Какво яде българинът след коледните празници? Хем трябва да се готви, хем да се дояжда, хем само при мисълта за поредната гозба и ми иде да се обърна като морски лъв на дивана и да въздъхна тежко. Моля ви, като на човек ви се моля, кажете ми какво смятате да готвите тези дни и най-вече какво ви се яде? Аз лично нямам желание почти за нищо, освен за някоя лека супичка, която да дари стомахчето ми се усещането за топла прегръдчица.
Сестра ми прави една прекрасна супа от карфиол, която искам да ви споделя сега. Тя я сервира с два вида песто, но това не е задължителния елемент. Аз даже бих я поднесла на половинката с малко хрупкав бекон, но това е защото, в деня в който той няма да иска да яде месо, аз ще запея на площада немски шлагери, облечена в сутиен от кокосови орехи и ще танцувам луау. Но ето набързо и рецептата, защото вярвам, че ако искате да я направите, ще ви трябва:
1 средна глава карфиол
4 глави кромид
4 скилидки чесън'
250 мл готварска сметана
1 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер
олио
Започваме като почистваме и нарязваме карфиола на по-малки парченца. Слагаме го в тенджера и го заливаме с бульона ( може да ползвате и такъв на кубчета, 2 броя ще ви стигат) . Сваряваме карфиола за докато омекне.
През това време в малко олио запържваме нарязания на по-едро кромид и след като омекне, добавяме нарязания на ситно чесън. Прибавяме ги към карфиола и пасираме. Добавяме готварската сметана и разбъркваме.
Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус, и поднасяме с песто.
Ето от това имах нужда!
Няма коментари:
Публикуване на коментар