Диетата не ми върви този сезон, затова реших да преустановим отношенията си за малко. Опитваме се да се изясним с нея как да стават нещата - аз не ям няколко час, а тя си върши работата, и после аз си ям, с мярка. Мярката всеки път е различна, но все пак е мярка! От спортуването до тук съм овладяла най-вече първата част от упражненията "Легнете на постелката" и в това съм толкова добра, че мога да го правя с часове.


Парченцата шоколад стоят твърди в тестото, но достатъчно дребни, така че да може да ги усещате във всяка хапка, без да се губят сами по себе си. Отгоре на всичко, завърших с лъскава шоколадова заливка, която може би помните от козунака със заквасена сметана тук, който ви представих преди няколко години :)
Но стига излишни приказки, ето и как го направих:
Ето и какво ви трябва:
Около 1 кг брашно София мел Екстра ( може и повече)
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г)
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) или есенция ром
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
180 г захар
3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол
Още:
Около 200 г шоколадови стърготини
200 мл шоколадов ганаш
Този път реших да използвам брашното екстра на София мел, за да си докажа, че тази рецепта може да стане с всяко брашно. И така и стана :)
Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера.
Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.
Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера.
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.
Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.
Аз започвам да го усуквам, като с намаслени ръце ( може да ползвате още масло и мас дори), гледам да го усуквам и разтягам, за да получа още повече нишки :)
Аз започвам да го усуквам, като с намаслени ръце ( може да ползвате още масло и мас дори), гледам да го усуквам и разтягам, за да получа още повече нишки :)
Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.

Избирайте винаги по-хубавите стърготини, пък дори и да са малко по-скъпи :)
Сложете доволно количество от тях.
Замесете пак тестото, като се стремите да оформите един дълъг фитил и го разположете първо така:
След това подпъхнете свободния край в горната част, образувайки нещо като ласо, по-широко в долната част.
Тончо там го завъртете веднаж и подпъхнете стърчащия край отдолу. Така оформяте козунака само с един фитил :)
Оставате го да втаса на топло докато удвои обема си, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като хване желаният загар и е почти готов, може да го намажете с леко размито яйце ( или само жълтък) с вода, но това няма да ви е нужно, ако ще правите заливка, затова не съм о описала в продуктите.
За заливката, както винаги, се спрях на любимия си шоколадов ганаш, като към 150 мл течна сметана, доведена до кипване, прибавих един черен шоколад. Разбърках шоколада в горещата сметана, докато се разтвори, а след това излях върху козунака.
Поръсих с още шоколадови пръчици.
Получи се такава фантазия, че ми е трудно да го опиша. Обезателно ще направя още една-две дози от този козунак за празника, защото няма да лъжа - шоколадът прави всичко още по-хубаво!!!

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
П.п. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Много интересно представяне на еди различен козунак.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :) Поздрави :)
Изтриване