петък, 22 април 2022 г.

Козунак на конци ВИДЕО рецепта / Bulgarian Easter Bread VIDEO Recipe

 

Какво може да се каже за козунака, което не е казано досега? Особено по Великден, когато  изникват навсякъде като древно, родово проклятие в устата на гледарица от телевизията. Да, ама друго си е да видиш рецептата и да се убедиш, че всъщност не е никак трудно да си приготвиш и сам, без месене сто часа, удряне по масата и вдигане на температура от сауна в стаята. Не е сложно, не е и нужно тестото да е супер меко и лепкаво, за да поучите пухкав, а не сух, козунак.

Този път няма да се впускам в много обяснения, защото вярвам, че ВИДЕОТО, което съм качила, казва всичко там. Към описанието съм сложила и списъка с основни продукти, като дозата е за едни по-малък козунак, като продълговатия, който виждате на снимките тук. За кръглия използвах още една, този път двойна доза, и съм го пекла тава с размери 25 см диаметър. 

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК 

Ако нямате Инстаграм, ще се постарaя да кача рецептата и тук в следващите дни, но засега ето и написано най-важното. ( Виж рецептата за Гръцки козунак ТУК

Необходими продукти:
Около 500 г брашно за козунак София мел
200 мл прясно мляко
7 г суха мая
10 мл ром
10 мл бадемов ликьор
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г фина захар
2 с.л. подсладител
Кората на един лимон
1-2 ванилии

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

Готовото тесто слагаме в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и оставаме на топло да втаса, или пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.         

След като тестото втаса го разделяме на две части при двойната доза, за големия козунак, чиято плетка е шест фитили и показвам във видеото как става, 

а когато правя само тази доза от 500 г правя такъв козунак, като често си измислям аз някаква шантава плетка и ме питата каква е - не мога да ви кажа :) измислям я на момента.


Оставяме козунаците да втасат на топло и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус :)  печем на 180 градуса.


Напоследък оставям козунаците без плънка или поне да не е много, тъй като прекъсва конците и става по-тежко тестото. У дома пък харесват така и така усещането за пухкава кифла, която се тегли на конци и се хапва после с други вкусотии, и видях, че колкото по-чиста е козунака, толкова повече се яде :)  


Опитайте рецептата и се убедете колко е лесно :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...