понеделник, 13 декември 2021 г.

Десерт с бутер тесто и карамелен крем / Puff pastry christmas log

 

Коледното пънче е един от най-обичаните празнични десерти. Създават неповторима атмосфера на масата и наистина, ако се замислим, кога иначе ни се дава такава голяма възможност да творим красоти както на Коледа? С очите съм виждала възрастни мъже, които декорират бисквитки с такова внимание, че с всяка изрисувана от тях, нивото на гордост и възхита от собствените им творчески способности повдига духа на всички. Всеки иска да си припомни, че някога и той е хващал четка за рисуване, и че да оставиш от под пръстите ти да се изливат цветове и форми е всъщност много по-значително, отколкото изглежда. И все пак, не всички искаме, нито можем едно и също нещо, затова за щастие има най-различни рецепти. По-сложни и по-простички. Днес искам да ви поканя да си направите една, която съчетава три чудесни причини. Първата е, че е много вкусна. Втората е, че е много ефектна и различна от останалите коледни пънчета, а третата.... че на всичкото отгоре става по-лесно и може да си я приготви всеки.  

И ако три причини са ви малко мога да изредя още: направено е с кафява захар, така че е определено е по-щадящ организма и моята колежка Тони го потвърди. От всички опитани от нея десерти последно време, тя каза, че този най й е харесал, тъй като не е толкова втрисащо сладък и е като хрупкава баничка. Карамелът го прави чудесен за компания с кафето, а охладеният крем ви гарантира отличен вкус с всеки следващ ден. Знаете, че в производството на кафявата захар Пасифлора не се използват химикали, затова и аз си избирам именно нея. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:

250 г бутер тесто

100 г филирани бадеми

1 ч.ч кафява тръстикова захар Passiflora ( 200 г) 

800 мл прясно мляко

6 с.л. нишесте

50 г масло

1 ванилия

Започваме като разточваме бутер тестото на тънък лист с размери около 30 на 32 см. Разрязваме го на 14 ленти. Тъй като всяка от тях ще бухне при печене, ги редим на части в тавичка, в която сме сложили хартия или лист за печене и пъхваме да се пекат на 200 градуса до порозовяване. 

           

Отнема около 10 минути и изглежда ето така. Изваждаме ги и да се охладят и пъхаме следващата тава. 


През това време на котлона слагаме да се карамелизира на средна температура кафявата захар. 


Тя разбира се не е толкова сладка като бялата, затова трябва да внимавате наистина да я карамелизираме леко, за да не прегори и да стане горчива. ( каквото и да правите никога не докосвайте карамела с пръсти, както и ако имате възможност работете с дървена лъжица или подходяща бъркалка, която няма да ви се нагрее прекалено, като тръгне топлината по нея. 


След като карамелът е готов, сложете  в купа нишестето, ванилията и прибавете малко по малко от млякото, така че да стане на кашичка, а след това и на гъста течност като за боза. Така ще предотвратите появата на бучки. 


Прибавете останалото мляко към карамеления крем и оставете на тих огън да заври и да се разтвори в млякото карамела на дъното, периодично разбърквайки с бъркалката. 


След като в млякото се е разтворил карамела напълно, прибавяме нишестената смес и бъркаме енергично до сгъстяване на крема. Прибавете накрая и маслото. 


Кремът може да понесе и повече масло, но аз го направих и с малко, затова по-добре да ви покажа, че е възможно и с толкова. 
Оставям кремът леко да се охлади, за да не ни пари, а през това време слагаме върху лист стреч фолио от бутер пръчките. Ако работим с крема докато е още леко топъл, пънчето ще е по-лесно за разрязване, защото ще омекоти тестото. 

             

Редим пръчки тесто и крем в нещо като широка пирамида, но след като е готова, я завиваме със стреч фолиото на стегнат салам. Така го и оставяме  да стегне в хладилника. 
На следващия ден или по-късното, запичаме за кратко в сух тиган филираните бадеми 

                 

и облепваме с тях цялото пънче, щом махнем фолиото. 


Толкова е ефектно!


Ако обичате торта "Наполен" това е тя, но според мен в по-бърз, полезен и лесен вариант. 
Със сигурност ще си върви и с малко сладолед, така че не му мислете, ами си го направете :) още сега! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






2 коментара:

  1. Какво бутер тесто използваш Люси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не използвам някое специфично като марка постоянно. По-скоро опитвам различни всеки път :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...