Първи април е няма да ви лъжа, не обичам нито лъжи и измами. За сметка на това първи април е по-скоро ден на шегата в световен мащаб, а това вече много обичам. Всякакъв вид смешки, вицове и поводи за усмивки ми дайте и аз ще се материализирам.
Днешната рецепта е такава - малко като на майтап, малко шантава, но неземно вкусна и супер лесна. Отдавна ми се въртеше в главата да си напаря един палачинков Гараш с останалите у дома палачинки от съботата закуска, например. А аз, ако стана да правя палачинки на котлона два часа, поне да си заслужава и си правя голяма доза. Мога да ги замразя или да ги използвам за приготвянето на някой нов десерт. Днешната торта е моя хрумка и си я измислих в движение, но за сметка на това стана супер вкусна и се омете за нула време. Това е лошото на хубавите рецепти - не може да им се радваш за дълго. :)
Реших да нарека тортата "Фалшив Гараш", малко в духа на празника, но по нищо няма да я различите от обикновения такъв, или поне не на вид. В тази торта ви е спестено досадната напарва на белтъчените платки и макар да има разлика в текстурата на самите блатове, като хапнеш хапката в устата усещаш само това - шоколад, орехи и някаква крехкост, последвано от неистово желание са още и още хапки.
И тъй като този месец ще бъде незабравим от към рецепти - все пак се готвим за най-големия християнски празник, очаквайте в блога да се случват такива чудеса и вкусотии, че място да не може да си намерите. А ето и първата рецепта:
Необходими продукти:
7-8 бр. палачинки ( по тази рецепта тук)
300 мл течна сметана
300 г млечен шоколад
1 2/3 ч.ч. млени орехи
100 г масло
Още: шоколадов ганаш за заливка
кокосови стърготини и зелена боя
орехови ядки
Започваме с направата на палачинките като аз ползвах тази рецепта, като само замених кефира с обикновен айран. Обожавам палачинки с кисело мляко, тъй като стават много крехки и нежни, за разлика от тези с прясно.
В тиган с не залепващо покритие, слагаме една-две капки олио и поръсваме една-две супени лъжици от млените орехи.
Запичаме за кратко и разпределяме черпак от палачинковата смес. Изпичаме палачинката от двете страни и така сме готови с първия ни "орехов блат" за тортата. Продължете и с останалата част така. Отиват някъде около 2/3 ч.ч. млени орехи.
След това приготвяме крема. Кипваме сметаната на котлона и прибавяме начупения млечен шоколад и маслото. Прибавяме и една чаена чаша млени орехи - аз предпочитам този път да са по-едри :) Разбъркваме добре.
Във форма за торта ( 24 см диаметър) слагаме една палачинка, отгоре крем, пак палачинка, крем и така докрай.
Прибираме в хладилника да стегне за около час.
След това заливаме с ганаш, направен с един шоколад и 100 мл сметана, но оставям на вас избора на шоколад - дали да е тъмен или отново млечен.
Аз не си купувам цветни кокосови пръчици, а си ги приготвям сама. В найлонова торбичка слагам кокоса и една-две капки зелена ядлива боя. Затварям торбичката и започвам да друскам съдържанието на пакетчето, докато боята хване всички стърготини и ги оцвети в зелено :)
Изваждаме тортата от формата и украсявам със стърготини и няколко орехови ядки.
Режем на малки парченца, както е и с истинския "Гараш"и се наслаждаваме на неземен вкус!
Това се казва истинско шоколадово удоволствие, с много орехи, никакво печене и никакви грижи. Ще се радвам да ми се доверите и да опитате и вие тази супер лесна рецепта :)
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Пак ли трябва 500 айран
ОтговорИзтриванеДа, Маргарита. Поздрави!
ИзтриванеЧудесна е! А ако крема е от заквасена сметана и течен шококад дали ще се получи добре?
ОтговорИзтриванеДа, няма причина да не стане нещо вкусно. Внимавайте как ги смествате, тъй като течния шоколад по-труден са интегриране, а наквасената сметана, ако се разбие прекалено се отпуска :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, голяма почитателка съм на твоите торти. Чудя се дали тази ще стане с арабските питки,с които правиш благоевградската? Палачинките са по-сочни и незнам дали арабските питки ще се напоят достатъчно.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кремс и благодаря :) Да, ще стане, няма да има проблем, но ще има по-малък вкус на орехи, тъй като няма как да ги интегрираш така, какато в палачинките. Ако я сглобиш докато кремът е още топъл, ще си омекнат в последствие като престои :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси съжалявам обаче след един ден престой в хладилника,палачинките бяха ужасно жилави и тортата няма никаква сладост.Не бих повторила.
ОтговорИзтриванеМоже би палачинките ви са били по-дебели, за да са така жилави, моите определено не са, нито пък им се отразява престоя в хладилника по този начин, но виж за сладостта съм изненадана наистина как след 300 г млечен шоколад нямате сладост?! Може би просто не е вашата торта, за за щастие има много други торти за хапване и избиране :) Поздрави и усмивки!
Изтриване