петък, 10 декември 2021 г.

Салата с печен лук / Roasted Onion Salad with Walnut and Cheese

 

И тази седмица приключи и да ви кажа не беше кой нещо особено. Само дето гледах едно тик-ток клипче за един пич, който за пръв път научава, че съществуват стъклени домакински съдове ( не говоря за йена) и начина по който се кефеше на това откритие, на вида му, и колко е яко да гледа как водата се затопля на котлона в прозрачния съд беше толкова заразяващ, че си дадох сметка, "Ето  така изглежда щастието, когато си възрастен". Тоалетна хартия на промоция, нова посуда, няколко поредни зелени светофара или просто да приготвиш нова вечеря, която всеки да одобри. Помня като малка, но учителката ми от 1-ви до 4-ти клас ни покани с една съученичка у дома, май бяхме направили нещо хубаво и това ни беше наградата, пък и израснах в климат, в който не беше толкова неуместно..та тогава за първи път видях моята "госпожа" да си върже косата, да сложи домашните дрехи и да ни каже "Хайде да ми помогнете сега да измислим какво да сготвим за вечеря". Направихме списък с всичко, което имаше у дома и почнахме да даваме идеи. 

Явно това мъчи всеки човек на средна възраст- какво да сготвя днес. Напрежението покрай празниците се увеличава, защото хем искаш да разнообразиш, хем не искаш да е тотална изгъзица на която домашните ще се цупят. Тази година се постарах да ви предложа познати рецепти в нов облик, така че да пасват на традиционния български вкус, който с годините се по разчупи малко и е готов да приеме някои нововъведения, ей така, за разнообразие. Днешната салата не е нова за българската кухня, но я направих още по-богата и стана чудесна гарнитура за онова уникално КОЛЕДНО МЕСЦЕ, за което ви говорих последния път, Именно то се мъдри там на снимките като гарнитура и ви обеща да ви споделя рецептата за тази вкусотия в следващия си пост. Ето я и нея: 
Необходими продукти:
2-3 глави стар лук
орехи
магданоз / копър
кубчета сирене
нар 
сол
оцет 
олио


Почистваме и нарязваме на половинки или четвъртини лука. Запичаме го във фурната с малко олио и сол, докато омекне. След това го оставяме да изстине и го нарязваме на парчета. 


Овкусяваме салатата със останалите съставки, като често тази салата се сервира с яйца. за мен така става още по-тежка, затова го заменям с кубченца сирене. 


Смятам, че козето си върви чудесно, особено с орехите и нара, но вие може да ползвате и краве.


Подправяме със сол, олио и оцет и разбъркваме. Става чудесно. Особено като гарнитура към месо. Опитайте и вие :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...