вторник, 12 април 2022 г.

Палачинкова торта "Дъга" / Rainbow Crepe Cake

 

Пъстра, весела, красива, свежа и много вкусна е днешната тортичка. Трябваше ми малко слънце ...и дъждец, за да се настроя на пролетна вълна и да сътворя тази отдавана запланувана палачинкова торта "Дъга". 

Едва ли има дете или възрастен, който ще остане равнодушен пред тази гледка и макар празниците да са пред нас, аз ви подканвам да не чакате повод, когато става дума за торта. Тортата сама по себе си и е повод за празнуване :) 

Признавам си този път имах още една мотивация за направата на тази торта и това е, че се сдобих със страхотен уред за палачинки. Не мога да не се похваля, защото наистина ги обичам (само вижте колко такива торти имам в блога), но в това ми жилище кухнята е отделна стая и хич не обичам да се изолирам три часа да ги правя, вместо да си гледам филмче на дивана с половинката. И, О, НЕБЕСА, какво щастие ме сполетя!!! С този уред, мога да си ги правя в хола и да не ми се смеете, но съм убедена, че мога да го сместя и на нощното шкафче за онези най-мързеливи дн :)



Имам го от магазина на Reia.bg и заедно с тях решихме да направим ИГРА, в която двама от вас спечелиха продукт по желание от марката Scrap Cooking. Разгледайте ги ТУК:  

Тя приключи, като течеше и на фейсбук страницата на блога и още една в Инстаграм профила ми, където сега може да видите качена и ВИДЕО РЕЦЕПТАТА НА ТОРТАТА ТУК.

Ако искате да участвате в още такива игри и да не пропускате последните видео рецепти, натиснете бутончето за следване и на двете места:)

А, сега без да се бавим, да ви представя рецептата и да ви кажа какво ми харесва толкова в тази джаджа :) 

Необходими продукти:

6 броя яйца
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч пудра захар
50 мл олио 
щипка сол
2 бр. ванилия
мляко / айран или вода до получаването на течност малко по-рядка от боза
хранителни боички: червено, жълто, зелено , синьо

За крема:
300 мл сладкарска течна сметана
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар

Още:
олио
плодове

Уредът за палачинки представлява самонагряваща се незалепваща плоча с размер 28 см в диаметър, има си копче за регулиране на силата му, и включва още три метални формички за палачинки в кръгла форма, звездичка и сърчица. В комплекта има още дървена шпатула за обръщане и дървено валяче, за разнасяне на сместа (точно по френски стил) 

Използвайте любимата си рецепта за палачинки, аз моите ги правя винаги на око, не винаги слагам захар в тях, но тук сложих, защото все пак ще са като блатове за торта. 

   
Разбиваме яйцата със захарта и почваме да прибавяме малко по-малко от брашното, редувайки с млякото. Може да ползвате само мляко, само вода, микс от двете, а също и айран. Аз лично ги обичам най-много с айран, защото стават най-деликатни и мекички, но това е въпрос на вкус.

    

Добавете течност дотолкова, че да получите смес като рядка боза. Имайте предвид, че сместа се утаява на дъното, затова когато загребвате за палачинките, винаги я разбърквайте.


Разпределяме в купички по равно и оцветяваме с боички по желание. Аз избрах тези цветове, като ползвах боите на прах от Кауфланд, но може да си направите и повече, ако искате :) 

    

Първата палачинка е тестовата. С нея преценяваме сместа, силата на печене, дали да добавим още течност или още брашно. Хубавото на палачинките е, че не рискуваме нищо и може да си коригираме или допълваме сместа постоянно. 
Аз правих моите с размери около 20-22 см диаметър и за целта си служех с черпак. По-лесно се нанася според мен и изравнява, ще кача и клипче как :) 

       

Имайте предвид също, че цветът става по-тъмен след изпичане, така че ако искате не слагайте много боя. Периодично намазняваме плочата с олио, с четка или мазна кухненска хартия. Определено беше доста по-приятно да си седя на дивана и да си ги правя докато гледам филм, отколкото права край котлона ;) Изпекоха се чудесно.  
Излязоха повече бройки отколкото сложих в тортата - с 1-2 повече от всеки цвят горе долу. 


След като палачинките са готови, се захващаме с крема. Исках нещо леко и свежо, затова забърках любимия си микс от смитани и маскарпоне. Разбиваме първо маскарпонето със захарта, а после прибавяме и разбитата на сняг сметана, за да има повече въздушност. 


Накрая прибавяме и заквасената сметана, като нея е добре да интегрираме на ръка, за да не се отпусне и втечни много крема.
Може да замените някои съставки с крема сирене или само един вид сметана, пак ще стане вкусно. 


Сглобяването на тортата е много простичко, ред палачинки, ред крем, като гледайте да редите поличките от тъмно към светло.
Ако искате крем, който не е мек и ще ви е по-лесно да режете стабилни парчета, винаги може да добавите половин пакетче желатин с малко сок от компот ( светъл),за да го стабилизирате, но това е по-скоро ефект за по-добри снимки и не е задължително да го правите, ако имате остър нож и искате да си хапнете по-креместа тортичка :) 

     

Знаете, че искам да съм по-изчерпателна, за да ви бъда и по-полезна и с още по-голяма лекота да правите сладкиши за любимите си хора.
Украсата е въпрос на въображение, като моята стана малко джаста-праста. Използвях малко от останалите палачинки и плодчета в тези цветове. 


Определено не се фокусирах в украсата, защото не исках да разсейва от красотата, която се крие вътре, когато се разреже. Всъщност смятам, че и чисто бяла да се остави тортата, пак ще е добре. 


Ако и вие сте любител на палачинките като мен, свежите тортички и разбира се, нещата, които правят деня ни по-забавен и усмихнат, то тази торта е за вас и за всички, които обичате. 
Вяска хапка е наслада, а ако искате да си я приготвите също толкова мързеливо,  не пропускайте шанса си да участвате в игрите по-горе :) и да спечелите каквото душа ви поиска от френската марка.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...