Разбира се, че и аз като всеки човек понякога се разочаровам или натъжавам, но пък си припомням, че съм "дала", защото имам и единственото нещо, което си позволявам е да се отдръпна и да оставя наранилите ме да живеят с решенията си малко по-далеч от мен.
Странно въведение ми хрумна тази слънчева неделна утрин, но така се почувствах, че исках да ви ги споделя. :) и за да ви покажа малък пример как ми се правят неща за хората, дори и малки и незначителни като това да им изпълня кулинарно желание, пък било то и такова, каквото не съм предвидила да правя.
Наскоро ви дадох "задачка" в моята фейсбук страничка ( последвайте ме, ако искате, аз ще се радвам) да си измислите десерт, който ви харесва като име и съставки и аз ще се поостаря да създам такъв в бъдеще. Имаше толкова много вкусни, съблазнителни, интересни и щури предложение, че е трудно да избере човек от къде да почне. Реших да действам на усет спрямо сезона, времето и разбира се продуктите, тъй като и мен парите не пляскат през лицето ( уви, това е проблемът на хората,, които не искат нищо в замяна)
Приготвих първо два десерта от предложените и тъй като се чудех с кой да започна, пак ми помогнахте с гласуване.
И така, ето как се роди и този десерт, а човекът, който го предложи е Valentina Ravinskaya
Тъй като вече съм правила лилава торта с люляк тук, реших да създам този път един много сочен, много ароматен и пухкав, пролетен десерт с дъх на виолетки. Ето как :
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч. захар ( 200 г)
1 ч.ч. брашно ( 140 г)
1 пак. бакпулвер (10 г)
4-5 бр. бонбонки виолетки
лилава боя за сладкиши
За соса:
500 мл прясно мляко
шепа виолетки ( остатъка от пакетчето)
захар по-желание ( 100 г)
За крема:
250 г маскарпоне
150 мл сметана за разбиване
пудра захар, млени виолетки
лилави цветя за украса, шам фъстък
В основата на този десерт е млечното реване "Рафаело", което познавате от тази моя рецепта тук. Реших, че за да имам истински дъх на виолетки, десертът трябва да е напоен с ароматен сос. Спрях се на това пролетно-лятно и много лесно и икономично!! ( няма олио) десертче, което ще обикнете.
Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав и по-възможност по-бял крем. Колкото по-бял блата, толкова повече боята ще е лилава. Аз имах домашни яйца, та жълтото си е доста наситено и по ръба на десерта ми стана леко зеленко, но ако искате може и да махнете някой жълтък.
Освен захар, слагаме и няколко натрошени виолетки за аромат, те няма да променят цвета, но аромата не тестото веднага ще се промени.
Прибавяме брашно и бакпулвера и малко лилава боя. Аз използвах тази на прах от Кауфланд, като сложих цялото количество, но макар в тестото да стана приятно лилаво, след изпичане цвета се засилва много, затова може и да го намалите.
Изписваме сместа в тавичка, моята е около 25 см в диаметър, но както виждате от другата рецептата, пропорцията стига и за правоъгълна и по-голяма. ( Сложих малко олио по тавичката, но така като тънък слой ...невидим с просто око)
Пъхаме реването да се пече на 170 градуса, а през това време правим соса. Според мен е по-добре да го направите по-рано него, за да е изстинал и да може да залеете с него още топлия сладкиш. Като цяло аз го почвам заедно с десерта на съседен котлон, но с цел по-лесно обяснение на рецептата, ще разделя стъпките по този начин.
В касерола слагаме млякото, виолетките и малко захар, ако искате десерта да е наистина сладък, да се затоплят на котлона, като аз го правя на ниска до умерена температура, за да може бонбонките да се разтопят, а млякото да не кипне. Разбъркваме периодично, а след като е готово оставяме да се охлади.
След като сладкишът се изпече до суха клечка, изваждаме, дупчим още с дървения шиш, за да попие още повече соса и заливаме с него.
Оставяме десертът да изстине напълно ( аз даже го охлаждам в хладилника), а след това отгоре слагаме крем от разбита сметна и маскарпоне.
Отново, опитвайте по време на готвене, ако искате може да добавите още захар към сместа или натрошени виолетки. на мен ми стигна едно пакетче за тази рецепта, но ако искате да има това ухание във всеки пласт, може да добавите навсякъде.
Аз харесвам баланса межди сочната и супер наситена със сладост и аромат основна част на десерта и свежата и пухкава заливка.
На снимките не си личи много, но десертът е толкова мек и сочен, че е трудно да нарежеш стабилни парчета. Аз исках да раздам десерта на приятели и ми трябваше повече парчета, но ако го нарежете на квадрати като реване ще са по-стабилни :)
Трябва да го опитате.....толкова ми напомня на онзи вкусен млечен сладолед, който продаваха едно време. Сега успявам да му се радвам само като отидем на Радва на море :)
Ако има перфектен следобеден десерт за чай, кафе и бира, това е този. Доверете ми се :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Ех, че пролетно и красиво, Люси! Едно цветно и хубаво ми стана :)
ОтговорИзтриванеМного красив десеррт и поздравления за готината инициатива с последователите.
ПС: Разсмя ме с "няма олио" :))) Ама така е. Скъпо стана.
Благодаря ти от сърце, Даре :) Абе, смешно, смешно, ама не е смешно
ИзтриванеПреди мноооого години🤪 се "влюбих" в теб точно с люляковата ти торта... това творение сега е подобаващата й сестричка .... Благодаря ти кулинарна ни фейо💋
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за милите думи, Кате <3 <3 <3 Надявам се и този да ти хареса!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванепрекрасно изглежда това твое кулинарно творение и изкушение.Макар,че аз не съм почитател на наситените със сметана или маскарпоне десерти.Заменям с цедено кисело мляко.Но се вдъхнових и възхитих да направя и аз нещо подобно.Много отдавна не съм правила сладости у дома.
А иначе - тепърва ще усетим високите цени и глада, който ще настъпи.Има пророчества, които в момента се сбъдват.За жалост невинни хора страдат във всеки военен конфликт.Но за да има пък такъв конфликт явно има и причини.Продоволствената криза ще засегне всички ни.
Поздрави, бъди здрава и благословена !
Благодаря от сърце, Лени. Да, предишната ми сурова торта беше с крем от цедено мляко, така че и това е варинат. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси! Аз съм ти фен от години и правих много от твойте торти.Любима на съпругът ми е тортата с халва ,на кумовете - банановата .Сега обаче имам поръчка от племеницата за шоколадова торта...ама толкова сладка и толкова шоколадова ,че да не можеш да хапнеш повече от едно парче.Както тя казва "ОТВРАТИТЕЛНО" сладка.Моля те помагай!Моята любима е твоята Гараш.Поздрави! Благодаря ,че те има!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Светла. Знам за каква торта говориш, мама обича точно такива. Наш семеен фаворит е тази - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/02/rigo-jancsi-cake-mocha-layer-cake-with.html
ИзтриванеСкоро ще има и нови шоколадови торти :)
Здравей Люси! Благодаря за отговора ,задължително ще я направя! Вчера правих твоята Медовик и обрах овацийте.Отново благодаря! Не спирай да твориш .Прекрасна си!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за милите думи <3 Прегръдки!
Изтриване