четвъртък, 25 април 2019 г.

Солен венец от парено тесто / Choux (Eclair) Pastry Ring Recipe


Знам, знам, нямам спирка! Тъкмо си милите, че сте планирали вече менюто и аз се появявам с някое ново предложение, което си струва да се опита. Мога да ви кажа, че съвсем не е без да искам. Запазих най-интересното за накрая, но не може да не кажете, че не ви предупредих. Днешната рецепта  е за нещо соленичко, което ще се хареса и на малки и на големи. 
Солен венец от парено тесто - тип сандвич, който може да направите и като салата, ако решите. Сетих се за тази идейка, която видях от Йоли преди не малко лета, но все се канех да я приготвя в мой вариант. Ето, че тази година й дойде редът! :) 


Хубавото е, че за рецептата ползваме едно от най-лесните и бързи теста за работа, а именно пареното тесто. Може да вложите много творчество в оформянето на венеца, както и в избора плънка. И тъй като вече ви предложих този изумителен Еклер на метър за десерт, реших, че е време за едно апетитно предястие за великденската трапеза.  
И да не си помислите, че с това приключвам серията рецепти за празниците. Освен, че остава да ви представя тазгодишната великденска торта, ще вмъкна още една-две бързи рецепти за предястия, тъй като понякога точно това е, което ни липсва, да запълним празнините на масата.



За тестото може да ползвате любимата и рецепта за парено тесто или да опитате тази на Йоли. Ето я и нея: 

Необходими продукти:
250 мл бяло сухо вино ( или прясно мляко)
75 г масло
150 г брашно
щипка захар
1/2 ч.л. сол
4 яйца

За плънката:
домати
крема сирене
краставици
кашкавал
шунка
луканков салам
варени яйца
зелена салата



В тенджера смесваме виното / млякото, захарта, солта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното


Бъркаме енергично, докато тестото започне да се отделя от стените и се формира на топка. ( Най-добре сменете с дървена лъжица :))


Прибавяме едно по едно яйцата, докато всяко едно се абсорбира добре в тестото и тогава слагаме следващото.



Получаваме хубаво, тежко тесто,което пада от лъжицата на триъгълник ( както му казват :))



Очертайте си кръг върху хартия за печене и шпицовайте желаната от вас форма за венец. Може да бъде на един или два етажа - по-големи или малки форми, като е добре да оставяте място между детайлите, за да има накъде да бухва тестото.
Може да намажете тестото с малко размито яйце и да поръсите със семки по желания - аз избрах сусам и ленено семе :) 


Пъхнете венецът да се пече на 180 градуса за около 40 минути, като е важно да оставите цялата влага да се изпари от тестото. За целта може да го ставите да се изсуши допълнително на изключената фурна или да го оставите да се пече на леко открехната вратичка, след изпичането още 10-15 минути. 


След като изстине, разрежете на половина и напълнете  по желание - намажете с крема сирене, малко зелена салата, кашкавал, 

 

шунка, салам, яйца, домати и каквото душа ви иска ;) 


Поставяме капачето и готово. Украсих с още малко зелена салата и три златни яйца, които боядисах с новите боички на Др. Йоткер :) ( за тези, които питаха) 

Това успях да сътворя накрая...надявам се да ви хареса :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Люси,
    толкова много идеи си подготвила за настъпващите Великденски празници и то толкова красиви и интересни.Този венец ми хареса, защото е в солен, а не в сладък вариант.Но едва ли ще имам време да опитам да го приготвя.Ежедневието ми е много натоварено.Приятна предпразнична подготовка, впрочем при теб тя е в разгара си.А аз все още нищо не съм приготвяла, само яйцата успях тази сутрин да боядисам.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени :) И аз само едно червено яйце боядисах, в събота ще му мисля :) Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...