сряда, 8 декември 2021 г.

Свинско с уиски сос и мачкани картофи /Whiskey glazed pork shoulder with potatoes

Днес в офиса обсъждахме кога да е коледното парти и като видяхме календара, амчи то никакво време не е останало! Решихме, че докато не нормализират пиенето на работа, ще трябва да си направим поне един-два купона, за да може всички колеги да присъстват поне на  един от тях и аз приех с чест това решение. Реших също така, че не е никак рано да ви предложа да си направите едно невероятно коледно свинско с уникален уиски сос и мачкани картофи за гарнитура.

Опекох месо с кожа, така че имаше мазнинка, месото остана сочно, а глазировката му е един път както се казва. 

Джим, Джак и Джони все още са любимите ми мъже, що се отнася до това да ме отпуснат и периодичната чашка с парещо уиски и ледени кубченца, които да подрънкват в чашата не ми е непозната територия. Редно бе да ги включа и в някоя рецепта все някога, тъй като да се готви с алкохол не е нещо ново все пак. Аз дори слагам в яденето :) 

Днешният сос ( и рецепта като цяло) е моя измишльотна и искам да ви вдъхновя да създадете своя вариация на рецептата, с подръчни за вас материали, както аз направих. В рецептата съм снимала всички използвани от мен продукти и не са ми платили за това, защото реално няма разлика какво рекламирам и какво ползвам :) Ще се убедите сами.

На снимката ще разпознаете и една уникална салата от печен лук, която може да видите също тук. Но първо рецептата за това съблазнително месце.

Аз взех плешка с кожа, но това не бих казала, че е важната част. Глазирано всяко месо с този сос ще стане уникално вкусно, а самото приготвяне пък на рецептата отнема всичко на всичко 20 минути. Останала част е печенето, време в което може да отделите на почивка или да приготвите този десерт например, който ще се върже чудесно с ястието. 

Ето и списъкът с необходимите продукт:
Около 1 кг свинско месо ( плешка) 
1 сока на лимон
2 с.л масло
олио
сол

За Уиски соса: 
1/2 ч.ч. уиски 
1/2 ч.ч. сладко от кайсии/ ананас
1/2 ч.ч. бульон от месо
1/3 ч.ч. кафява захар
2-3 с.л. соев сос
1.чл. лют сос Срирача
подправки: сол, черен пипер, чесън на прах, червен пипер,лют пипер на люспи

За гарнитура: 
1 кг картофи 
салата от печен лук ( рецептата идва скоро) 
сол/ черен пипер
зрънца нар

Тъй като взех плешка с кожа, реших да й направя прорези на решетка, за да може да влезе по-лесно глазировката в нея и да я овкуси. Натъркваме я хубав със сол, аз го правя на ръка, за да може да влезе навътре в месото.


В по-дълбок тиган ( тъй като ще пръска) загряваме олио и масло, за да има повече аромат месото. Запържваме го хубаво от всички страни, така че ако има кожа да стане хрупкава, или ако няма да придобие вкусна, кафява коричка. 

  

Прехвърляме местото в подходящ съд и изстискваме лимона върху него, като се опитваме да сложим навсякъде.
Заемаме се със соса. За целта слагаме уискито в касерола, 

  

прибавяме кафявата захар, соевия сос и сладкото. Аз имах едно домашно сладко "Тропкана", което не съм публикувала, но то е точно такова каквото се търси тук. Леко трапчиво и сладко -кисело, така че да уравновеси вкусовете. 

    

Слагаме на котлона да заври и да къкри около 15-20 минути, като прибавяме и останалите продукти на вкус. Добре е да опитваме соса и сами да преценЯме дали искаме да е по-солен, по-сладък или по-кисел.  Алкохолът ще поизври, но ще запази аромата си, стига да е качествен, затова е хубаво да сложите хубаво уиски.  

   

След като сосът е готов, мажем с него месото и слагаме част от него в тавата и доливаме с малко хладка вода, най-добре такава, с която да оберем мазнината от тигана, в което сме пържили месото. 
Печем месото под фолио първо на 200 градуса докато заври, а после на тих огън, около 160-градуса, за около 2-3 часа, в зависимост от големината на месото. 


Може да изваждаме периодично и да мажем със още сос месото, а след като при натиск то се разпада с лекота, махаме фолиото и допичаме отгоре само за няколко  минути, докато хване хубава коричка. 

Картофите приготвяме отделно, като между тях слагаме и малко лук, който ще използваме за салата. Използваме цели картофи с кожа. Надупчваме ги с вилица и заливаме с малко олио ( или масло) и осоляваме. Печем в силно загрята фурна, отново под лист фолио, до пълното им изпичане. 


След като са готови, махаме фолиото и ги смачкваме леко с вилица, и допичам за кратко, така че да се запекат в тази си форма. 


Сервираме месото в подходящ съд, като сложим отдолу картофите, отгоре месото и глазираме месото с останалия ни сос. Украсяваме с малко зрънца нар за празничност и няколко клонки салвия. 


Месото е толкова крехко, че се разпада с лекота и може да го сервирате на порцийки, давейки го във невероятния сос.


Толкова  е вкусно, че ако имаше как, щях да го приготвя с цяло прасенце с ябълка в устата, но за нас с половинката беше достатъчно да си облизваме пръстите поне две вечери :), а в комбинация с уискито, къде в соса, къде в чашата е направо.......абе, разбирате защо е за Божия празник! 



Изгарям от желание да ми споделите какво мислите, а защо не и да ми поръчате рецепти за празника, затова ще следя вашите коментари и желания. Не забравяйте да ги отправяте по познатия и описан по-долу начин :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!













 

12 коментара:

  1. Здравейте. Уискито може ли да бъде заменено с нещо друго безалкохолно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, уискито е в центъра на цялата рецепта тук. Всяка такава промяна ще направи друга рецепта :)

      Изтриване
  2. Не е написано кога и къде се слага бульона.Добавих го при уискито,дано не съм объркала.И още един въпрос-това сосче в сосиерата от печенето ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написала съм, "като прибавяме и останалите продукти на вкус", което касае и бульона. Сосът в сосиерата е самият уиски сос, който остана и заделих настрана.

      Изтриване
  3. Здравейте, рецептат изглежда много интерсна. Смятам да я пробвам, но не мога да намеря сос Срирача. С какъв друг мога да го заменя,ако е удачно? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всякакъв друг лют сос ще свърши работа, аз просто съм снимала какво съм ползвала. Важното е вкусът и силата да ви допада. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Направих го и се получи великолепно!!!
      За първи път пека цяло парче месо и бях притеснена дали ще стане. Моето парче беше 1,8кг ( за повечко хора) и го пекох 3 часа и малко. Стана крехко, а сосът обра овациите. Благодаря за интересната рецепта, честита нова година и вдъхновение за много нови благинки!
      Гери

      Изтриване
    3. Много се радвам, Гери :) Благодаря, че писа.

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта! Не съм яла по-вкусно приготвено месо, толкова крехко,сочно и ароматно... :)

    ОтговорИзтриване
  5. А да попитам алкохола пречи ли на бебето вкъщи докато се готви от самите изпарения защото аз ги направих с бяло вино и мирише доста от алкохола

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не би трябвало да пречи, все пак не държите бебето над котлона да диша изпаренията

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...