понеделник, 7 март 2022 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки / Blueberry Cheesecake Icebox Cake

 

По случай Осми март реших да ви изненадам с нещо леко, ефирно, нежно, вкусно и на всичкото отгоре лесно за приготвяне, защото съм наясно колко малко свободно време имаме в ежедневието си. Искам да поздравя и всяка една от вас, която всеки ден се бори да бъде най-добрата версия на себе си, въпреки всички предразсъдъци, изисквания и ограничения, които срещаме по пътя си. 

Да бъдеш феминист означава да си реалист! Означава социално, правно и икономическо равноправие.  Нито повече, нито по-малко. И от двата пола има хора с физически възможности да вдигнат нещо изключително тежко и такива, които не могат. Има такива, които могат да воюват, и такива, които не могат, имат такива, които са по-добри в работата си от други, по-смели, по-сигурни, по-умни, но да си жена в който и да  е било момент от историята на човечеството продължава да бъде по-тежката задача. И това заслужава признание. 

Наша задача е, особено на жените от по-развитите държави, получили достъп до образование, права и автономност на решенията ни да се подкрепяме и да помагаме на всички тези, които не са имали или нямат този късмет.

Доста често чувам, че всяка жена може да си тръгне от лошата ситуация в която се намира, но всъщност по-бързо й се дава "определение" на лоша, лека, нестабилна, слаба, незнаеща какво иска, в какво се забъркала,  глупава, сама си е виновна, отколкото да й се предлага помощ, за да го направи. 

Все още в различни прослойки диктуват други закони, паралелно с тези на държава, които определят ценността на жената, извън нейната собствена представа за това, като тя е лишена дори от идеята, че е възможно да има такава. 

За някои от нас, това е нечовешко, но истината е, че така са по-голямата част от жените по-света, от страните с по-гъсто, бедно население, без достъп до образование, здравеопазване и най-вече осъзнатост за другите възможности пред личността им.

Иска ми се да кажа още толкова много неща по темата, но дори когато пиша, изтривам за да не засегна някоя по-обширна тема, а целта ми е да покажа, че въпреки всичко това, ние сме силни, повече отколкото дори самите ние предполагаме. 
Ние можем да помагаме една на друга, а с това ще се засили и нашето влияние и равноправие в обществото.

 Така наречената известна "мъжка солидарност" може да се превърне в обикновена човешка солидарност и да обхване не само жените на които симпатизираме и ни вдъхновяват, но и тези, които не одобряваме или смятаме за недостойни. Всеки човек заслужава достоен живот и ако помагаме на едни в една тежка ситуация, не забравяйте, че има жени, които са израснали в такава и живеят в нея цял живот, изкривявайки представата за самите тях и пречейки им да развият критично мислене. Нека си напомняме една на друга за този труден и дълъг път, който жените са извървяли за да стигнат до тук, нека честваме успехите една на друга и нека бъдем солидарни с всички около нас, чийто живот е все още твърде труден.
 

Може би някои няма да прочетат този текст, защото е дълъг, но знам, че някои ще се радват, че са го почели. Аз пък ще съм доволна, че съм го написала, защото не само рецептите, но и част от мен ще остане завинаги в блога и се надявам да достига винаги до хората, които имат нужда от нея.

А, сега нека от горчивата истина отидем към сладката страна на живота, за която всички живеем - удоволствието от вкусната храна и най-вече негово величество ДЕСЕРТЪТ:

Необходими продукти:

400 г обикновени бисквити
400 г сладко от боровинки
600 г заквасена сметана
200 мл прясно мляко
350 гр маскарпоне
7-8 броя големи целувки

Това е една супер бърза торта, която няма да може да спрете да ядете, или поне аз съм така. Приготвяме си подходящ съд и почваме да редим бисквитките, като преди това ги топваме за малко топлото прясно мляко. 


През това време разбиваме маскарпонето  и заквасената сметана на крем, като ако искате да добавите още повече вкус, може да добавите едно пакетче крем без варене с вкус на ванилия. Аз правя крема винаги на око, като не му добавям захар, защото ще слагаме сладко. 


Намазваме пласт от крем върху първия пласт бисквити, и отгоре разпределям част от сладкото.


Натрошваме част от целувките и повтаряме с още един пласт и така докрай. 


Прибираме в хладилника да стегне за една нощ най-добре, а на следващия ден се наслаждаваме на тази красота! 


Сервираме тортата на топки с лъжица за сладолед, като загребваме от всички пластове. 


Такава нежност не може да си представите, че може да се усети с небцето. Кремообразност, аромат и богат вкус с всяка лъжичка. Може да обогатите рецептата с ядки или някакъв ликьор, но аз смятам, че така е най-вкусна. Без излишни елементи. Kато всяка класна дама, понякога по-малкото е повече.
Пожелавам на всяка от вас един незабравимо красив празник, не забравяйте да похвалите и честитите на приятелките, познатите си и семейството си, а ако искате да ми изпатите снимки, рецепти, въпроси или идеи за рецепти, може да се свържете с мен на всеки един от описаните канали :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята и ФЕЙСБУК страницата на блога тук ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


11 коментара:

  1. Прекрасна торта,лесна за изпълнение.Аз не обичам да хапвам целувки и мисля,че и без тях пак ще е вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да ги пропуснете :) макар тук да се усеща по друг начин. :)

      Изтриване
  2. Люси,много ми харесва това което си написала за жените!Пожелавам ти хубав празник !
    А за вкусотиите ти няма какво да се спори <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Люся. Честит празник и на теб!

      Изтриване
  3. Здравей, Люси! Видях те в друга светлина, която много ми допадна и с удоволствие изчетох всяка дума, която си написала! Отново си сътворил вулкан от вкусове! Честит празник и успех във всичко, което ти е на сърце и чрез което искаш да успееш и се развиваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце :) От тази светлина има много, но гледам блогът да е по-неутрален и позитивен :)

      Изтриване
  4. Вие слагате ли крем ванилия или оставяте на сметана и маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Люси крема без варене как се влага в крема ,както е прахообразен или трябва първо да е разбит с мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го добавям разбит с мляко на крем, но мои приятели го слагат и така ;)

      Изтриване
  6. Много вкусна и лесна торта! Благодаря за рецептата, останахме очаровани, както и приятелите, за които я направихме. Освен това е идеална торта, в приготвянето на която могат да участват и малки деца. Със сигурност ще я повторим 🙂

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...