хартия за печене. Намазваме  с малко олио отгоре и покриваме със стреч фолио. Поставяме така оформените питки във фурната на 50 градуса да втасат.

 
След като удвоят обема си, за колко 20 минути, взимаме всяко топче и разточваме на овал с дължина около 20-25 . В  долния край поставяме малко натрошено сирене, а в горния правим прорези по тестото на около сантиметър един от друг, за да получим шарка при навиването на кифличката. Завиваме първо от към сиреното, притискайки леко тестото  за да залепне а, след това навиваме на руло.

        

Свиваме рулото на две, за да ни се образува подкова. Редим кифличките отново в тавата и оставяме отново да втасат за около 20 минути.


 След това загряваме фурната на 180 градуса с обдухване и пъхаме кифличките да се пекат, като преди това сме ги намазали с разбит жълтък.


Печем кифличките до златисто за около 15-20 минути


Толкова се меки и пухкави и съм сигурна, че ще ви харесат. 
А, вие кой празник чакате с нетърпение? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...