Откога чакам да ви сюрпризирам с тази торта. От една година :) Миналата година така и не успях да ви споделя всичко, което наготвих през пролетта, та тази ще имаме предостатъчно материал. Само идеи да искате, аз имам да давам като българин акъл като седне да пие.
Сега, не знам как ще се разберем с диетите, защото някои от десертите, които съм ви приготвила ( в частност тортите) са такива, че душата ще си продадем, но ще ги изядем, но за да ви умилостивя, тук- таме ще пускам и по някоя по-диетична красавица като днешната :)
Днес няма да имаме нито угризения, нито огризки, защото ще си изядем всичко до трохичка и пак ще ни е леко на душата, защото тортичката е здравословна.
Сурова торта с моркови е един от десертите, които моите колежки в офиса обожават и ме карат по-често да нося, та хем да заблажим, хем да не си помагаме после една на друга да си затваряме панталоните.
Може ли да има по-лесна торта от суровата? Мчи Не! :)
Буквално става за 15 минути!!!
Нека ви покажа как. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
За торта с размери 20 см:
2 ч.ч. рендосани моркови ( 2 броя по-големи)
1 ч.ч. кокосови стърготини
200 г фурми
1 ч.ч. орехи
щипка сол
По желание: ванилия, индийско орехче канела, джинджифил,
За крема:
250 г цедено кисело мляко
250 г маскарпоне
мед/ сок от агаве
За торта с размери 20 см:
2 ч.ч. рендосани моркови ( 2 броя по-големи)
1 ч.ч. кокосови стърготини
200 г фурми
1 ч.ч. орехи
щипка сол
По желание: ванилия, индийско орехче канела, джинджифил,
За крема:
250 г цедено кисело мляко
250 г маскарпоне
мед/ сок от агаве
Рендосваме морковите на ситното ренде. Добре е да са по-сочни и сладки, за по-добър вкус.
Смиламе орехите, като ако не обичате стърготини просто заменете това количество с още ядки, Може да направите и микс от бадеми, орехи или лешници.
В купа смесваме всички съставки за блата, плюс нарязаните на ситно фурми, които ако са по-сухи, може да накиснете за кратко в топла вода. Получаваме лепкава смес, която разпределяме по дъното на форма за торта от 20см и изразяваме с ръка.
В купа смесваме и маскарпонето с цедено кисело мляко, като може да използвате и заквасена сметана, бита сметана или каквото ви хрумне. На мен лично тази комбинация ми допада най-много. Овкусяваме с мед или сироп от агаве.
Прибираме в хладилника да стегне, а щом е готова украсяваме с малко счукан суров шам фъстък и моркови ;)
Тортата наистина е много вкусна. Може би една от любимите ми свежи и диетични десерти, защото няма нещо, което е излишно или пък твърде несветовно, както често има в по-диетичните десерти. Може да я хапват и диабетици, както и всички, които избягват захарта. Убедена съм, че ще ви хареса, затова направо ви режа парчета :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванепрекрасна е тортата.Аз смилам фурмите в електрическа месомелачка.Не в пасатор.По - добре се получава.А крема бих направила или само с кашу, защото досущ прилича на този с маскарпоне или с рикота.Но и твоят вариант е добър.Тортата може да се приготви и с ябълки.Правила съм, става много вкусна .Също в блата понякога настъргвам ябълка, морков и дюля.
Прекрасна лесна и красива торта ! Поздрави !
Да, може и в изцяло веган вариант да се направи, но аз реших да предложа нещо по-достъпно за всеки :) С ябълки също е чудесно и такива има в блога :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте Люси,искам да попитам след като моркова се слага суров няма ли да е твърд
ОтговорИзтриванеНе, в никакъв случай :)
ИзтриванеЗдравей Люси, много искам да е направя тази тортичка, но постя. Въпросът ми е, ако отгоре е покрия със разбитата вода от консерва нахут и запеча леко във фурната , само за цвят но горен реотан дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеКатя
Здравей, Катя :) да, може и крем от кашу, може с вегетарианска сметана, има различни опции ;)
ИзтриванеКакво е количеството мед?
ОтговорИзтриванеНа вкус, просто опитайте крема ;)
ИзтриванеСтрахотна е ,заслужава си да се пробва.Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за оставения отзив.:)
ИзтриванеПравих тортата, стана страхотна на вкус, само блата ми стана малко по ронлив и като се отреже парче тортата се пръска. Може ли съвет с какво да го "стегна" следващият път :)
ОтговорИзтриванеТези моркови отгоре истински ли са ?
ОтговорИзтриванеДа :)
ИзтриванеВчера направих тортата за рождения ден на майка ми, която е диабетичка и стана божествена! Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения отзив :)
Изтриване