"Ех, бе Люска, защо сега ги пускаш тези сладки, та и тях да правя тепърва" Ами какво да ви кажа, знаете ли колко рецепти чакат още да бъда споделени, но няма време за всичко преди Коледа. Специално тази рецепта съм я правила ( както и снимките) преди години, когато попаднах на нея съвсем случайно тук. От тогава все не ми достига време да ги направя, но сега, когато отново съм с цялото ми семейство в Холандия и с племенника търсим какво още да играем по време на локдаун, смятам, че едни такива коледарчета ще ни дадат няколко часа занимания, които ще зарадват всички накрая.
Рецептата е много лесна и бърза и вярвам, че ще обикнете. Ето я нея:
Необходими продукти:
550 г брашно
200 г мед
5 с.л. захар
1 бр. яйце
100 мл олио
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче канела
Започваме като смесваме меда и захарта, които после загряваме леко загряваме на водна баня и разбъркваме добре. Внимаваме да не кипне. След това добавяме яйцето и олиото и разбъркваме с миксера.
След това към сместа постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме хубаво нелепнещо, меко като пластелин тесто, като ако е необходимо добавяме още брашно, затова го добавяйте на порции. Готовото тесто охлаждане в хладилника за около 30минути.
След това време разточваме кора с дебелина около 6 мм. и изрязваме с нож квадрати със страни 8 см. Прехвърляме ги в тава застлана с хартия за печене и продължаваме да оформяме както е показано в приложените снимки. През това време нека сме загрели фурната на 180 градуса.
Завиваме едната страна, после слагаме солетка и претцел, после другата страна. Винаги правете първо една сладка и изпичайте - ако се разлива, сместа има нужда от повече брашно. Ако има нужда да промените начина на оформяне, също, ще може да го коригирате при следващите.
Не забравяйте да оформите и крачетата по този начин.
Ако желаете може да украсите с малко захарна украса за детайли.
Нямам търпение да видя вашите коледарчета.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Толкова са сладки! Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеИ щастлива Нова 2022 година, мила :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
Въпрос: преди да добавим яйцето, трябва ли сместа от меда със захарта да се охлади?
Да, но леко да се охлади е достатъчно :)
ИзтриванеМного са хубави! Ще се опитам да ги направя!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви харесат :) Весели празници!
Изтриване