сряда, 15 юни 2016 г.

Палачинки с кефир / Russian Kefir Crepes


Отдавна не бях ви предлагала идея за закуска, но след като тези дни се сдобих с бутилка истински кефир, най-сетне имах възможност да приготвя вкусните кефирени палачинки, на които се наслаждавам от доста време от руските сайтове за рецепти. Тази полезна напитка има много приложения и ми бе любезно предоставена от Фармхопинг, заедно с още няколко биологично чисти и качествени продукти, с които също нямам търпение да поекспериментирам. 
За тези палачинки ще ви предложа и един наистина различен, но много по-лесен, икономичен (като цена) и вкусен домашен течен шоколад за гарниране, отличаващ се от познатите ни рецепти. Но днес ще ви предложа основната част на закуската, а именно палачинките. 
Кефирът може да се замени успешно и с кисело мляко, но тъй като освен да се поръча от платформата, може да се намери и в много магазини, мисля, че ще ви хареса да го добавите към менюто си.
  

Рецептата е много лесна, а ето и продуктите:
Около 2 ч.ч. брашно 
500 мл кефир
2 яйца
1-2 с.л. захар
1/2 ч.л. сода
щипка сол
мазнина за тигана 


Първо разбиваме яйцата със захарта, като количеството на захарта зависи от това колко сладки искате да ги направите. Прибавяме кефира заедно със содата, Оставяме за малко, докато по повърхността се появят балончета. След това започваме да пресяваме брашното и да интегрираме в сместа. 


Трябва да получим смес с гъстотата на боза, затова прибавяйте повече брашно, ако е необходимо до получаването на тази консистенция. Ако пък прекалите, разредете с течност - вода или прясно мляко. 


Намажете тигана за палачинки с малко мазнина - олио, масло или кокосово масло и изсипете един черпак. 


По повърхността на палачинката ще започнат да се образуват балончета. Печете я и от двете страни до златисто кафяво.


Поднесете палачинките с любимо сладко, домашен течен шоколад за намазване (рецептата идва скоро) или пък вкусен и полезен мед.
Това, което отличава тези палачинки от други, които съм опитвала, е, че са изключително крехки и седят по-сочни от познатите ни.
Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

9 коментара:

  1. изглежда вкусно, ще го пробвам

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    палачинките са чудесни.Използвала съм боза от тази фирма, от просо.Явно са решили да представят по - нетрадиционни продукти на нашия пазар.Аз използвам само яйца при правене на палачинки, без бакпулвер.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са, Люси! Дали от кефира, дали от майсторлъка ти, но наистина са фантазия! Чудни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат супер!
    Купвала съм кефир от Берьозка, но го изхвърлих, бързо се развали, а не му намерих навреме приложение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Щом се е развалил бързо, значи продуктът е качествен. По принцип руския кефир има срок на годност 7 дни. Имам и аз кефир, ще се възползвам от рецептата. Благодаря.

      Изтриване
  5. Получиха се страхотни. От месец си правя кефир и се чувствам страхотно. Благодаря за чудесната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Може ли рецепта за кефир

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...