сряда, 3 април 2019 г.

Италиански козунак Коломба / Italian Easter Bread Colomba Pasquale



Април започна и вече знам, че с чиста съвест мога да ви затрупвам с предложения за Великден, без да изглежда прибързано, защото макар да остава не малко време до тогава, е добре да не става всичко в последния момент. Знаете, че повечето нови рецепти трябва да се пробват преди празника, за да не се окаже накрая, че ще сервираме недобре опечено основно, глетави козунаци, счупени яйца и безвкусни салати. 

За десертите въобще няма да ви говоря, защото няма по-неприятно нещо да обикаляш града ден-два преди това за да търсиш конкретните продукти за тортата, която си харесал и да осъзнаеш, че или всичко е изкупено, или просто не е налично и ще трябва да сменяш десерта изцяло в последния момент.

 За да съм ви полезна съм длъжна пък да направя всичко това поне месец по-рано и сега просто да ви ги представям малко по малко тези невероятно вкусни рецепти, полезни съвети и всякакви идеи, които ще превърнат и най-сивото ежедневие в празник на сетивата. 

Животът е за живеене все пак :)

Това направих и тази събота, когато отидох и се разцепих на един тежкарски метъл концерт в София, където остана и главата ми да се търкаля по пода от прекомерно куфеене. 
Почти съм сигурна, че съм си я взела за вкъщи, но сега едва се завъртам на двете посоки, защото врата така ме боли, че дори Робокоп не може да се конкурира с моята пластичност. 
За мое щастие имам друг робот, който да ми помогне за днешната рецепта, а именно миксерът, който си поръчах от Вера Италия


Тези от вас, които ме следват в инстаграм знаят за това, тъй като не се стърпях да се похваля веднага, но отдавна исках да си го взема. Главната парична беше, че освен втори миксер, който понякога ми е необходим, в тази има месомелачка и блендер и всичко това на цена като за обикновен миксер. 

Друго нещо са си стационарните миксери, наистина помага фактът, че не трябва да го държиш, докато меси/бърка и може да вършиш друга работа по рецептата. Отдавна исках и блендер, за да мога да наблегна на всякакви смутита и дори искам да направя сладолед в него за следващите топли дни. Месомелачката е също нещо, което отдавна исках да си купя, тъй като много бих искала да си приготвям неща с кайма от пуешко, пилешко или собствена смес за бургери, а защо не и наденички.

 За днешната рецепта обаче, реших да го изпробвам първо с функцията за месене и ще ви кажа моите впечатления за всичко в поста, а вие си преценете, дали и как ще ви бъде полезно.


Както по Коледа ви представих традиционното панетоне, нямаше как да пропусна да напаря същото и за Великден, когато в Италия похапват Коломба. Това е вид козуначен хляб, който се пече във форма като кръст, но всъщност е гълъб. Аз си купих такава за еднократна употреба, от книжните, от тук, но има и силиконови, ако решите да си спестите разходите всяка година.

Много исках да направя сама коломба, защото знам, че е доста по-различен от нашите козунаци и освен, че се характеризира със супер ароматно ухание, дунапренова структура, има и невероятна хрупкава бадемова коричка, която трябваше да опитам.
След като дълго се рових за подходяща рецепта, се спрях на тази, защото е най-автентична и мисля, че е най-точна. Добре, че имах миксера под ръка, така че можах да направя всичко с минимални усилия ( и движения във врата), пък и честно казано коломбата е къде къде по-лесна от нашите изтрещели козунаци.

Както знаете, за напълно италиански рецепти се стремя да използвам винаги и италиански продукти, затова и този път ми беше важно да си използвам брашно Манитоба, което е точно за такъв вид изделия. Имах още и от сухата бирена мая от миналата поръчка. Различното в рецептата е, че тук се ползва стартер, който се приготвя от предната вечер и за първи път ми беше да готвя по този начин. 


Всичко стана идеално, както е в рецептата от раз и нямам намерение да търся друга. Замених само захаросаните плодове в пълнежа, с шоколадови капки, защото трябва ли да обяснявам защо :)  Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно Манитоба
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 пак. суха бирена мая
3/4 ч.ч. захар
3 бр. яйца
1/2 ч.ч. златни стафиди
1/2 ч.ч. шоколадови капки
1 ампула есенция ванилия
1 ампула бадемова есенция
1/ 2 ромова есенция
кората на един портокал
кората на един лимон
5 с.л. масло

За топинга:
1 белтък
1 ч.ч млени бадеми
1 с.л. захар
цели бадеми
италианска декоративна захар

За стартера:
 1 1/4 ч.ч. брашно Манитоба
1/4 ч.л. суха бирена мая
2/3 ч.ч вода

Още: формичка за коломба

Рецептата е наистина много лесна, особено ако я първите на миксер :) Започвам я от преданата вечер като си накисвам стафидите в малко алкохол с гореща вода, и правя стартера. 
Той представлява маята, брашното и водата смесени в една купа на каша. Покривам със стреч фолио и оставям на плота/ масата за през нощта да се активизира.

                             

На следващия ден, в купата на миксера слагам брашното и правя кладенче. В него изсипвам захарта, маята, леко хладкото мляко и яйцата.


След това рендосам цитрусовите кори и добавям ароматите и яйцата.


После добавям и набъбналия вече стартер, който изглежда ето така :


Накрая прибавям отцедените стафиди и маслото, което е на стайна температура.


 Пускам всичко да се меси с приставката за тестото. Ето и моите впечатления от миксера. 
В сравнение с моя Kitchen aid е по-шумен, но и 1300 лева по-евтин :) По-стабилен от предишния ми миксер на Делимано и ми харесва, че купата е е метална и овална на дъното, което позволява наистина да се работи със сместа и да не остава по ъглите.
Свикнала съм купата ми да има дръжка и това малко ме затрудни тъй като тук липсва, но пък повечето миксери нямат, така че едва ли е проблем. Миксерът е доста лек като цяло, но въпреки това стабилен като меси, дори и на турбо режим. 
Все още не съм пробвала другите приставки, но и това ще стане скоро и пак ще пиша :)
Забелязала съм в магазина, че има и друг миксер, по-специфично създаден за замесване на тесто, който е на още по-ниска цена. Може да го видите тук.

А сега относно тестото - замесва се много бързо, меко, лепнещо и разбърквайте докато маслото се интегрира добре. Може да добавите шоколадовите капки сега и да объркате за още една-две минути, но това е добре, ако ще оставите тестото да втасва  дълго време на стайна температура. Тъй като аз исках да забързам процеса и да втасва във фурната, за да не се разтопят,  ги сложих по-към края.


Изсипвам го в купа, леко намаслена с олио, както си е такова лепнещо - не се притеснявайте, такова трябва да бъде. Покривам го с намазано с олио стреч фолио и го слагам във фурната на 50 градуса да втаса за около половин час.


След като тестото втаса, го оставям леко на стайна температура и прибавям шоколада, тъй като не искам да се разтопи веднага.
Прехвърлям тестото във формата за коломбата, като гледам да го разпределя равномерно навсякъде и въпреки, че е доста лепнещо, боравейки със силиконова шпатула за тесто, някак се справих :) 

                             

Покривам го със същото стреч фолио и айде пак във фурната да се надигне. 

През това време си направих отново от декоративната италианска захар, която този път оформих на фитили. По-добре да си я направите от предния ден, за да има време да изсъхне, но аз се сетих малко в последния момент. Може и да си купите готова, сложила съм линк в продуктите :) 

Освен формата, текстурата на тестото, за коломбата важна е и коричката - тя трябва да е много ухайна, тънка и хрупкава.
Приготвя се като в купичка разбиваме белтъка докато се запени и прибавяме млените на ситно бадеми. Слагаме захарта и разбъркваме докато стане нещо като рядка паста.

                           

С нея намазваме добре бухналата вече коломба, като внимаваме да не натискаме тестото, но да покрием добре всичко с топинга. Украсяваме със сурови бадеми и декоративната захар.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Само ароматът му ще ви убие...честно! То не се издържа даже докато се пече.



От тази доза излиза един брой такъв мега козунак - коломба, но аз се влюбих тотално и ще си направя поне още един -два за Великден.


Тъй като някои от вас може би ще искат да си поръчат я брашното, я миксера, я формичка, я мая, а защо не някоя и от сладурските великденски украси в магазина, се разбрах с магазина да удължим периода на играта, в която може да спечелите уникално сладкото сервизче за кафе, ако въведете "Люси" в полето за  коментар на своята поръчка. Повече за това може да научите или да си припомните в линка тук.

Ако искате да опитате коломбата преди да я правите у дома или просто не ви се занимава, да кажа, че се продава и готова тук.


Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите италианския козунак за Великден. Постарах се да сложа линкове към всичко използвано, за да не ви се налага да трябва да ме питате какво и от къде съм намерила ;) Все пак това е работата на блогъра. Много от вас искаха и отзиви за миксера и съм се постарала да бъда напълно обективна, като разбира се, смятам да пиша и за останалите приставки щом стигна до тях :) 

Ако ви харесва труда,който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Здравей, Люси. Възхищавам ти се. Решила съм да направя всеки вид от твоите козунаци. Но въпроса ми е може ли да се замести бирената мая със друга и колко като количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и много благодаря за думите :) Да, може да замениш маята с обикновено пакетче суха мая, то е същото количество :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Прекрасен козунак!А моя въпрос е брашното за стартера си е отделно количество , от брашното за самия козунак, нали?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря. да, отделно е количеството. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравейте прекрасна рецепта.Изчетох много други ,но много искам да направя коломба по вашата.Много ме притесняват мерките в чаени чаши,може ли да споделите количествата в грамове,моля

      Изтриване
    3. Здравейте, Надя. Не винаги имам везна под ръка, затова мога да ви кажа, че съм ползвала за мярка чаша от 200 мл. Мисля, че така ще ви е по-лесно да премерите сами съставките, ако имате такава вие. Като цяло има и сайтове, в които са написани мерките стандартно, но за мен тестото винаги е на усещане, затова и обичам допълнително да го показвам на снимките като консистенция. Успех и поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...