събота, 9 април 2022 г.

Гръцки козунак с кафява захар / Greek Easter Bread with brown sugar

 

От тук до Великден ще се нагледаме на козунаци и яйца, но колкото и да въртим очи, че ни е писнало да ги виждаме навсякъде понякога, в момента, в който ги няма си даваме сметка, че без тези неща нямаше да е същото. Така е за всеки празник. През годините с мама все се редуваме с "ще правя/ няма да правя козунаци", като ту пробваме нова рецепта, ту се връщаме към стара. Ту правим много и месим всяка седмица, ту пропускаме дадена година и се заклеваме другата да не допускаме тази грешка. И така и така знам, че ще си меся козунаци от тук до Великден, та всяка година решавам да опитам и по някоя нова рецепта. 

След като тази посетихме Атина служебно миналия месец, гръцкото вдъхновение не ме напусна и реших тази година да си приготвя точно такъв козунак. 

За целта се приготвих и вместо магнитчета и сувенирчета си накупих двете задължителни подправки за гръцкия козунак - махлеб и мастикс. И двете може да ги намерите и в България, макар че, ако не сте от столицата може да се наложи да си ги поръчате онлайн. Затова пък ви представям рецептата по раничко, за да имате време, ако искате да си приготвите вкусен, гръцки козунак, който има своя специфичен аромат и вкус.

И тъй като всеки трябва да може да добавя нещо от себе си към рецептата, аз реших да заменя бялата с кафява захар Passiflora, за една идея по-полезен десерт, пък не толкова сладък като цяло, тъй като аз обичам да го хапвам винаги с нещо намазано върху него.

Тази захар е с богат аромат също така и се произвежда от узряла на слънце захарна тръстика, която се пресова внимателно, за да се извлече сладкия сок и да се превърне в ароматните кристалчета кафява захар. Tайната на вкуса й се крие в това, че тя никога не се избелва и рафинира, като по този начин се запазват ценните витамини и минерали, съдържащи се в растението.

Но нека ви разкажа как да си го приготвите: 

Необходими продукти:
Около 600 г брашно
300 мл хладко мляко 
1 пак. (7 гр) суха мая
125 гр масло
щипка сол
3 яйца
1 ч.л махлеб на прах
1/2 ч.л мастикс на прах
филирани бадеми и още захар за поръсване

Започваме като си приготвяме всичко нужно на масата. Най-добре е да работим с всички продукти на стайна температура, освен с млякото, което трябва да е леко затоплено.


В млякото слагаме маята и 2-3с.л.от захарта и оставяме да се активизира и шупне. В купата на миксера ( или подходящ съд, ако ще месим на ръка) слагаме две трети от брашното и разбъркваме с останалата захар и правим кладенче в средата. В него изсипваме шупналата мая и слагаме две яйца.

      

Моята мастика беше на гранули и затова я стрих в хаванчето на прах. Прибавяме я заедно с махлеба към сместа и пускаме на функция за месене. 


В процеса на месене добавяме мекото масло и малко помако от останалото брашно и солта. Тестото трябва да остане леко лепкаво въпреки всичко, не се изкушавайте да слагате твърде много брашно, дори и да може да го поеме. 


Оставаме тестото да втаса на топло докато удвои обема си. Може да отнема до два часа, затова ако искате да забързате процеса може да го направите във фурната на 30 градуса, но винаги го покривайте. 
След като е готово го разделете на три части, а от тях оформете три фитила.

    

Сплетете ги на плитка и подвийте двата края навътре и прехвърлете в подходящ съд в който да втаса още веднъж. 


Преди да пъхнем да се пече във фурната го намазваме с леко размит с мляко или вода яйца и поръсваме с филирани бадеми и още захар.


Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса с обдухване за около 20-30минути.

Ако обичате козунака да е по-мек, не е хубаво да го препичате.


Определено има различно ухание и съм сигурна, че ще ви хареса, защото задължителния аромат на масло, сладък хляб и Великден ще погълне всяко кътче на жилището ви.


Определено подправките са един от най-любимите ми подаръци и сувенири, когато посещавам чужда страна, защото смятам, че това е начина да пресъздадеш автентичния вкус на тази кухня и у дома, а пък и в повечето случаи са леки за носене и не заемат място.


С една дума, ако ще ми взимате сувенир от някъде -нека е за ядене и готвене :) , ако пък приготвите тази рецепта - моля ви изпратете ми снимка на страничката на блога като коментар :) Аз лично нямам нищо против да гледам красиви козунаци по цял ден вместо да се депресирам с други теми от света и съм решила, че всеки Великден трябва да си го направим НИЕ САМИ ВЕЛИК :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...