сряда, 10 април 2019 г.

Козуначени кукли / Easter Traditions–Bread Dolls



В магазините заредиха агнешкото и великденските бои и сладкиши, затова аз официално мога да пусна днешната рецепта. Пазя си я като топъл хляб ( не, че не е баш такова), защото искам да бъде възможно най-близко до празника, но започнаха да се понатрупват бая рецепти - то не са рецепти за тестени, меса, бързи и лесни, от цял свят, сладкиши и торти, няма да стигне време да ви ги покажа всичките. Целта ми е на всяка трапеза да има поне по една моя рецепта, пък да видим :) Така ще се чувствам като ваш гост, а и цялата любов и ентусиазъм, които влагам ще знам, че са достигнали до вас. 

Днешната рецепта е полска и ме грабна преди години още, но реших да ви я представя в мой вариант. Това са козуначени кукли, които приготвих с продуктите на Др. Йоткер, които знаете, че ползвам от създаването на блога. Тъй като по Коледа направих няколко рецепти за тях, ме помолиха да създам и три рецепти за Великден, които може да видите тук, тук и тук.

Едната от тях е за тези козуначени кукли, които ще бъдат не само детска работа за хапване, но и идеален начин да включите и децата в приготвянето на храната за празника.

От Др. Йоткер ми изпратиха да опитам и от новите им бои за яйца. Те са различни видове,  но циганчето в мен веднага се хвана за лъскавото и си избрах Кралската украса ( как не казах кралска кръв, ами циганска - ми то каквото сам си направиш, друг няма как :))

Влюбена съм в златния цвят на яйцата, които ме вдъхновиха за не една или две други рецепти, които ще можете да видите съвсем скоро. За да не се чудите, кое как изглежда съм сложила линкове към всички продукти на марката, а ако искате да видите рецептата по-сбита и готова за разпечатване натиснете тук.

А ето и рецептата:

За тестото:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
30 мл уиски
2 бр. яйца
1 бр. жълтък
100 г пудра захар
70 г масло
2 с.л. течен подсладител
5 г сол (щипка)


За украса за куклите:
1 бр. яйце (за намазване за гланц)
20 - 30 мл захарен сироп


Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.


Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.


Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.


След това разделяме тестото разделяме на 6 топки. Взимаме една и я разделяме на три, като разточваме на фитил с дължина около 40 см (може и по-къси)



Слагаме ги като за сплитане на традиционен козунак, като в общото им начало прикрепваме яйце и започваме да плетем фитилите надолу, като се стараем яйцето да е добре обхванато от тестото.


След като я сплетем, сбиваме я леко нагоре, за да може да стане по-плътна и я преместваме в тавата. Оставяме да втасат на 50 градуса, и печем на 180 за около 20 - 25 минути и мажем с размитото яйце, малко преди изваждането им от фурната.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата Може да изрисувате лица на куклите с някоя от по-тъмните бои за яйца на Dr.Oetker, с помощта на четка за рисуване.

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси, яйцата не са варени нали?
    Светлан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлане, може да са сурово боядисани, но и да са варени, няма голяма разлика след това във вкуса. Все пак не се пекат дълго :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Благодаря за отговора и аз ти желая усмихнат ден! :о)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...