петък, 3 декември 2021 г.

Коледно дзукото / Christmas zuccotto


След като сезонната ми депресия удари дъното тези дни, осъзнах, че усещането за наближаващата Коледа ми вдъхва не само надежда, но и наистина ме зарежда. Купих си нова, мека карирана, коледна пижама и пухкави пантофи със звънчета, а у дома вече греят светлинките на всеки прозорец. Коледната тематика преобладава във всяко ястие, което приготвям вкъщи и с нещо толкова малко и уж незначително, изведнъж настроението ми се промени драстично към по-добро. 


Затова и реших да не пропускам и тази година да се поглезя с малко истински, качествени, италиански продукти, като си направих коледната поръчка във Вера Италия. Тъй като една от най-любимите ви празнични рецепти е именно за Панетоне ( виж тук), реших тази година да ви изненадам с една различна, но пак много традиционна за италианците рецепта - солено панетоне, за което ще ви разкажа в идните дни. 
Първо обаче, ще ви съблазня с този уникален десерт за дзукото, който обогатих с коледни аромати и декорация под формата на КОЛЕДНА ШАПКА, и ви обещавам, ще ви очарова! 


В него сложих едни от най-вкусите бонбони с ром които съм опитвала, но и най-силните. Бях чела за тях някъде и като ги видях в магазинчето, си мислех, че ще е идеално да си спестя използването на ликьор за десерта. И да ви кажа - не сбърках! Освен супер шоколадови, те са с много наситен вкус, който не е на есенция, а на истински ром. Чак пари на гърлото и един бонбон е достатъчен да ви накъдри косата :) 
Но да не ги прехвалвам предварително, нека ви покажа колко лесна и чудесна е тази рецепта.


Необходими продукти:
120 г пудра захар
2 много дълги кафета
кората на 1-2 мандарини
зрънца нар  


Започваме като разбиваме половината сметана ( една кутийка) на пухкав крем. Това е животинска сметана и трябва да я разбиваме охладена. Вече няколко пъти си взимам от нея и наистина ми е фаворит като вкус - направо е като сладолед :) 

   

Заделяме сметаната настрана и след това разбиваме цялото маскарпоне със пудрата захар на крем. Изрично изчаках да заредят от това маскарпоне, защото беше се изчерпало, но това според мен е най-вкусното.

   

След това смесваме битата сметана с маскарпонения крем, като го правим със шпатула на ръка, за да не пребием сметната и запазим въздушността на двете смеси. 


След това си сваряваме две дълги кафета ( много дълги) и ги слагаме в подходящ съд, където да потапяме бишкотите. Смятам, че тези бишкоти също имат по-добър вкус от продаваните в големите вериги, но това ще оставя вие да прецените. Според мен всеки автентичен, италиански продукт допринася за това десертът да се отличава като качество и вкус.

Ако имате такава метална ( или пък друга купа с диаметър около 20 см) , я облечете с малко стреч фолио. 

       

След това си рендосваме кората на мандарините и нарязваме ромовите бонбони на парченца. Сложете колкото смятате, че ще ви е вкусно, аз не прекалявах, защото са много силни, но пък парчетата бях по-големи ) 

           
Сглобяваме дзукотото като потапяме бишкотите за кратко в кафето и ги редим по този начин в съда:


След това слагаме част от маскарпонения крем, а отгоре нареждаме плодовите корички и парченца бонбони. Слагаме още един ред сочни бишкоти и повтаряме процедурата с крема, мандарините и бонбоните. Завършваме  с още един пласт напоени бишкоти и завиваме и отгоре със стреч фолио. Прибираме десерта за вечерта в хладилника. 

   

На следващия ден обръщаме десерта върху чиния махаме фолиото.
Разбиваме втората кутия сметана на сняг и смесваме с останалия ни крем от пълнежа, който сме си заделили от предния ден ( със сигурност ще ви остане, има достатъчно) 


С него измазваме дзукотото, а отгоре слагаме топче от два бонбона, които също обличаме в крема.

  


Останалия крем прехвърляме в два поша със звездовиден и кръгъл накрайник, среден размер. 
Със звездовидния правим помпона, страничните "шевове" и основата на шапката


А с кръглия, вътрешните украси на "плетката". Украсяваме "шапката" с малко зрънца нар за още повече коледно настроение. 


Първоначалният помпон ми се видя по-малък и разбих още малко сметана, за да го направя по-голям. Това са особеностите, които мога да кажа по тази рецепта, всичко друго се получи както го исках и то с лекота. 


Вкусово обаче надмина моите очаквания! Обикновено раздавам десертите, но този път си го запазих за мен Толкова лек и въздушен, усещането за мандарини, и наситени шоколадови бонбони с ром, сочни бишкоти и кафе просто те карат да ядеш и да не спираш. 


Освен много тематичен, смятам, че това е и перфектният десерт за празничната трапеза тази година, защото е много по-лек и свеж спрямо някоя тежка торта. Всеки ще намери място в коремчето за парче от тази вкусотия и най-хубавото е, че не изсъхва, а само става по-ароматно! 

Нямам търпение да ми споделите вашите коледни шапки, които да споделя на страничкaта ми във фейсбук:) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...