понеделник, 20 януари 2020 г.

Свинско със сладко-кисел сос и зеленчукови нудели / Sweet and sour pork with vegetable noodles


Започваме още една седмица с китаеца "Ко ши ям" и жена му "Ко ту има"! Когато мисля за бързи рецепти за през седмицата често посягам към китайската кухня и не говоря за ресторанта близо до нас. Научих да си правя голяма част от ястията у дома и освен ако не съм болна, не помня кога съм си поръчвала последно такава. 

Истината е, че обичам азиатската кухня, макар че не мога да кажа, че съм опитвала цялото й разнообразие. Имам няколко неприятни спомени за това как в един китайски ресторант в Холандия ми поднесоха пилешки бутчета, а като отхапах пълни с тофу, бате! 
Може би ще дойде ден, когато тофуто ще предизвиква у мен положителни емоции, но той не е днес. 

Друга дата обаче е близо и това на китайската нова година, която тази се отбелязва на 25 януари. За разлика от нашата, този празник не е само един ден, а по-скоро цял период, в който всеки се старае да се види с близките и пада едно голямо пътуване, по-голямо от голямото пазаруване за black friday в Щатите.




Също така не се отбелязва само в Китай, а в голяма част от Азия. Хората тогава залагат доста на сладичкото - и ей, тука вече наострих уши. Да, ама не може само десерти за хапване през седмицата, затова реших да спретна една вариация на любима рецепта, този път за свинско в сладко-кисел сос, и то със зеленчукови нудели. Ще бъде грехота да лишим месото от невероятния сос, но нуделите може да си ги спестим.


Освен, че е по-леко ястието, мисля, че ще се влюбите в моята идея да замествате пастата с нарязан на лентички зеленчук - хем по-диетично, хем по-свежо.

Още една чудесна идея е и да се включите в игратa на Kikkoman, които и за тази нова година ще раздават награди, големи и малки, но най-вече много на брой. Най-хубавата част е, че за да ги спечелите не е нужно да купувате нищо, но все пак продуктите им ще са на специална цена в тази период 

( Има си хас, пък да не ни почерпят с намаления за празника) 



А сега, обратно към рецептата - ами страхотна е! Може би сосът да не е най-диетичния и да не влиза в никой режим, но този път замених захарта изцяло с мед, а количеството на самия сос зависи пък от вас. 
Разбира се, че може да ползвате други продукти, зеленчуци или пък месо, може да пропуснете нещо, няма да ви убие - важното е да ви хареса.

За мен най-важно е да се уцели баланса на сладко и кисело, което е главно между оцет и мед. Самия кетчуп добавя още сладост и типичната текстура, но може да я постигнете и с по-полезен вариант със сок от домати. Нишестето в рецептата ще сгъсти соса в последствие. Аз вече ги правя на око тези рецепти, но ето примерни продукти: 


Необходими продукти:
Около 300 г свинско месо
2 с.л. царевично нишесте 
1 белтък 
сол

За соса:
100 мл ябълков оцет ( 1/ 2 ч.ч.) 
100 г мед ( 1/2 ч.ч.) 
2 с.л. сос от стриди
1/4 ч.ч. доматено пюре/ сок или кетчуп

Зеленчуци: 
4 бр. чушки ( зелени/ червени)
1 гала чесън 
1 краставица
 1 морков

олио

Започваме като си нарязваме чушките и моркова на средно големи парчета и по-тънки слайсове. 
В касерола слагаме меда и оцета и загряваме докато се разтопи меда. След това добавяме и останалите съставки за соса, като оставяме да поври две-три минути, докато изври силния оцет. Опитате! Не трябва да е прекалено кисело, ако още е, оставете го да поври още малко. 

                          

Месото се нарязва на тънки, средни парчета, осоляваме се леко и се овалва в разбит до пяна белтък, а след това се слага една супена лъжица от нишестето, така че да полепне по него. 

Може да го запържите преди или след зеленчуците - ще оставя на вас да прецените . Аз го правя и по двата начина. 
Предпочитам понякога да сготвя месото предварително, защото обичам да оставям зеленчуците по-хрупкави в ястието и ако го сложа сурово, рискувам да се сготвят и да омекнат, докато то стане готово. 

В тиган слагаме сгорещено олио, така че да покрие дъното и да е добре зарято.  Пускаме първо половината ситно нарязан чесън, така че да пусне аромата си и разбъркваме постоянно, за да не загори. Прибавяме и зеленчуците. Може да намалите температурата, за да няма изгорели зеленчуци. Добавяме изпърженото вече месо.



След като зеленчуците тръгват да омекват, но са все още са леко хрупкави, прибавяме една супена лъжица от нишестето и разбъркваме добре. 


Изсипваме и приготвения в касеролата сос. Заливаме ястието и пържим още 10-20 секунди, докато сосът се сгъсти и стане лепкав.  Дърпаме от огъня. 

Накълцваме на ситно останалия чесън, а краставицата я режем на тънки ленти - аз използвам специалната белачка, която имам за целта ( купих я от Джъмбо ), за да заприличан на нудели . 

                             

Накрая ястието трябва да изглежда приблизително ето така:


Сервираме го още горещо, поръсено с пресния чесън и гарнитурата от зеленчуковите нудели.


Не мога да преценя кой вариант ми хареса повече - свинското със сладко-кисел сос или пилешкото със сладко кисел- сос Пекин ( затова си ги правя и двата)

 

Надявам е моето предложение да ви е харесало, а ако е така - пишете ми тук или на страничката на блога. 
Не пропускайте да ме следвате и в Инстаграм и Фейсбук, за да знаете винаги какво се готви в кухнята и коя е следващата рецепта :)

Според китайката нова година започва годината на Железния плъх, която трябва да е успешна за всички зодии, затова защо да не се опитаме да си спечелим и някоя награда :

Усмихнат ден и година, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Здравей Люси,имам намерение да сготвя по тази рецепта,би ли споделила с коя част на прасенцето си я приготвила?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети :) Аз използвам плешка :) Не е хубаво да е супер мазно, но пък и да е много сухо пак не е толкова вкусно. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...