Сезонът на ягодите вече започна и след поредната ми разходка до селския пазар в града си напълних очите (и бузите) с този ароматен плод. Не можах да се въздържа да не направя и някой десерт, въпреки че въобще не ми влизаше в плановете. Нямах и идея какво искам да приготвя, но ръцете така ме засърбяха, а единственият лек, който знам за това, е да ги поръся с брашно, захар и бакпулвер - при мен винаги работи :)
Исках да спретна бърза торта, дори не смятах да я снимам, защото бе за десерт за вечеря. Още повече, че вече имах рецепта за торта "Червено кадифе" в блога.
Реших да изпробвам друга този път, а тя пък се оказа още по-добра. А щом и последните щрихи по тортата бяха завършени, си казах: "Това не трябва да остане несподелено със Света!"
Грабнах фотоапарата и, използвайки последната светлина на деня, успях да снимам тази чудесна, супер сочна и нежна торта "Червено кадифе", украсена с ухайни ягоди в шоколад. (чакайте, че си покапах клавиатурата :))
В тази рецепта изрично се набляга да не се пропуска кафето и съм съгласна на сто процента. Освен супер сочни, кафето прави блатовете по-скоро шоколадови на вкус, особено ако сте използвали и хубаво тъмно какао.
За боята използвах от прахообразната боя, която се продава в Кауфланд. Сложих цялата кутийка за постигането на този цвят, но поне не се отразява на текстурата, както гел боята. Пък и исках да използвам нещо, което ще е достъпно за повечето читатели на блога в България.
И защото почивните дни са за това - да се лежи, хапва, пийва и почива, ето го и моето предложение за целта:
Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе
1/2 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. бътърмилк * / прясно мляко с лимонов сок
червена боя
щипка сол
За крема:
200 мл течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
200 г крема сирене
За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г шоколад
Блатовете приготвяме като в купа слагаме пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, какаото, солта и червената боя. (Демек сухите съставки без содата )
В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес.
Прибавяме постепенно олиото, бътърмилка (*което можете да замените с прясно мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето.
Аз използвах хубаво кафе от машина, което определено е по-добрият вариант от използваното от мен досега разтворимо нес кафе. ( Е, нямах кафе машина, затова :))
Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Аз използвах една суха ванилия към сухите подправки и една чаена лъжица ванилова есенция (от Лидл) към мокрите. Тази есенция не е като концентрираните в малките ампули. Много е нежна и мека като аромат и не придава изкуствен дъх в десертите. Вие разбира се можете да използвате направо и две сухи ванилийки.
Започваме, редувайки и разбивайки с миксера, да смесваме сухите и мокрите съставки
до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес.
Разпределете сместа в две или три по-дълбоки тавички с диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.
Блатовете печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането, което гарантира сочната текстура на тортата.
Готовите блатове охлаждаме върху решетка и се заемаме с крема. Той е традиционен, мек и много въздушен крем от разбита сметана, към която прибавяме пудра захар, ако не е от подсладените. Към вече разбитата сметана добавяме кутийка крема сирене от типа на "Филаделфия". Тази съставка стабилизира сместа и й придава по-голяма плътност и допринася за богатия вкус на десерта.
С този крем намазваме между блатовете, както и измазваме цялата торта.
Тортата украсих с леко потопени в шоколадов ганаш ягоди. Ганаша приготвяме като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно.
Още малко украса с помощта на разтопения шоколад и готово.
Тази торта се оказа истински убиец! Не само с вкуса си, но доведе до преждевременната смърт на моя миксер.
Да, дами и господа, с прискърбие ви съобщавам, че моя миксер напусна този свят и макар някой от вас да се зачудят как не се е случило по-рано, при все че му взимам душата всеки ден, аз все пак се надявах да изкара още малко.
Но поне си отиде с чест и остави след себе си тази невероятна торта!
Не си мислете обаче, че рецептите ще спрат! Насъбрала съм цял куп в чернови, с които ще ви "гощавам", докато финансирам следващата си покупка (или свия миксера на мама)
Пожелавам ви сладък уикенд!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Ох, че прекрасна торта! Не сме приятели с кафето, ама мога да заменя с прясно мляко, да речем. :)
ОтговорИзтриванеКакто и да е, исках да кажа, че изглежда чудесно - много над оригинала. :)
А за мискера... Аз си разбивам с едно пасаторче с приставки, т.е. с единична бъркалка. Ама си ми върши страхотна работа! Е, преди няколко дни изгоря, та бърках с вилица, ама ми го оправиха.
Стискам палци за нов верен помощник в кухнята ти, Люска, прегръдки! :)
Гери, кафето няма да го усетиш в блатовете, така че спокойно го прибави! Наистина си е важна част от тортата. Иначе за мискера..и аз е чудя дали няма да може да се направи някоя животоспасяваща операция в някой сервиз, че така съм си свикнала с него! Прегръдка, мила ми Гери!
ИзтриванеНяма да е същото без кафето. Цвета
ИзтриванеВ момента правя тортата, но имам пролем! Блатовете се изпичат от вън, а от вътре остават течни. Сега ги пека още, дано станат, че целия ми труд и парите ми ще отидат по дяволите! Имам и един въпрос- тези продукти за един блат ли са или за три? Защото аз ги правя отделно и на блат слагам поссочените продукти?
ИзтриванеЗдравей, Непознат :) Написала съм в рецептата, че това е сместа за всички блатове, като аз съм я разпределила в три тавички от по 20 см, както се вижда на снимките. не знам в какъв размер тава сте ги сложили да ги печете, но това си има значение. Имайте предвид, че този вид блатове са влажни сами по себе си и нямат нужда от сиропиране. Поздрави и се надявам всичко да е станало добре.
ИзтриванеТортата изглежда супер, аз също не обичам кафе а и никъде в друга рецепта не видях да се използва честно казано, така че мисля да го пропусна. Вие може да не го усещате защото сте свикнали да пиете кафе, аз със сигурност ще го усетя
ИзтриванеЛюси, как да не те харесва човек :)))...толкова духовита, толкова харизматична. Ти си истинско бижу, като всяка твоя публикация!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки! :)
Благодаря ти, Хриси! Как все намираш нещо мило да ми кажеш :) Прегръдки от мен!
ИзтриванеТрябва още около 1/2 ч.брашно за по-плътен блат
ИзтриванеЗависи какви блатове обичате. Аз харесвам мокрите блатове, които са сочни сами по себе си, без допълнително напояване. Аз лично не промянм количеството брашно :)
ИзтриванеБез малко да се задава! Уникална торта!!! Взимам си едно парче, давате или не :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила! Взимай, взимай...че ще свърши :)
ИзтриванеТолкова е забавно и увлекателно написано, че винаги като видя твоя публикация,си я оставям за душевен десерт и комфорт! Прегръдка, Люси! Пепи Деликостова
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Пепи! Много се радвам, че ти нося освен вкусни идеи, и добро настроение! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТолкова добре описана рецепта!
ИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеSyper e.
ОтговорИзтриванеLiusi,imash li retsepta za tselyvki??
ОтговорИзтриванеДа, Стела, имам рецепта. Можеш да потърсиш направо думичката в полето за търсене, горе, в дясната лента! Поздрави!
ИзтриванеО, изглежда невероятно, Люси, както винаги! Кулинарният ти блог е един от любимите ми и заради изкушаващите ти снимки постоянно ми се иска да правя торти. Нямам толкова поводи обаче, особено като студентка, която живее сама и все пак тази ще я направя. За нея ще си измиля някакъв повод и ще зарадвам приятеля си и другите хора, които имат късмета да ме срещнат, преди да изчезне :D Продължавай все така да публикуваш вкусни рецепти и да разказваш истории покрай тях, чета с интерес!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Дрезден,
Бети
Сърдечно благодаря, Бети! Тази торта не е много голяма, така че мисля, че ще се справите :) Много ти благодаря за милите думи и се радвам, че ти е приятно в моето виртуално местенце! Поздрави и от мен!
ИзтриванеДали е възможно да се добавят добре узрели банани в сместа за блатовете? И ако да по какъв начин.. трябва ли да се променят другите пропорции? Комбинацията между вкусовете на ягоди, банани и шоколад ще бъде прекрасна.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Диляна! Изглежда последните ми коментари не са публикували и сега забелязвам това. Но няма проблем - пиша отново! Мисля, че блатовете са много сочни и няма нужда да се слагат банани.Смятам, че този вид блат е идеален в тази му форма. вие можете да опитате и иначе, но аз не бих се наела да дам такъв съвет! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЕх, девойко, спри се с тези изкушения:))
ОтговорИзтриванеНаистина е убийствена, макар, от разстояние да не можа да ме убие съвсем, като миксера, а само ми замота главата(или по-скоро стомаха), но уверявам те, че "Света", в мое лице не остана равнодушен...
Благодаря ти, Веселка! Ама няма да обещавам, че ще спирам, защото не ме бива в лъжите :) Още тези дни ще те почерпя с още нещо сладичко! Прегръдка, мила!
ИзтриванеИзглежда впечатляващо, Люси - вълшебни снимки, неустоим разкош,
ОтговорИзтриванепредполагам за финия вкус, нежен аромат и ягодово-шоколадова наслада....
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубави майски дни!
Благодаря ти от сърце, Дианка! Как добре описа десерта, макар и да не си го опитвала! Благодаря ти, че намина! Прегръдка от мен!
ИзтриванеДали ще стане много по-ниска,ако изпека блатовете във форма за торта 24 см?
ОтговорИзтриванеВалентина, бих те посъветвала да изпечеш тогава само два блата, които с повечко крем по средата, пак ще стане височка торта! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеStraxotna torta. Naistina prekrasna, sochna ...... nai- xubavata.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Ани! Поздрави!
ИзтриванеЧакай да ти похваля и аз тортата Люси! Прекрасна ... и добре че ни я показа преди да сте я хапнали сладко, сладко :) И да си обършеш клавиатурата!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Дани! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЗдравейте ! Блогът Ви е невероятен ! Попаднах чрез моя приятелка на него и веднага го разгледах, защото съм почитател на сладкишите. Реших да направя тортата, защото майка ми има скоро рожден ден и да зарадвам и нея и себе си, естествено. Имам обаче следното питане- Каква трябва да бъде сметаната, която да използвам- такава за готвене, заквасена /което е малко вероятно или сладкарска, която се разбива с миксер /както и тази за готвене/. Ще Ви бъда благодарна, ако получа отговор. Поздрави. Диана.
ОтговорИзтриванеДиана, благодаря за милите думи от сърце. Надявам се ви отговарям достатъчно бързо - аз използвам сметана от вида на Хоплата ( растителна) , която е течна, но е за разбиване. Можете да ползвате подсладен или обикновен вариант, само за втория добавете и пудрата захар, която съм описала, тъй като аз използвах именно такава. Сърдечни поздрави и се надявам да се хареса от всички!
ИзтриванеУникална е просто, в рамките на две седмици я правих три пъти, предстои ми още веднъж. Еденственото, което промених след първата беше това, че увеличих малко количествотоколичеството крем ( просто я предпочитаме "по-креместа") и добавих ягоди и между блатовете ( на мама градината се е заринала). За пореден път адмирации за невероятната рецепта, респект!
ОтговорИзтриванеГаби, благодаря ти за споделените положителни отзиви :) Тортата е наистина страхотна, щом друга читателка успя да я направи 12-пъти от публикуването й досега! Ние с теб няма нужда да се борим с този рекорд, пък съм подготвила и нови, вкусни изненади! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравей , Люси! Рецептите, които публикуваш са изключителни , а тази торта е просто уникална! Вече за трети път я правя, и на всички от семейството ни действа пристрастяващо - колкото повече ядем , толкова повече ни се иска! РЕСПЕКТ!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Анонимен! Нямате си представа колко много ме радват такива коментари, тъй като и аз заставам зад думите си, като кажа, че някоя торта е наистина много вкусна! Не сте си написали името, но ви пожелавам от сърце една успешна и усмихната седмица и благодаря още веднъж!
ИзтриванеЛюси, здравейте и от мен. Чета Ви с огромно удоволствие и следвам в рецептите. Имам въпрос: вместо прясно мляко с лимон( не ми е ясно нито колко лимон, нито как), не мога ли просто да сложа айрян в пропорция 50/50 вода- кис.мляко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Да, можете да ползвате айран. Иначе към самото мляко капвам няколко капки лимонов сок - не е нужно пропорции, просто с киселината леко да се пресече млякото. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,Люси,планирам да я подхвана най-после тази "класика",но ми се иска малко да променя крема /"хем ми се иска,хем не ми стиска/.Та по същество:ако понамаля малко сметаната за сметка на 1малка опаковка /250гр./ маскарпоне,ще разваля ли това бижу,което ме гледа от снимките?Хубав ден и най-искрени поздрави.
ОтговорИзтриванеПривет, Стеляна! Не мисля, че има разваляне с маскарпоне, просто кремът ще бъде по-тежък и гъст. Но това е един от продуктите, които може да опитвате смело по време на готвене и да го направите според вкуса си. С макарпоне ще се получи без грешка! :) Действай смело! Сърдечни поздрави и ще чакам отзиви!
ИзтриванеЗдравей,невероятна Люси!Всяка твоя торта е изкуство,а снимките-картинка ..... да му потекат лигите на човек :) Правила съм много от твоите торти и всички са супер сполучливи и точни.Но имам един,два въпроса за тази.Проблемът е,че трябва да правя двуетажна торта-всяка на отделна подложка и облепена със захарно тесто.Тази торта според теб може ли да стане или е прекалено сочен блата?И вторият въпрос е за боята.Тази на Кауфланд,в малките кутийки,използвах за оцветяване на сметана и цапаше много устата.Като се изпече пак ли цапа?Извинявам се за многото въпроси и ти благодаря предварително за отговора.Продължавай да ни радваш все така,защото си наше вдъхновение-мое със сигурност!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Веси и ти благодаря за топлите думи! Мисля, че може да стане на двуетажна, след като се измаже хубаво с маслен крем, изравнят се блатовете и се ползват хубави подпори. Що се отнася до боята - не смятам, че цапа след като се изпече. Надявам се да ти хареса и да си я хапнете със здраве! Най-сърдечни поздрави от мен и много усмихната седмица!
ИзтриванеЗдравей,Люси.Може ли да се замени олиото с масло?Какъв ще е резултатът?
ОтговорИзтриванеПоздрави за страхотните неща,които правиш!!!
Здравей и благодаря :) Предполагам може да се замени, но аз самата не съм опитвала, тъй като така наречените мокри блатове се правят предимно с олио и предполагам,че по-лесно се комбинират съставките и дават този отличен резултат. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Тортите ти са прекрасни. Този път съм се спряла на "Червено кадифе" и въпросът ми е: колко боя е необходима(д-р Йоткер) и кафето горещо ли трябва да бъде?
ОтговорИзтриванеЗдравей, анонимен! Добре е кафето да е топло, да! За боята не мога да отговоря със сигурност, тъй като не съм ползвала с тази марка и не зная колко оцветява. Препоръчвам ви да слагате по малко, докато стане желания цвят. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Искам само да ти Благодаря за вкусната торта, която направих благодарение на теб!!! Направих я за 50- годишнината на свекърва ми и всички бяха очаровани. Това наистина е най-вкусната торта "Червено кадифе"! Невероятна! Следващият път ще увелича малко количеството на крема, защото е уникален. На този адре може да видиш снимка http://maistorilnichkata.jimdo.com/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B8/
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! много добре си я направила и се радвам, че сте я харесали! Още много весели поводи за празнуване и винаги с богата трапеза! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,Люси и Честита Нова Година.Пожелавам ти много здраве и късмет на теб и твоето семейството! Благодаря ти за хубавата рецепта.Днес я приготвих тази вкусотия.За съжаление нямах ягоди и ползвах банани и мандаринки за украса!Всички много я харесаха-Илинка
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за оставените отзиви за рецептата и прекрасните пожелания, Илинка! Празнична украса си направила - браво!Пожелавам ти и на теб и близките ти мирна, красива и щастлива 2016-та година!
ИзтриванеЗдравей Люси! Искам първо да кажа,че има невероятни вкусотии тук. До сега не бях попадала на тях,но сега вече като ги намерих,ще се възползвам. Друго,което искам да кажа,е това че начина по който обесняваш толкова подробно е страхотен и аз лично съм много благодарна за това,защото тепърва навлизам в този уникален свят на вкусотии. Искам само да те питам,за част от рецептата за "Червено кадифе":"Тортата украсих с леко потопени в шоколадов ганаш ягоди. Ганаша приготвяме като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно." Не ми стана ясно сметаната същата,която съм ползвала за крема ли е и трябва ли да е разбита предварително (предполагам не трябва да е разбита,но съм длъжна да попитам). Благодаря предварително и продължавай да твориш. Невероятно е всичко,което правиш!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Сега установявам, че дългият ми отговор, който написах поти веднага не се е публикувал, за което се извинявам - не съм видяла и не мога да си обясня защо е станало така. Сега ще се наложи да го напиша отново. Ползвам един вид сметана ( течна годна за разбиване), тази от крема като количество - разбивам, но тази за ганаша я затоплям в течно състояние и не се разбива. Благодаря за милите думи и се извинявам за късния отговор! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеднес работния ми ден почти мина в разглеждане на блога ти и уникалните рецепти. Страхотни са! Най-накрая се навих да пробвам рецептата за Червеното кадифе. Имам един въпрос не само към теб, но и към дамите в блога: Някой пробвал ли е да оцветява блат с червено цвекло? Много ми се иска да избегна използването на тези бои :S Благодаря, че споделяш с нас тези вълшебства. Дерзай...
Здравей, Анонимен и благодаря! Аз имам публикуван десерт с червено цвекло в блога и мога да кажа, че ще има лека разлика както в цвета, така и вкуса. Съгласна съм, че изкуствените бои не са за предпочитане, но на пазара се продават и оцветители - натурални, които може да ползвате. Червения цвят е именно от червено цвекло. Предполагам, че може да го направите и в домашни условия, но съм почти сигурна, че трябва да направите сока му гъст, тъй като голямото количество течност може да промени текстурата на блата, което не се получава толкова от гел боя или суха ( още по-добре). Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси! Прекрасна е тортата.Правих я в оригиналния вариант,но твоята изглежда превъзходно! Искам да те попитам за крема обаче,каква крема сирене ,освен Филаделфия бих могла да използвам,или ти с каква я приготвяш? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Георги!Използвам кремата сирене с марката на Кауфланд - има го в пълномаслен и олекотен вариант. С достъпна цена и добро качество на вкуса. То пак е в кутийки като :"Филаделфията" :) Поздрави и благодаря за думите ти!
ИзтриванеБлагодаря ТИ! За ганаша мога ли да използвам кувертюр(имам такъв от Лидл) и ако да ,пак в същото съотношение ли ?
ОтговорИзтриванеМоже да използваш кувертюр - да, в същото съотношение :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси.Сътворих тортичката,но крема нещо ми се получи много воднист ми се струва,не изглежда като твоя,въпреки това успях да го нанеса на тортата.Би ли споделила как точно го приготвяш.До сега съм работила само със заквасена сметана и май нещо съм оплескала....Извини ме за некомпетентността... Благодаря ТИ!
ОтговорИзтриванеПривет отново :) За да стане воднист крема, определено нещо му има на този крем, тъй като тук на практика смесваме две твърди смеси - бита сметана на твърд сняг, с крема сирене, което си е като масло. Няма дори от къде да дойде течност. Аз съм описала подробно каква технология използвам, по-скоро ти би трябвало да ми кажеш как го направи, кога стана течна, какви продукти си ползвала, за да мога да кажа къде е грешката.Надявам се не си ползвала и тук заквасена сметана, тъй като съм уточнила каква се ползва. Поздрави и ще очаквам включване, да разнищим този проблем :)
ИзтриванеПривет! Използвах сметана за разбиване на Кауфланд 30% масл.и сирене(нискомаслено),което ме посъветва пак на Кауфланд!Започнах да разбивам на по-слаби обороти с миксер до най-бързите докато се получи гъста смес.След това прибавих пудра захар и започнах да намалявам оборотите до най-бавно.....(мисля,че тук започна да се втечнява,така да се каже).След това прибавих крема сиренето и на най-бавна скорост с миксера разбих.Виждам,че сега в хладилника се е постегнал крема,но при нанасянето му далеч не изглеждаше като твоя пухкав и стабилен,а по-скоро като разбита заквасена сметана.Допуснала съм грешка някъде,но незнам къде! :)
ИзтриванеСтранно ми е с тази сметана, да се втечни от пудрата захар. Би трябвало даже да се стабилизира още повече. Аз ползвам често на меггле тази, която става и за сладко и солено за разбиване. Слагам сметаната течна и директно в нея и пудрата захар и разбивам на високи скорости винаги. Разбивам я до твърдост, а като стане стабилна и пухкава, добавям и кремата сирене, но тя е като масло и още повече стяга крема. Да не би да си взела някаква сметана, която не е подходяща за разбиване,а е само е течна за готвене - това се чудя. не знам всички неща, които има на пазара, но това за пръв път го чувам. Това мога да ти кажа за сега.Усмивки!
ИзтриванеВъпреки това Люси,тортата е страшно вкусна! Благодаря ТИ! Поздрави! :)
ИзтриванеЗдравейте! Пиша от профила на съпруга ми.
ОтговорИзтриванеВчера направих тортата, а днес я дегустирахме. Блатовете са страхотни. Аз направих 4 броя. Тъй като имах остатък от кафето за блата- съвсем леко сиропирах блатовете. Един вид като застраховка. Крема направих от разтопен бял шоколад, кондензирано подсладено мляко и сладка сладкарска сметана. В сместа за единия блат към крема добавих и кокосови стърготини. Отгоре залях с разтопен черен шоколад. Получи се божествена торта за страхотен празник! Благодаря за споделената рецепта!!!
И аз благодаря от сърце за споделените отзиви, съпруго на Васил :) ( така е като нямам друго име :))Много вкусно ми звучи твоя крем с кондензирано мляко и съм сигурна,че е станала чудесна торта! Пожелавам ви още много вкусни, семейни моменти! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЛюси , а задължително ли е формите за блатове да бъдат по 20 см- не са ли много малки? И на формите къде се слага маслото- под или над хартията за печене?
ИзтриванеЗдравей, Анонимен! За да постигнете този вид и височина на тотата от снимките, съм използвала 20 см форми, но вие винаги можете да правите ваши вариации. Аз намаслявам хартията и от двете страни. Поздрави :)
ИзтриванеЗдравейте Люси,може ли да облека тортата с марципан. Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Стефка! Да, ще стане да се покрие с марципан. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Колко милилитра е чашата, която използваш за мярка? Благодаря!
ОтговорИзтриванеП.С. Тортата ти изглежда прекрасно!
Привет, Анонимен! Мяраката ми е 200 мл. Поздрави и благодаря :)
ИзтриванеТъкмо изпратих коментара и се сетих, че исках да питам също и за пропорциите.....трябва ми торта за повечко хора и мисля да изпека блатовете във форми по 29см....с колко да увелича количеството на продуктите...с 1/2 за всяка съставка дали ще е добре? :) Съжалявам за глупавите въпроси, но тепърва прохождам в тази област. :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) Това е доста голямо количество, затова аз бих направила направо двойна доза. И не се притеснявай - за това съм тук , а глупави въпроси няма, само такива незададени навреме ;) Поздрави!
ИзтриванеПривет, Люси! Прекрасни творения правиш, адмирации!
ОтговорИзтриванеОтносно шоколадовата ти глазура, с какъв шоколад я правиш, че ти е такава тъмна и наситена и гореща ли я изливаш върху тортата?
Здравей, Анонимен! Правя я винаги с черен шоколад, а не с млечен, за да има този цвят. Не бих казала, че я слагам гореща, поохладена, но все още в течно състояние. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗащо чак сега те откривам, прекрасна Люси? Честита нова година- нека е сладка, хрупкава, вкусна и щедра, бъди здрава! Спечели си истински почитател. Радват ме рецептите и коментарите ти. Вече те чувствам като приятел и не се колебая да пиша на ТИ. С нетърпение чакам следваща публикация.Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и на теб, Анонимен! Пиши на "ти" , разбира се, но си остави името следващия път, да се обръщам към теб като към приятел :) Много сладка и пъстра година и за теб!
ИзтриванеСтрахотна торта!Благодарим ти!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Люси!Време ми е вече да приготвя тортата,,Червено кадифе",но имам един въпрос.Искам да сиропирвам блатовете ,какъв сироп ще ми препоръчвате тъй като вече блата съдържа кафе😯Отбелазали сте,че блата е влажен,но аз искам лек сироп😊Благодаря!!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Може да ползваш захарен/ карамелен сироп или подслаедно кафе, ако искаш да засилиш вкуса му. Поздрави :)
ИзтриванеЛюси, прекрасна рецепта, а тортата изглежда вълшебно! В много скоро време ще я изпробвам и ще споделя резултата. Много обичам да готвя, но предимно гозби и тестени вкусотии. Нямам смелост за торта, но тази задължително ще я пробвам, силно ме впечатли! Благодаря за подробните обяснения и снимки, много са полезни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Теди! ще се радвам да ти хареса и да се получи много вкусна и без проблеми :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте Люси,
ОтговорИзтриванеМисля да направя тази тортичка за 8-ми Март но проблема е ,че не знам с колко да от двоя дозата на блата за форма 24см?
Благодаря ви предварително!
Доза и половина ще ви е дсотатъчна, но ако искате да е наистина висока и ви е по-лесно за пресмятане, напарвете си я двойна ;) Поздрави и увмивки!
ИзтриванеТърся рецепта за червено кадифе, но без използване на оцветител, а със сок от червено цвекло! Идеи....
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Сами сте си отговорили на въпроса :), сега остава да прецените количеството оцветител. Може да се опиатте да направите сладък захарен сироп с вода от цвекло :)
ИзтриванеЗдравейте Люси! Боята за блатовете може ли да е суха?
ИзтриванеИ още един въпрос описаните продукти като количество за колко бр блатове са? И за трите ли или само за един? Благодаря Ви!
ИзтриванеЗдравей, Стефче! Боята може да е суха разбира се, а сместа е за всички блатове от този размер.Поздрави :)
ИзтриванеЗдр.Люси.Тортата е страхотна искам да я направя но имам един въпрос моята боя е течна нямам суха ще стане ли?Марианна
ИзтриванеДа, няма проблем да бъде и течна. Зависи колко е наситена обаче и дали ще е необходимо голямо количество, което може да промени сместа. Поздрави!
ИзтриванеТамън запретнах ръкави да направя тази на вид страхотна и без съмнение супер вкусна торта.Но се оказа, че нямам пресен лимон дали мога да го заменя с изкуствен такъв, от тези в жълтите шишенца или да сложа няколко капки оцет или просто да го пропусна? Предварително благодаря за отговор.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Блага и се извинявам за късния отговор. Напоследък не ми остава много време, а коментарите се трупат. Мисля, че ще стане и с лимон от шишенце, макар и да не съм пробвала от години. Надявам се при теб тортичката все пак е станала добре! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси,смятам да направя тортата в неделя, но тъй като разполагам с форма за сладкиши 24см,ме интересува с колко е най-добрия вариант да увелича пропорциите и три пъти ли трябва да пека блатовете,не би ли могло да се изпече и преполови единя път,така да спестя време?А също искам да попитам бих ли могла да използвам сирене Рикота вместо Филаделфия? Дано да си на линия тези дни,та ако ми затрябваш и имам някакъв въпрос :) ;)
ИзтриванеБлагодаря и поздрави
Здравей! Надявам се всичко да е минало успешно, но за съжаление не успях да бъда а линия - имахме важно семейно събитие и бях ангажирана цялата седмица. Аз не обичам да пека голям блат, дори и да ми спестява време, но е въпрос на предпочитания. Аз бих увеличила продуктите два пъти, а ако решиш може да ползваш рикота, няма проблем! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Рецептата е много точна и лесна. При мен се получи проблем с цвета. Използвам професионална, суха боя. Направих две дози- при едната слижих повече боя и блата след изпипане стана кафяв, при дргата сложих по малко боя и блата пак стана кафяв след изпичане?! Неразбирам къде бъркам?! Това не ни попречи да изядем и двете торти :-) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Веси! Вижда се какъв е цветът на сместа при мен. Съотношението на боята и какаото трябва да е такова, че да достигнете този цвят. С повече практика ще стане. Другия вариант е боята да е нюанс, който не е толкова изкрящ, а по-скоро цвят тухла. Така ще стане по-скоро кафяв. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, моля само още за инфо, колко трябва да бъде като консистенция гъста сместа за блатовете преди да се изпекат? Мерси 😊
ОтговорИзтриванеЗдравей, отново! Вижда се на снимките, че не е много гъста! Поздрави :)
Изтриванездравейте ,трябва да направя правоъгълна торта 20/30 ,три блата .дали две дози ще са ми достатъчни? благодаря предварително и тортата е страхотна правих я!!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) Мисля, че ако не държите блатовете да са много дебели, ще ви стигне двойна доза :) Поздрави и благодаря!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! Ще направя тортата за рождения ден на дъщеря ми в неделя, но искам да направя и отделно мъфини, сместа за блатовете дали ще е удачна за мъфини?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мариана :) Да, става идеално з амъфини, но може да погледнеш и тази рецепта за моите мъфини "Червено кадифе" тук - https://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2017/10/slasher-red-velvet-cupcakes.html
ИзтриванеЗдравей. Ако искам да направя само 2 блата във форма 24-26 см трябва ли да удвоявам дозата?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Доника ;) Сместа ще ти стигне за двата блата, но и за 24, пък още повече за 26 ще бъдат доста по-тънки и тортата ще е много нисичка.
ИзтриванеЗдравей слънчево момиче!Страхотна тортичка!Каня и се от доста време и....на намерих подходящата рецепта в твоя супер блог.Едно въпросче само може ли в сместа на блатовете за прибавя сладко от ягоди(малко разредено) вместо кафе?Благодаря и поздравления!
ОтговорИзтриванеПривет и благодаря :) не съм опитвала по този начин и нищо не мога да предполагам, но ако си напарвиш експеримент, сподели резултат :) Поздрави!
ИзтриванеПривет, Люси! Вече година мина откак блогът ти ми доставя неописуемо кулинарно удоволствие. Благодарение на рецептите, поднесени с лекота и чувство за хумор, придобих голямата увереност, че "и аз го мога" и вече натрупах доста опит от уж, само да пробвам дали ще стане ... Та, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИмам един въпрос: Мислех,че с времето ще разбера причината,но, уви ... Всеки път,когато пека блатове за независимо коя торта, независимо по коя рецепта, те се издуват в средата или в някой край, който те си изберат.Освен ако не изрежа капачетата (а това е материал, който не искам да губя), няма никакъв шанс тортата да стане равна. При сглобяването кремът не може да компенсира тежестта и тя няма вида, който бих искала да има... Една такава провисва в краищата... изглежда все едно не е спортувала цяла година... липсва й самочувствие, а самоувереността е много важна за една торта :) , особено когато е поднесена на хора, които цениш... Пробвала съм в различни тави - за еднократна употреба, рингове, за блатове и в различни печки съм пекла, но резултатът винаги е торта, която мечтае е пирамида... Според теб какво е решението? :)
Светло Възкресение Христово и до скоро :) Радина
Здравей, Ради и благодаря от сърце за милите думи! Определно има рецепти, при които блатовете традиционно се издуват в средата, но в други не - например пандишпана, затова ми е малко странно, че всички стават така. Има няколко трика да предотвратиш това "явление".
ИзтриванеСлед като сложиш сместа в тавата, удари я няколко пъти в плота, така че да се разпредели равномерно и да излезе въздухът. Много зависи какъв е материала на формата ти за печен, тъй като има такива, които се загряват много бързо и затова се изпича формата по краищата, а в средата продължава да се издига. Някои предотвратяват това, като поставят "метален сладкарски пирон за декориране" на дъното на тавата в центъра, който да попречи на издигането в средата. Други си купуват специални колани за формата, така че да държат стените им хладни по време на печене, за по-равномерно изпичане. Последния вариант може сама да изфабрукуваш от няколко мокри парцала. Аз също разчитам на изрязването на блатовете от време на време, но понякога е нужно и само да го обърна с дупето нагоре върху решетката докато изстине и тази част си влиза навътре. Поздрави най-сърдечни!
Здравей, Люси! От много време разглеждам блога ти, но за първи път се осмелявам да изпробвам кулинарните си заложби с твоя рецепта за торта. Тъй като утре имам рожден ден реших да направя тази страхотна торта. Току що я завърших и смея да кажа, че съм смаяна от резултата поне визуално, утре ще дегустираме на вкус, но съм сигурна, че ще е перфектен! :) Няма как тук да прикача снимка, но ти я пускам във фейсбук, да се гордееш с читателите си. Страхотна си и имаш невероятен талант, продължавай да ни радваш с рецепти! Поздрави, Маги!
ОтговорИзтриванеМаги, благодаря ти за вкусния и топъл коментар! Видях и тортичката и наистина си се справила чудесно! Пожелавам ти весел празник утре - бъди жива, здрава и много щастлива! Благодаря, че ми писа и ще чакам следващите ти творения, тъй като наистина се гордея с читателите си! Прегръдка!
ИзтриванеТортата е уникална!!! Колко трябва да е червената боя?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Зависи от вида на боята, но се слага на око и се преценява в момента на бъркане :) Поздрави!
ИзтриванеПрекрасна !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеВсички Ваши /твои/ коментари към рецептите са уникални... Да не говорим за самите рецепти! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей! Прочетох, че 200 мл е една чаена чаша, но колко грама не видях да пише? Може би около 250 грама?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Цвети! Колко грама, но зависи какво. Давам мерките за чашата, пък с нея съм мерила и останалите неща :) Поздрави!
ИзтриванеТака ще направя и аз, ще използвам само мерителната чаша за всички продукти ��
ОтговорИзтриванеЗдравей Луси, разкошна торта! Правила съм я няколко пъти, но сега ми се иска да не оцветявам блатовете. Какво би могло да се получи, ако не сложа боя и какао(да го заменя с брашно)?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Теди! Предполагам ще станат светли блатове, но ще трябва да пропуснеш и кафето. Най-добре го замени с гореща вода или чай. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМного ти благодаря! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Люси!Рецептата ти е супер👍оцветих блатовете с пюрирано червено цвекло и стана много добра торта😊Любимата на синът ми който е само 4годишен😊Много благодаря!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, мила! И аз съм мислила да направя този вариант - ако имаш снимка, ще се радвам да видя. Чудела съм се дали да е пюре или само сок от цвеклото. Искам да измисля по-здравословен вариант на тази рецепта, но ще сменя и други продукти :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси. Веднъж правих тази торта. Стана страхотна. Сочен и вкусен блат. Но някакси какаото ми превзе блата и той стана тъмно червен към кафяв. Сега искам пак да я направя за рожденния ми ден и имам нужда от съвета ти. Мисля да заменя какаото с брашно и да добавя шоколадова есенция. Мислиш ли, че би ми се получило добре?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Цвети! Какаото се слага, за да може да стане по-наситено червено, за да не е "сигнално червена" тортата. Ако ти харесва по-червена, може да го замениш с брашно,а есенцията ще си е само въпрос на вкус ;) Поздрави сърдечни :)
ИзтриванеБлагодаря за отговора. Не знаех. Ще я направя много скоро и ще споделя резултати! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей Люси, ще правя тази торта и исках да питам преди изпичане колко дебела трябва да е сместа?
ОтговорИзтриванеЗдравей Люси, тортата кзглежда страхотно. Може ли боята да е на гел ? Тук в Испания незнам от къде да си купя на прах а вече имам гел. Аз мисля да пробвам с без кофейново кафе, защото имам алергия към кофейна :(
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Да, може и на гел :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта! Аз също я направих, само че с крем Шантили. Страхотна е !
ОтговорИзтриванеМного благодаря за отзивите :)
ИзтриванеЗдравей Люси! Благодар ти за рецептата! Тортата е прекрасна и аз я приготвих много пъти. Сега съм решила да я направя за специален повод, но много ми се иска глазурата да бъде червена също. Можеш ли да ми помогнеш с някое по-елементарно предложение? Дали бих могла да оцветя бял ганаш напр.(имам лош опит с него обаче, пресече се!)? Или някакъв друг вариант? Ще съм ти много благодарна!
ОтговорИзтриванеЗдравей :) Аз бих използвала или готов червен шоколад за топене ( от сладкарски магазини) или бих направила огледална глазура с червена боя. Рецепта за такава глазура имам в рецептата за торта "Галактика", ако я потърсиш в блога. Също така бих направила и глазура от червено вино, но се надявам скоро да мога да пусна рецепта за тази завивка ;) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеКоя сметана използвате за тази торта?
ОтговорИзтриванеИзползвах растителна течна семената, която става за разбиване и декориране на сладкиши. Поздрави :)
ИзтриванеА може ли,вместо сладкарска боя със червено цвекло?
ОтговорИзтриванеМисля, че нагоре в коментарите може да имаше някой, който го беше направил и с цвекло :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЕй човече...не един, не два-седем пъти я правих! Блатовете спадат на средата. Иначе на вкус става де. Но и на цвят не става като твоята. Ама боя от ЛИДЛ ли, ама Др. Йоткер ли, не и не! Става един убит цвят. Идеи за боя. А слагам по две и пак не е червено като твоята.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. В какви съдове печеш? В същите алуминиеви ли? Не мога да си обясня тези спадания, честно казано е по-логично да се надигнат в средата, отколкото обратното. Аз ползвам цяла опаковка суха боя от Кауфланд. Може да пропуснеш какаото, ако искаш да има още по-искрящ цвят :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеПривет, Люси, поздравления за блога и усилията Ви, не спирайте да споделяте и да вдъхновявате! Ще съм благодарна да споделите с колко милилитра вместимост е мерителната чаша към рецептата. Благодаря предварително, ще чакам отговор, а междувременно ще събирам смелост да направя тортата :) Прекрасен ден
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Извинявам се за малко късния отговор, обикновено отговарям малко по-бързо :) Чашата ми е от вместимост 200 мл, но ако мерите и с 250 мл, пак ще стане, защото съотношението ще се запази горе-долу и няма да има проблем :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси, тортата е прекрасна!!Макар и на външен вид да не ми се получи толкова апетитна като твоята :D Имам само един въпрос. Шоколадовият ганаш ми се получи много гъст и беше труден за нанасяне. Къде греша? Ползвах 100мл сметана и 100гр тъмен шоколад.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Юле, тъй като е по-малко количество стяга по-бързо, затова аз обикновено си правя двойна доза. Може да правиш ганаша и със 150 мл сметана и 100 г шоколад, но когато шоколада е млечен, стои твърде тече, затова предпочитам класическото съотношение едно към едно. Когато ганашът стегне бързо, го загрявам леко в микровълновата за да се отпусне, но ако искаш да ти седи по-дълго време течен ( и по-мек) Просто увеличавай с 50 мл за всеки случай:) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей може ли в една форма да се изпече на единпат и да се разреже после на три и може ли да се ползва боя за яйца?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Здравей, Мими! По принцип може, но истината е, че този вид печене крие повече рискове, тъй като количеството е повече и се пече по-дълго време. Освен това самите блатове са сочни сами по себе си и за по-трудни за рязане по-късното. Затова препоръчвам за по-сигурен вариант да се изпекат по отделно. :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси. Направих тортата, спазих точно пропорциите на продуктите, на при печене блатовете спаднаха по средата(без да отварям фурната). След това оформянето на тортата се провали, естестено. Каква ли може да е причината? Вкусът обаче стана чудесен. Все пак искам следващия път да я досарам и на вид😉. Моля за съвет.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Мисля, че може да е от това, че не са разбити достатъчно добре продуктите и са останали малко тежички. Винаги може да направиш рецептата с отделно разбиване на белтъци и жълтъци, което води до повече въздушност, но това е въпрос на избор. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте Люси и ви благодаря за страхотната рецепта.
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за предстоящия ми рожден ден 😉
Имам един въпрос...винаги когато съм използвала ганаш ми си разтича при нанасяне и не покрива добре тортата-къде ми е грешката? Изчаква ли се да се стегне преди поливане на тортата
Благодаря ви и лек ден
Здравей, Славена :) Какъв шоколад ползваш - млечен или черен? Определено го оставям да стегне за една-две минути, тъй като не искам да разтопи крема, но пък и искам да може да се стича като украса. Ако го оставиш, ще се втвърди и няма да е толкова красива украсата. Със сигурност ще трябва да му уцелиш температурата, особено ако ползваш по-особен шоколад. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотна рецепта,благодаря.Спазих всички стъпки и се получи невероятен резултат.Дори копирах декорацията едно към едно. това не е първата Ваша рецепта ,която приготвям и се възхищавам на креативноста Ви
ОтговорИзтриванеБлагодаря от все сърце, Ваня <3 надявам се да не е нито последната такава, пък и по-често да ми оставяш коментари :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотни са всичките ти рецепти! Помисли да се запишеш на следващия Master schef. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Валентайн! Не съм фен на българските формати и им отказвам всяка, година, когато ми предлагат. Но благодаря още веднъж!
ИзтриванеСтрахотна рецепта и уникален талант, Люси. Бихте ли ми казали къде бъркам в приготвянето на блатовете, тъй като след изстиване стават много ронливи и се размазват в крема и не стават равномерно кръгли всички. Също така бих искала да ви питам прясното мялко с лимона топло ли трябва да бъде? Благодаря ви. Пожелавам ви много творчески успехи и още невероятни рецепти.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. За млякото не е необходимо, аз го слагам студено и понякога заменям с айран. Блатовете като цяло са доста крехки сочни, затова и стават такива. Винаги може да си ги направите по-сухи с една идея повече сухи съставки, но като цяло тези блатове са известни с това. Понякога хората ги изстудяват или замразяват преди това, за да са по-лесни за обработка, а що се касае равнината им, зависи доста от вида на тавичката и дали стените се загряват бърз, така че се изпичат първо отстрани блата и после започва да се издува в средата. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеОбмислям да направя тортата с класически крем ванилия - с яйца и масло.
Мислите ли, че е ще проблем за стабилността и вкуса на тортата?
Благодаря предварително,
Марина
Здравей, Анонимен! Не би трябвало да има проблем, стига да ви допада комбинацията :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да приложа рецептата тази вечер. Искам да питам обаче:
- може ли да използвам балсамико вмето оцет?
- Може ли да използвам маскарпоне вместо крема сирене?
- Дали ще изглеждат доста сурови, ако не направя торта, а кексчета/мъфини?
Жени
Здравей, жени :) мисля, че ти отговорих на страничката на блога във фейсбук., но ще отговоря и тук, тъй като може да помогне на някой, който чете коментарите. И трите неща могат да се направят, както казваш, като ако искаш да направиш мъфини, имам отделна рецепта в блога, която може да потърсиш в полето за търсене! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси! Следвах рецептата ти и се получи много красива и вкусна торта! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Светле ;) Благодаря, остави отзивите си под рецептата! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеАко сложиш 2-3 с.л. натурално какао на тази смес, блатът ще стане черен. Съсипах си боята, която ми беше малко, продуктите и времето. Ще търся друга рецепта за ред велвет.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Непознат. Съжалявам за неуспешното ви преживяване, но такава е и оригиналната рецепта, която бихте срещнали на много места. Съобразително не съм написала "тъмно какао" както в други рецепти, тъй като на пазара в България повечето типове какао са по-светли и само ще задълбочат цвета, без да го променят. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, имам нужда от съвет. Веднъж правих тортата и следвах всичко точно,всички опитали я казаха, че е чудесна. Обаче сега искам да я направя като за 25 парчета, но не знам какви пропорции да ползвам и тавички.
ОтговорИзтриванеМоже ли да дадеш съвет.
Бах решила продуктите от рецептата да ги изпека като един блат в стандартната тава на фурната.
Поздрави Роси
Здравей, Роси! Според мен сместа ще ти стигне за два блата от по 24-25 см. Аз препоръчвам, ако нямаш много опит да печеш сместа на два пъти, за да имаш по-равни блатове, тъй като този вид сочни блатове често се пекат не много равномерно.Като цяло сместа ще стигне за една такава тортичка, но ще бъде доста по-ниска. Ако искаш да изглежда голяма, най-добере да си направиш двойна доза или поне доза и половина и да изпечеш три по-големи блата :)
ИзтриванеЗдравей Люси. Искам да направя тортата, но имам известни притеснения. 1вото е мога ли да използвам оцветите тип паста, т.е. да не е суха. Също Искам да я декорирам като в сладкарница Неделя. Как да направя тези трохи отгоре? Благодаря ти предварително
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Да, може да ползвате различна като консистенция боя, но за украсата не знам дали мога да помогна, тъй като не съм яла тази торта в сладкарници "Неделя" и не знам за какво говорите. Ако обаче става въпрос просто за украса червени трохи, ползвайте тези изрезки, които остават след като изравните блатовете :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотна рецепта,благодаря ви
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей Люси,
ОтговорИзтриванеМного ми се иска да направя това вълшебство за рожденния ден на мъжа ми, но формата която имам е 26 см ,а ми се иска тортата да е по-височка.С колко да увеличат пропорциите и колко мл е една ч.ч.?
Поздрави Кристина
Здравей,Кристина! Писах, писах и лаптопа направи ъпдейт и всичко изчезна :( Хайде пак да напиша :) Препоръчвам ти двойна доза за средно висока тортичка, като за да си играеш с височината ще ти излезе по-лесно и икономично, да увеличаваш просто крема между блатовете, вместо самите блатове. Запаци се с по-голямо количество продукти за крема,а пък блатове си направи двойна доза само :) Чашата и е от 200 мл. Стискам палци и знам, че ще се справиш! Усмивки от сърце!
ИзтриванеБлагодаря,ще пиша в петък как съм се справила.
ОтговорИзтриванеПоздрави Кристина
Изглежда много вкусна,задължително ще я направя,Четох много рецепти за тази торта но точно тази си избрах да пробвам. Само не знам от къде ще си намеяр червена боя .
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат! Тъкмо се връщам от отпуска, та с няколко дни закъснение пиша :) Не знам къде живееш, но най-евтината такава боя може да си купиш на прах от Кауфланд, а ако искаш повече избор или количество довери се на някой специализира сладкарски магазин, като си поръчаш онлайн. Достатъчно е само да гоглуваш "сладкарска червена боя" и да си избереш най-изгодната оферта. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей! Предстои ми да направя такава торта! Ако трябва да съм честна - ще направя торта 1 в 1 - половината ще е твоята, а другата половина - друг вид, шоколадова торта. Взех си sly commerce гел боя (българска) от едно симпатично магазинче на Неофит Рилски в София, исках да попитам какво ще ме посъветваш за гел боята? Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей! Гел боята е лесна за работа и по принцип от майстори сладкари знам, че боите се ползват в леко затоплено състояние, за да могат да бъдат в по-течна форма при интегриране, но дори и да сложиш малко на върха на врътките на миксера, пак ще ти свърши работа. Просто трябва да ти хареса цвета и да имаш предвид, че цветът ще се затъмни леко след изпичане на блата. Слагай какаото много по малко, за да не стане твърде тъмен, а ако искаш крешящ цвят може изцяло да го пропуснеш :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеТортата Ви е много сполучлива, но крема ми е малко за тези блатове. Когато направих двойна доза крем, добавих два банана на резенчета между блатовете и намалих сметаната в ганаша, се получи много красиво и вкусно! :)
Здравей, Мариана! много се радвам, че си сътворила рецептата по твой прочит. Ако обичате повече крем, разбира се, че може да направите и повече :) Комбинацията с банан звучи чудесно! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте Люси днес ми поръчах да направя една торта за 40 човека и първо тази ми изскочи в главата и въпросът ми е как трябва да умножа продуктите или да ми препоръчаш друг вид торта която е по лесна за смятане? Благодаря предварително ❤️
ОтговорИзтриванеЗдравей, Владислава. Торта за 40 човека си е голямо предизвикатлество и много зависи от големината и формата като цяло. Аз бих ти препоръчала да направиш опит да изпечеш един блат във формата, която си решила и да видиш кака ще ти се надигна и дали ще можеш да го разделяш на две или ще го ползваш така. Аз така бих направила. От там насетне ще можеш сама да си направиш извода за останалите продукти. Поздрави и усмивки! п.п. Ако мога да помогна с още нещо, ще съм на линия ;)
ИзтриванеЛюси, здравей!Получи се уникална и много сочна торта!Към крема добавих 400гзаквасена сметана,а вместо 200г Филаделфия използвах 2 пакетчета х125г крема сирене на Вълчев.Вкусът наистина беше "убиствен"😊!Люси, благодаря ти за подробно описваните рецепти.Следвайки ги, всичко се получава.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за отзивите, Непознат! Много се радвам, че всичко ти се е получило както искаш, а кремът звучи чудесно! поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте, тортата стана наистина страхотна. Искам да ви попитам какъв вид оцветител използвате, защото моята стана кафява а не червена. Аз използвах гел на д-р Йоткер. Благодаря ви и успех!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат. Ползвам боя на прах с червен цвят или гел боя бордо. Ако пропуснете какаото, ще стане по-ярко червена. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта! Тортата се получи страхотна, въпреки че за първи път правя сложна торта като тази т.е. с неготови блатове. Получи се с 2 блата, защото първият блат беше неуспешен.. Получих много похвали и настина се получи вкусна и хубава торта. Придържах се към рецептата. Кафето наистина не се усеща.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Анонимен. Благодаря, че ми писа и остави своите впечатления :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеПривет,Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
Довечера ще се опитам да я направя,но боята ми е течна... Кога трябва да я добавя?
Здравей, Теди! Добави я към млякото отново или когато добавяш течните продукти към сместа :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Смятам да правя тази невероятна торта. Но мога ли да приготвя блатовете по-рано (2 дни преди сглобяването на тортата)? Притеснявам се да не изгубят влажността си и да не е достатъчно сочна тортата после.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Иве :) Да, мисля, че за два дена няма да има проблем! Просто ги опаковай добре в стреч фолио. Те са доста влажни, стоят като мокри през цялото време :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеПривет, Люси! Направих тортата за рождения ден на баща ми, стана страхотна! Много нежна и докосваща сетивата! Импровизирах с глазурата, приготвих я от бял шоколад :). Благодаря ти за страхотната рецепта. Бъди много здрава и все така всеотдайна към нас, читателите!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце за милите думи, Иве <3 Да е живи и здрави баща ти! Поздрави все сърце!
ИзтриванеЗдравей Люси,снощи разрязахме тортата и всички бяха във възторг.Получи се страхотна торта точно като твоята и ти благодаря за рецептата.Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеСупер много се радвам, Анонимен! Сърдечни поздрави и много щастлива 2020 година!
Изтриване