петък, 24 декември 2021 г.

Коледни сладки "Коледарчета" / Christmas carols cookies


"Ех, бе Люска, защо сега ги пускаш тези сладки, та и тях да правя тепърва" Ами какво да ви кажа, знаете ли колко рецепти чакат още да бъда споделени, но няма време за всичко преди Коледа. Специално тази рецепта съм я правила ( както и снимките) преди години, когато попаднах на нея съвсем случайно тук. От тогава все не ми достига време да ги направя, но сега, когато отново съм с цялото ми семейство в Холандия и с племенника търсим какво още да играем по време на локдаун, смятам, че едни такива коледарчета ще ни дадат няколко часа занимания, които ще зарадват всички накрая.


Малко кътче от България и българския дух, с който да допринесем към празничната вечеря днес. Не са постни сладките, но пък са идеални за раздаване на следващата сутрин и всеки който ги види ще ахне :) 

Рецептата е много лесна и бърза и вярвам, че ще обикнете. Ето я нея:

Необходими продукти:
550 г брашно
200 г мед
5 с.л. захар
1 бр. яйце
100 мл олио
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче канела

Започваме като смесваме меда и захарта, които после загряваме леко загряваме на водна баня и разбъркваме добре. Внимаваме да не кипне. След това добавяме яйцето и олиото и разбъркваме с миксера. 


След това към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме хубаво нелепнещо,  меко като пластелин тесто, като ако е необходимо добавяме още брашно, затова го добавяйте на порции. Готовото тесто охлаждане в хладилника за около 30минути.


След  това време разточваме кора с дебелина около 6 мм. и изрязваме с нож квадрати със страни 8 см. Прехвърляме ги в тава застлана с хартия за печене и  продължаваме да оформяме както е показано в приложените снимки. През това време нека сме загрели фурната на 180 градуса. 


Завиваме едната страна, после слагаме солетка и претцел, после другата страна. Винаги правете първо една сладка и изпичайте - ако се разлива, сместа има нужда от повече брашно. Ако има нужда да промените начина на оформяне, също, ще може да го коригирате при следващите. 

    

Не забравяйте да оформите и крачетата по този начин.


Слагаме сладките да се пекат за около 10-15 минути, докато порозовеят. Изчакваме да изстинат напълно и ги украсяваме с разтопен шоколад, в който сме сложили малко олио или прясно мляко, за да не стяга веднага. 

Ако желаете може да украсите с малко захарна украса за детайли. 

Нямам търпение да видя вашите коледарчета. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Толкова са сладки! Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. И щастлива Нова 2022 година, мила :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    Прекрасни са!
    Въпрос: преди да добавим яйцето, трябва ли сместа от меда със захарта да се охлади?

    ОтговорИзтриване
  4. Много са хубави! Ще се опитам да ги направя!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...