неделя, 17 април 2022 г.

Пролетен ориз със спанак /Easy Spinach Spring Rice Recipe

 

Пъстър ориза за цветен празник! Днес е Цветница и празнуваме цветните имена, пък било то хората да са тихи като тревата, нежни като роза или пълно дърво. Пак имат повод да почерпят и хич да не се измъкват. С годините човек все повече осъзнава, че празниците във всяка култура ги има с причина и тя е да се радваме на нещата, които ни заобикалят, тъй като големите беди не могат да се избегнат така и така, ако са написани да се случат. 

Щастието е въпрос на избор обаче, затова и да ва навън, и да не ни е до празници винаги, да честваме живота, близките и любовта винаги ще бъде по-добрият избор, който може да направите. Аз пък чествам също така мама и баба днес и знам с какво ще ги зарадвам най-много! С един лек, с вкус на пролет ориз, който мога да хапват по време на постите до Великден.

Остана само седмица, но и тя е тази, която е най-добре да спрем месото, дори и да не сме изкарали целия пост. Оризът е едно от най-любимото ми седмично ястие, защото е вкусен всеки ден, мога да го приготвя в неделя и да раздам и на мама и на баба, та да си имат. Днешното оризче крие малки съкровища от шарени зеленчуци, а в основата си има и любимия полезен спанак, който колкото по-рано се научи човек да яде, толкова по-добре. И този път избрах Ориз Екстра на Крина за тази рецепта, както правя за повечето традиционни българския рецепти. Натиснете Тук ,за да научите защо да го предпочитам.

Смятам, че този ориз ще се хареса много и не децата, които в повечето случай не обичат много месо, но виж грахче, царевчика и оризче, са идеални за тяхната уста. Този ориз е и чудесна гарнитура към агнешко обаче, ако не сте почитател на дроб сармата. ( Ако искате да видите моята ХИТ РЕЦЕПТА за ФАЛШИВА ДРОБ САРМА без дреболии може да натиснете ТУК

И така, ето и рецептата:
200 г ориз Екстра на Крина
200 г зеленчуци микс ( моркови, чушки ,грах, царевица) 
100-200 г спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
вода
олио 
сол / черен пипер
чери домати по желание
стрък копър

Слушайте сега колко съм хахва вече. Купих си пресен спанак и като се прибрах и почнах да разтребвам нещата по хладилника и бре, тоз спанак го няма. Обърнах всичко, заедно с кофата за боклук, викам си да не съм го изхвърлила нещо, но и до ден днешен не знам къде отиде този спанак. Добре, че имам винаги замразен във фризера. 
Сложете спанак на вкус, ако не сте му свикнали още, сложете само 100 г, но определено може и още. Знаете, че е полезен, затова не го пестете. Изберете си и пъстри зеленчуци по желание, за да има повече цвят в ястието. Започваме като нарязваме на ситно ( на ръка или в чопър) лука и чесъна.

    

Запържваме ги в загрято олио на тигана, докато омекнат и пуснат аромата си.


Прибавяме и зеленчуците, а щом ги хване мазнината от всички страни, прибавяме и 


нарязания спанак, малко сол, черен пипер и измития до бистра вода ориз. 

     

Запържваме за още 1-2 минути и 


прехвърляме ориза в подходящ съд, като доливаме вода, като за най-добър резултат винаги спазвайте указанието на пакета. Този ориз се приготвя в съотношение 1:2
Аз добавих само няколко чери домати за цвят :) 


Пъхаме да се пече във фурната за около 30 минути на 180 градуса. 


Ех, че вкусотия се получава. И без глутен!


За мен подправката, която най-отива на ориза е черния пипер и не слагам друго освен сол, но вие винаги може да си го приготвите на вкус и цяла седмица да се раздавате на вкусно и питателно, постно, пролетно ястие.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!








2 коментара:

  1. Опитах рецептата, и с кафяв ориз е вкусна. Благодаря за идеята. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...