сряда, 29 декември 2021 г.

Новогодишна Салата Елхичка / Christmas Tree Salad

 

Никаква ме няма тези дни, знам, но така е като съм на гости при сестра ми. Образно казано, защото всъщност ставам покорен слуга на моя племенник, който иска леля му да бъде навсякъде с него и ако недей си боже седна дори за минута, вади такъв тъжен поглед, че аз самата се съмнявам в чистотата на намеренията ми. До момента успяхме да направим само една нова торта и добре познатите обичани от всички Кашкавалки, тъй като са страхотна закуска за всяка сутрин. Той ми помагаше да месим, като нагледно му обосявах каква е текстурата на неговите бузки защо леля му се го заплашва да го нахапе като комар в гореща, лятна вечер. 

Вече започнахме да обсъждаме и Новогодишното меню, като и мама, сестра ми и зет ми са на мнение колкото по-лесно, толкова по-добре. В Холандия сме в локдаун към този момент, така че ходенето до хранителния магазин е така да се каже" the highlight of the day".

И тъй като нямам много време да пиша, преди Ноата да дойде и да ме почне пак с "леляяя, да играеш ти с мене на сляпа баба", тази "баба" преминава направо към рецептата за тази апетитна салатка:

Необходими продукти:
100 г шунка
100 г грах
2 средни картофа
4 кисели краставички
майонеза
за украсата:
1 връзка копър
морков
нар

Навярно разпознавате добре позната руска салата пременена под украсата на таз елхичка. Каква Нова година е ако няма руска салата на масата, а аз съм човек, който може да се каже, че я яде само тогава. Не защото не я обичам разбира се, а защото наистина тогава се сещам да я направя.

Всеки човек има своя рецепта за руска салата и нямам никакво намерение да защитавам оригиналност или произход, тази публикация не е за това, а по-скоро за тези от вас, които или не са я правили досега или никога не им е била фаворит заради някои фактори.
Искам да ви предложа да я опитате САМО с тези продукти, тъй като понякога в нея се слагат и варени яйца или моркови, което ЛИЧНО на мен ми идва в повече.
 
Друг елемент който намирам за важен е да нарежете продуктите на малки кубчета, за да не са онези ми ти големи късове, в които в даде момент ядеш или само месо или само кисела краставица. 

Препоръчвам да не разварявате твърде много и картофите, защото тогава стават на каша и се получава нещо като картофено пюре с "елементи на разсъждение".


След като нарежете всички продукти на кубчета, прибавете грах. Сестра ми го слага в салата и намирам нейната салата за най-вкусна, но изберете дребен грах, а не някой голям, както и се доведете на някоя марка, в която сте сигурни, че грахчетата ще са меки, а не хрупкави ( понякога има някои консерви в нашите магазини, които са точно такива и колкото и да ги вариш, няма увиране) 


Не съм написала количеството майонеза. Може да сложите 200 г или повече, някои хора я правят по-постна, но аз искам да се усеща майонезата. Аз сложих от майонезата, която ви показах тук  и наистина много ми харесва. 


След като салатата е готова, я оформяме на кула, 


и почваме да я покриваме с листенца копър плътно. После я украсяваме със зрънца нар и грах, а от по-голям морков изрязваме звездичка, която забучвам с помощта на клечка за зъби на върха. 


Всеки ще ахне при вида на тази салатка, а децата ще се радват да имат още една малка елха на масата. Нека празниците не спират - все пак те са за да честват живота, а в него има толкова много красота. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...