петък, 29 март 2019 г.

Класически великденски козунак със стафиди и локум / Traditional Ester bread with turkish delight and raisins


Започва се! Остават два дена до април месец, но аз не мога да чакам. Имам толкова рецепти за показване, че по-добре да започна от сега. И без това е петък, какво друго да правите събота и неделя освен козунаци!:)
Цяла година, ако има как ще се ядат у дома, но се стремя да ги огранича поне около Великден, че все ме карат да ги правя. Толкова са вкусни, че вече не ми остава да творя рецепти с "останали козунаци", както бяха онези тортички от едно време, защото никога не остава. Аз обаче ви пазя една такава рецепта от миналата година и дано сколасам да ви я покажа. 
Днес обаче давам старт не три рецепти, които приготвих за приялите си от Др. Йоткер, които знаят, че им изкупувам половината продукти на пазара само аз :)

 Тази година решиха да пуснат и бои за яйца, които нямах търпение да изпробвам, и като врана за нещо бляскаво се хванах веднага за "КРАЛСКАТА БОЯ". Толкова наситено златни яйца досега не бях правила и останах много впечатлена. И останалите цветове са красиви, с тях боядисах яйцата от ТАЗИ рецепта тук.


 Общо три рецепти направих за Др. Йоткер ( ТАЗИТАЗИ И ТАЗИ) с техните продукти за Великден и ще си ги споделя една по една и в моя блог, като за сега може да ги намерите на техния сайт, от където може и да си ги разпечатете много лесно.

Реших да започнем с рецептата за традиционен козунак със стафиди и локум, защото въпреки изобилието на рецепти, най-търсеният козунак си остава този - класическия!
Локумчето си върви така добре като плънка, че не ви трябва много друго освен декорацията отгоре. Най-любимата ми част от козунака е аромата самото тесто и макар за някои от вас използването на такива готови продукти да не е предпочитан вариант, аз няма да ви лъжа, че ги харесвам и използвам. Като сипя няколко ампули и пакетчета, в цялата кухня така заухава, че сигурно десет лимона, портокала и бутилка уиски да му бях сложила, нямаше да е толкова силно. Но стига съм ви усуквала като козунак за конци, ето и рецептата:


За тестото:
Около 1,2 кг брашно 
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
3 с.л. течен подсладител
щипка сол
200 г мазнина (микс от масло и мас)

Още:
 1.ч. ч. сушени плодове микс : червени боровинки, светли и тъмни стафиди, 
 кристална захар, 1 кутия локум филирани бадеми
1 яйца за намазване


От тази доза излизат 2 броя голям козунак:

Разбиваме леко яйцата със захарта. Пресяваме брашното през това време.

В купата на миксера слагаме половината брашно и правим кладенче. Прибавяме маята и яйцата, а след млеката и започваме да бъркаме. Постепенно прибавяме от останалото брашно и ароматите, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавяме само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно. Изсипваме го на плода и започваме да го усукваме като фитил, внедрявайки мазнина в него. 

Прехвърляме в леко намаслена тава, завиваме с кърпа или прозрачно фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса да удвои обема си. 
Изваждаме на два-три пъти и премесваме, като оставяме тестото да се точи и разтягаме и усукваме като карамел за бонбони. Когато поеме цялата мазнина( слагаме я в по-твърда форма), го разделяме на две части оформяме козунаците. 

От всяка част отделяме три равни части, които оформяме на фитили.

Всеки фитил притискаме леко, за да станат по-широки ленти и разпределяме парченца локум, ядки или сушени плодове, Ако ползваме сушени плодове, ги накисваме 10 минути преди това в чаша с гореща вода и ампула ромова есенция. Така ще се ароматизират и ще станат сочни.



 След като ги запълним, завиваме отново на фитили и ги усукваме около себе си, а после и сплитайки ги един в друг.  Тъй като тестото тук е по-меко и мазно, ползваме малко брашно на плота, а сплитането започнете от средата на козунака, а не от върха както е обикновено.




След като козунакът е сплетен, го оставаме да втаса на топло - най-добре бавно и продължително. Едва след това печем на 180 градуса без или 160 с вентилатор, за около 40 минути. Ако започне да покафенява -  покриваме с фолио. 



Преди изваждането му, намазваме с разбитото яйце и поръсваме обилно с останалите ни ядки, сушени плодове и захар. Запичаме още две-три минути.



В случая използвах от домашната италианска декоративна захар, за която ви разказах в тази рецепта тук.



Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите традиционен козунак за Великден. Използвайте опцията за разпечатване и си я принтирайте от сайта тук, за да я имате под ръка :) 
Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!




 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Здравейте, каква марка брашно да купя за козунаците на блога ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Елена :) Препоръчвам ви брашно за баница или това за козунаци на София мел или брашно Манитоба от Вера Италия :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Дадох 30лв за продукти и месих 40мин, за да разбера накрая, че не съм сложила прясно мляко, понеже в рецептата никъде не пише кога се слага. Нищо не става от козунака. Благодаря, Люси, страхотна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Извинявам се за причиненото неудобство, но това е грешка, която може да срещнете от време на време при всички блогъри по света, пък било то и книги и списания. Хора сме все пак и грешим. Обикновено читателите ми посочват или ме питат предварително дали нещо е пропуснато, тъй като го виждат, коригирам се и те са спокойни, и аз доволна, че насреща си имам хора, които нищо човешко не им е чуждо. Все пак прясното мляко е описано в продуктите за тестото и значи трябва да се сложи там, а оставайки на масата неупотребено в процеса на замесване, би трябвало да ви подсети за конкретния проблем. Аз поемам вината разбира се, но не и начина, по който смятате, че трябва да ме накарате да се чувствам, сякаш е умишлена кражба на пари и време от моя страна. Нищо умишлено няма в случилото се, уверявам ви! Рецептата наистина е страхотна, а аз си пожелавам символът на козунака сам по себе си, свързан с голям християнски празник, честващ добродетели като прошката да достигне всеки, който е решил, че иска да го отбележи! Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...