сряда, 30 март 2022 г.

Сурова торта с моркови без захар / Raw Carrot Cake recipe

 

Откога чакам да ви сюрпризирам с тази торта. От една година :) Миналата година така и не успях да ви споделя всичко, което наготвих през пролетта, та тази ще имаме предостатъчно материал. Само идеи да искате, аз имам да давам като българин акъл като седне да пие. 
Сега, не знам как ще се разберем с диетите, защото някои от десертите, които съм ви приготвила ( в частност тортите)  са такива, че душата ще си продадем, но ще ги изядем, но за да ви умилостивя, тук- таме ще пускам и по някоя по-диетична красавица като днешната :) 

Днес няма да имаме нито угризения, нито огризки, защото ще си изядем всичко до трохичка и пак ще ни е леко на душата, защото тортичката е здравословна.   

Сурова торта с моркови е един от десертите, които моите колежки в офиса обожават и ме карат по-често да нося, та хем да заблажим, хем да не си помагаме после една на друга да си затваряме панталоните. 

Може ли да има по-лесна торта от суровата? Мчи Не! :) 

Буквално става за 15 минути!!!

Нека ви покажа как.  Ето и рецептата: 
Необходими продукти:
За торта с размери 20 см:
2 ч.ч. рендосани моркови ( 2 броя по-големи) 
1 ч.ч. кокосови стърготини 
200 г фурми
1 ч.ч. орехи 
щипка сол
По желание: ванилия, индийско орехче канела, джинджифил, 
За крема:
250 г цедено кисело мляко
250 г маскарпоне
мед/ сок от агаве

Рендосваме морковите на ситното ренде. Добре е да са по-сочни и сладки, за по-добър вкус. 


Смиламе орехите, като ако не обичате стърготини просто заменете това количество с още ядки, Може да направите и микс от бадеми, орехи или лешници. 


В купа смесваме всички съставки за блата, плюс нарязаните на ситно фурми, които ако са по-сухи, може да накиснете за кратко в топла вода. Получаваме лепкава смес, която разпределяме по дъното на форма за торта от 20см и изразяваме с ръка.


В купа смесваме и маскарпонето с цедено кисело мляко, като може да използвате и заквасена сметана, бита сметана или каквото ви хрумне. На мен лично тази комбинация ми допада най-много. Овкусяваме с мед или сироп от агаве. 


Прибираме в хладилника да стегне, а щом е готова украсяваме с малко счукан суров шам фъстък и моркови ;) 


Тортата наистина е много вкусна.                                                                                                                     Може би една от любимите ми свежи и диетични десерти, защото няма нещо, което е излишно или пък твърде несветовно, както често има в по-диетичните десерти.                                                                              Може да я хапват и диабетици, както и всички, които избягват захарта. Убедена съм, че ще ви хареса, затова направо ви режа парчета :) 




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




15 коментара:

  1. Люси,
    прекрасна е тортата.Аз смилам фурмите в електрическа месомелачка.Не в пасатор.По - добре се получава.А крема бих направила или само с кашу, защото досущ прилича на този с маскарпоне или с рикота.Но и твоят вариант е добър.Тортата може да се приготви и с ябълки.Правила съм, става много вкусна .Също в блата понякога настъргвам ябълка, морков и дюля.
    Прекрасна лесна и красива торта ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може и в изцяло веган вариант да се направи, но аз реших да предложа нещо по-достъпно за всеки :) С ябълки също е чудесно и такива има в блога :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравейте Люси,искам да попитам след като моркова се слага суров няма ли да е твърд

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Люси, много искам да е направя тази тортичка, но постя. Въпросът ми е, ако отгоре е покрия със разбитата вода от консерва нахут и запеча леко във фурната , само за цвят но горен реотан дали ще се получи?
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Катя :) да, може и крем от кашу, може с вегетарианска сметана, има различни опции ;)

      Изтриване
  4. Страхотна е ,заслужава си да се пробва.Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  5. Правих тортата, стана страхотна на вкус, само блата ми стана малко по ронлив и като се отреже парче тортата се пръска. Може ли съвет с какво да го "стегна" следващият път :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тези моркови отгоре истински ли са ?

    ОтговорИзтриване
  7. Вчера направих тортата за рождения ден на майка ми, която е диабетичка и стана божествена! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...