четвъртък, 16 декември 2021 г.

Бохча а ла Люси / Bohcha - Meat Stuffed Bread Loaf

 

"Приготви се, защото това ще ми го правиш често", каза половинката ми с пълна уста докато въртеше очите назад дотолкова, че щеше да си види врата. Обожавам да го гледам как яде с кеф и май това се случва винаги, когато готвим за любимите си хора. Мама също едно време казваше, че като сме били малки най е обичала да ни гледа със сестра ми как спим и хапваме с апетит, но се чудя дали все пак не е било и заради това, че тогава сме млъквали поне за малко. 

Днес искам да ви вдъхновя да си приготвите едно уж познато, но не и точно по тази рецепта ястие, защото смятам и ще ви обясня защо според е мен е идеалната вечеря за предстоящите празници. За него ме вдъхнови коледното пакетче на Пикантина, което ви показах тук


Чували сте за уникалното ястие Бохча, предполагам? Може би дори и да сте го приготвяли, но не по този начин, обещавам ви. Като цяло представлява пълнен с месо и вкусен сос издълбан хляб, запечен отгоре с кашкавал. Името на ястието пък идва от парче плат, което се използва да си направиш вързоп и тъй като пълнената питка прилича точно на това - вързопче с дробче, :) ясно от къде и асоциацията. Едва ли знаете обаче, че това е името и на българска тютюнева кооперация от Горна Джумая ( Благоевград), от където ви и пиша тази рецепта - моят роден град. 


И тъй като от Пикантина ми изпратиха подправки именно познати и използващи се в нашата национална кухня, ( кои са те, може да видите тук), то нямаше по-подходяща рецепта за целта от тази. 

"Да знаеш кое е точно твоето място и да го обичаш, 

те прави една особена порода романтик - прави те родолюбец".

А, сега без много обяснения, преминаваме към рецептата, а после ще ви кажа защо смятам за идеалното ястие за Коледа.


Необходими продукти:
600 г свинско месо 
400 г заквасена сметана
300 г кашкавал
250 г гъби печурки
100 г топено сирене
3-4 средни питки хляб
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/3 стък праз
1 морков
олио/ сол

Използвани подправки: 
Балканска ръсеница Picantina
Машерка Picantina
Чубрица Picantina
Сушен магданоз Picantina

Както винаги прилежно си подготвям продуктите, тъй като смятам, че готвенето така върви по вода :) 
Нарязваме гъбите на по-едро, а на средно ситни парченца праза, чушките и моркова. Важното е да се усещат в ястието като вкус, но и да изпъкват с цвета си. 


Започваме като в подходящ тиган загряваме олио и запържваме гъбите до светло кафяво. Овкусяваме с ароматната мащерка и изваждаме от тигана, подправяйки със сол едва след това.


В същия тиган доливаме малко олио и запържваме месото, което също сме нарязали на кубчета и след като станат готови, подправяме с неподправените подправки


 - чубрица, мащерка, и балканска ръсеница. (Това последното пък се е утрепало за една циганска баница!) 
Изваждаме месото и в същия тиган, с още малко олио последно запържваме нарязаните зеленчуци. Не готвим на максимална сила на огъня, 


а по-скоро умерена до силна. Важно е да се запържват вкусотийките, но не и да изгорят отвън, а да останат сурови от вътре. Щом усетите, че зеленчуците са тръгнали да омекват и ароматите им са се слели в един изкусителен такъв


прибавяме и месото и гъбите при тях.


Следват заквасената сметана и топеното сирене. 


Разбъркваме на тих огън, докато те се разтопят напълно и се слеят в този "леле майко мила" вкусен и пъстър сос.


С тази вкусотия пълним предварително издълбаните ни хлебчета, като аз им правя първо едно капаче, а после издълбавам вътрешността. По ръбчетата на хляба намазвам от мазнината на месото с ръсеницата, която си бях заделила, защото така тя овкусява и самото хлебче. 


Тъй като само по себе си ястието е готово, няма нужда от много готвене. Само завършваме с рендосан кашкавал и хоп.....


пъхаме ги във фурната да се запекат за около 10-15 минути на 180 градуса. 
Може да сложите и отрязаните капачета, но поне няколко минути преди да извадите хлебчетата, тъй като те ще станат по-бързо, и отново бих ви препоръчала да ги намажете с мазнинката с подправките. 


Може да напълните и една голяма питка / хляб с ястието, но не само ще отнеме повече време да се запече, но и ще е по-трудно да се нареже. Аз ви препоръчвам да го сервирате в тези индивидуални порции, от които лесно може всеки да похапва. 


Може да чукнете и яйце в средата, като ако искате жълтъка да "заблести", обезателно го отделете от белтъка и го сложете след това. 


Пробивайки кашкаваленото капаче отдолу ще се крие истинска приказка от аромати, за която няма да ви се налага да миете много съдове....да не кажа никакви.


Другото предимство на рецептата е, че може да ги приготвите по-рано и когато решите да хапвате, само ги пъхате да се запекат във фурната за 10 минути, без да се налага да ядете бързо салата, защото ястието ще изстине или да напускате празничната трапеза, за да разбърквате яденето. 
Определено моят фаворит тази Коледа, надявам се и вашият.

Ако е така, не забравяйте да ми споделите мнения и впечатления :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Още малко ...


кадри бъркащи с виличка в душата....


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!







12 коментара:

  1. Определено ще го направя, изглежда страхотно и сигурно толкова вкусно

    ОтговорИзтриване
  2. Уау, върховно! Хлебчетата готови ли са, или ти приготвяш?

    ОтговорИзтриване
  3. Направих го, ще пиша резултата, по-късно и ще публикувам снимка, ако ме приемете в групата. Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Групата приема всеки :) Дано да ви е харесало.

      Изтриване
  4. Страхотни,непременно ще ги приготвя,благодаря

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо подобно ни поднесоха в Андора и много ми се искаше да го приготвя, но се чудех дали хляба трябва сама да го правя.. Благодаря, Люси за рецептата. Със сигурност ще го направя по твоята рецепта 😊😊👍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса и да споделите впечатления :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Дарина Кънчева31 януари 2024 г. в 18:30

    Сега открих тази вкусна рецепта. Страхотна и и ще я направя. Благодаря Люси .

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...