неделя, 28 април 2019 г.

Великденска торта с украса от швейцарски крем / Easter cake with swiss meringue cream


Христос Воскресе, приятели! Християни, не християни, метъли, кулинари, писатели, художници, мотористи, медици, певици, всякакви ентусиасти и всички хора, които носят добринка в сърцето могат да честват днес, защото това празник за опрощение, ново начало и любов! 
Нека всичките мои приятели и роднини, които правя живота ми още по-красив и добър се чувстват специално поздравени, както и всички хора, които ме подкрепят в моите начинания, нищо, че не са техни собствени! Да сме живи и здрави всички и да борим тъмните мисли с тежка музика, вкусна храна,топли думи и усмивки, да правим повече добро за другите и да ценим дори малките жестове от страна на хората, вместо да се фокусираме върху негативното. 
Доброто е навсякъде около нас, пък дори и в усмивката на човека отсреща, с която те дарява :) 

Нека днес да седем на семейната трапеза, за да похвалим готвача за яденето, както и да е станало, да намерим общ език с онзи чичо, с когото все не можем да се разберем, да се опитаме не само ние да се чувстваме добре, а да накараме хората около нас да се чувстват добре. 


Днес няма да ви занимавам с дълъг текст, не защото няма какво да ви разказвам - взех си едиН-два полудена почивка ( затова ме извинете за забавянето с отговорите, но докато се видя с всички роднини ), за малко да ни удави първо сахарския дъжд, а вчера и онзи проливния, който поне успя да измия колата от предишния. Направих голяма доза козунаци, а яйцата дето замислях да боядисвам не се получиха и се наложи да експериментирам в последния момент. Нямах нито едно пукнато яйце тази година, барабар с тези, които избелих ( ако си спомняте, споделих ви как да си избелвате яйца сами, за по-пастелни цветове при боядисване), но за сметка на това се смяхме много у дома и толкова безгрижна подготовка не съм има досега. Може би защото днес ще ходя на обяд при мама, но от сега знам, че тя ще ме нагости така, че ръцете ще й целувам! :) 
От мен се очакваше да занеса само яйцата, козунаците и една торта, а тя е тази - супер бърза, но и много красива и ефектна. Вярно, има какво още да се желае по отношение на украсата, но както ви казах по-горе - аз гледам цялостта картинка, а тя бе толкова пъстра и пролетна.


Реших, че е време да използвам отдавна закупените си руски накрайници и да врътна един швейцарски маслен крем. Сигурна съм, че кремът може да стане и само от белтъци, стига да не прекалете със захарта и да не станат твърде разтегливи. 
А самите вкусове на тортата - ами плодови, какво друго за началото на топлото време. Любими шоколадови блатове, карамелен сироп и крем "Шантили" с вкус на банан. Още малко ягоди и киви, и ето че имаме една свежарска торта, която няма как да не накара гостите ви да ахнат. Но няма какво да ви карам да се облизвате, без да ви споделя колко бързо може да я спретнете. Ето и рецептата:


Необходими продукти за 20 см диаметър торта:
За тортата:
3 бр. готови блата ( купени или от тази или тази рецепта) 
350 мл течна сладкарска сметана
1 пакет пудинг с вкус на банан
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 бр. киви
4-5 ягоди
карамелен сироп за сиропиране на блатовете
бишкоти и мини шоколадови яйца за декорация

За швейцарския маслен крем:
5 бр. белтъци
300 г захар
425 г масло
щипка сол
1 ванилия


Започваме като си приготвяме първо пудинга. Правим го според описанието на опаковката, като за целта ни трябват прясното мляко и захарта от изброените продукти за тортата. След като е готов, го покриваме плътно ( върху самия крем, не съда) със стреч фолио и го оставяме да се охлади, за да може да го смесим с разбитата на сняг сметана. 


Така приготвяме крем "Шантили". Ако пудингът ни е твърде топъл, ще разпусне сметаната и кремът ще стане много течен. 
Затова след като стегне напълно, го разбийте леко с миксер и прибавете малко по малко от битата сметана, докато получите въздушен крем :) 

За тортата този път ползвах готови блатове, тъй като моята приятелка Марта ми изпрати такива от Турция, точно с размерите на моята форма за торта - 20 см. Аз нямах много време покрай козунаците да пека и блатове, но съм ви сложила линкове към две рецепти с идеални блатове за целта :) 

Поставяме единия блат във формата за торта и го сиропираме добре с карамелен сироп. Него приготвяме както захарния сироп, с тази разлика, че първо карамелизираме захарта. Може да ползвате и подходящ компот, тъй като ще се върже добре с плодовия вкус на десерта :) 

                         

Разпределяме една част от крема, а отгоре нарязаните на по-тънко подове.


Може да се спрете и на друг вид плодове или да ползвате тези от компота. Аз сметнах, че с аромата на банановия пудинг, тези се съчетават идеално :) 


Процедираме така и останалите блатове като накрая завършваме само с крем. Прибираме тортата за няколко часа в хладилника да стегне.

Заемаме се с швейцарския маслен крем. За самите цветя използвах този накрайник, като ги закупих от магазина за левче в града ( какво ли няма вече там :))

                             

Признавам си, швейцарският крем ме изтормози малко, защото направих първо една доза, но тя се пресече. Беше станал идеален крем за шприцоване, но аз да спазя всички пропорции добавих и последната част масло, както си е по рецептата и всичко се развали. Не е невъзможно да се оправи, защото ако охладите едната част леко, а  затопилите другата на водна баня и пак ги разбиете има шанс да достигнете идеалното равновесие на температурите, но дотогава ще ви се реве, ако ви замине такова количество продукти!

Мисля, че като нищо ще ви стигне половин доза от този крем за украсата, ако не правите лалетата много високи и може да пробвате така. Също така, макар всички сладкарски рецепти да говори за пропорции ( аз видях моята от тук, като има и видео рецепта в нея), ви препоръчвам щом усетите, че кремът е станал хубав вече, да спрете за тест. Напълнете поша и вижте дали се получават хубави стабилни цветя. Ако е така, спрете да го магерите и не е нужно да слагате цялото количество масло. Казвам го като препоръка или поне аз така ще правя :) 
А ето как да направите самия крем:


За целта, разбийте леко белтъците, солта и захарта, колкото да се запенят. Прехвърлете ги в абсолютно сух съд, и ги сложете на водна баня, като е важно да не опира дъното на съда самата вода. Оставате белтъците да се затоплят леко, като ги разбърквате. Необходимо е да се разтопят гранулите на захарта.
След това махнете от водната баня и върнете на миксера, като разбърквате докато стане плътна смес като за целувки. 
Оставете да достигне стайна температура. Започнете да добавяте малко по малко от маслото, което в началото може да стои на бучки, но ще се разтвори с бъркането напълно. Слагайте следващата част масло, едва след като първата е напълно усвоена от крема.
След като кремът е готов, разделете на части и оцветете с хранителна боя по желание.


Аз го направих само с два цвята - розово и зелено, в светли пастелни тонове. 
Завърших украсата с малки шоколадови яйчица и готово! 


Не мога да ви опиша каква нежна фантазия е тази торта и как ми се иска да се усъвършенствам с този крем, за да мога да правя още такива украси!
Аз започвам да опаковам вкусотиите за гостуването, а  на вас пожелавам весело посрещане на празника. Насладете се на светлия повод със близките, семейство или приятели. Нека вашето яйце не ви предаде в борбите, а козунакът с конци или без, да се яде като топъл хляб!
 Надявам се да съм ви донесла много празнично настроение с рецептите си за Великден през последните два месеца, и ако смятате, че е така и днес ви се върши още някоя друга добринка, 


може да ме поощрите като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






8 коментара:

  1. Светъл Великден, Люси! На теб и близките ти желая здраве, мир и благоденствие в домовете ви! Тортата е като малка пролетна градинка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Кате <3 Прекрасни празнични дни и на теб!!!

      Изтриване
  2. Здравей Люси,искам да те попитам как залепи бишкотите за тортата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, завързвам ги с канапена нишка и после те сами си залепват към крема, към който имат достъп :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравей,Люси!Прекрасно изглежда тортата ти,като всичко направено от тебе,разбира се!
    Искам да попитам дали може да ползвам швейцарския крем за слепване на двата блата(пълнеж на тортата) или той е само за измазване и украса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, като яло може да го ползваш и между блатовете, но той е по-тежък и сух и е добре да сиропираш обилно тортата. Има доста масло в него и стяга, затова може би е добре да направиш една проба, да видиш дали ти е вкусен и като пълнеж :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей Люси,какви. бои ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Различни: сухи, течни, гел. Имам всякакви. Тук май ползвах гел боя :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...