Днес се отбелязва китайската Нова година и макар да съм сигурна, че повечето от вас (да не кажа всички, че кой знае, може някой да ме изненада) не са се заредили с фойерверки, не са ги пуснали от работа, за да могат да участват в танца на дракона, и така нататък, това не означава, че този повод не ми даде идея какво да приготвя за вечеря.
Хубавото на тази кухня е, че в повечето случаи става доста бързо и е идеално за приготвяне дори след работа! Ако сте от любителите на комбинация сладко-солено, сигурно обичате и сладко-кисело, а Пиле в сладко кисел сос е може би най-консумираната храна в китайските ресторанти в България.
Неотдавна ви споделих една от моите любими рецепти за пиле по китайски, в което имаше много зеленчуци, но вкусът бе по-скоро солено-пикантен ( рецепта вижте тук)
Днес обаче ви предлагам да опитате тази рецепта за пиле в сладко-кисел сос, който нарекох "Пекин", тъй като рецептата е инспирирана от единствения китайски ресторант в града ми. Тяхната рецепта винаги е съдържала само гъби и моркови като зеленчуци, но според мен са достатъчни и се комбинират идеално със соса, и докато гъбките попиват почти изцяло от соса, то морковите винаги остават леко хрупкави и свежи.
И така, действайки предимно по спомен (отдавна не съм ходила там), реших, че няма да е толкова трудно да се справя и сама и се оказах права! А щом аз мога, и вие можете, така че ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди - пеперуда (може и цяла, ако искате повече месо)
1 белтък
2-3 с.л. царевично нишесте
2-3 моркова
200 г гъби
чесън на вкус
За соса:
200 г кафява/ бяла захар
200 мл оризов оцет (може и ябълков)
1 ч.л. доматен концентрат
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сос от стриди
1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко вода
4-5 скилидки чесън (моя е дребен)
Започваме като нарязваме пилешкото месо на малки парченца и прибавяме белтъка. Поръсваме с нишестето и оставяме така да престои в хладилника поне 30 минути. През това време се заемаме с нарязването на зеленчуците. Морковите нарязваме на ленти по дължина, а след това лентите на средно големи парчета. Гъбите режем също на филийки.
Следващата стъпка е да загреем малко мазнина.
Слагаме да се запържи месото, докато придобие златисто-кафяв цвят. За по-дебела обвивка винаги можете да сложите още малко от нишестето, но това оставям на вас като възможност сами да прецените :)
Готовото месо изваждаме в чиния и отново слагаме малко мазнина в тигана, където този път ще запържим нарязан малко чесън (1-2 скилидки) и останалите зеленчуци.
Можете да осолите зеленчуците, но аз ви препоръчвам да не прекалявате, тъй като те ще се овкусят достатъчно от соса.
Изваждаме и зеленчуците, като този път в тигана слагаме продуктите за соса. Аз избрах кафява захар, но вие можете да използвате и бяла.
Използвах и оризов оцет, но само защото имах останал, правих го след това и с ябълков, нямаше кой знае каква разлика, така че спокойно можете да го замените. Можете да замените и доматения концентрат с кетчуп. Сложете всички съставки (без нишестето) в тигана и върнете на огъня, където да загреете соса. Когато заври прибавете и разтвореното нишесте и разбъркайте, сосът ще се сгъсти. Коригирайте вкусово - с повече подправки, сложете сол, ако е необходимо - според мен двата соса дават достатъчно, но все пак всеки трябва да го приготви според вкуса си. Винаги опитвайте храната си по време на готвене!
Накрая прибавете месото и зеленчуците и разбъркайте хубаво. Аз гарнирам с още малко нарязан пресен чесън, но точно така го приготвят и в нашия ресторант, така че като голяма "прекопирвачка" реших да не пропусна и аз!
Дали трябва да ви казвам, че трябва да го сервирате още топло :)
Ароматът, който се носи от ястието е толкова съблазнителен, че едвам се сдържах да направя снимките преди да го нападна!
Не, че не подкрепям бизнеса в България, но май в скоро време не ми се очертава да ида в китайския ресторант - ястието се получи повече от прекрасно!
НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Много хубава глазура се е образувала, Люси! Получило се е повече от вкусно. Аз обожавам китайско и ще опитам някой ден /не обещавам кога/ това вкусно ястие.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден.
Габи, наистина рецепта е много хубава и лесна. Има много вариации на този сос, но според мен това е най-лесният и добър начин.Стискам палци да ти хареса и на теб! Много усмивки от мен!
ИзтриванеАх, че хубаво ястие, Люси! Много обичам китайско. И синът ми и той и много отдавна не съм правила. Мерси мила, ще опитам твоят вариант.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йолинка :) Дано ви хареса моят вариант тогава! Топли прегръдки!
ИзтриванеНепременно ще го направя това, Люси!
ОтговорИзтриванеДано ти хареса, Весе! Поздрави, мила!
ИзтриванеА от къде купувате соса от скариди?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Купих го от Кауфланд :) Поздрави!
ИзтриванеМерси много :)
ИзтриванеЛюска, и аз вече не ходя на китайски ресторант, а си имахме един любим... Жалко, че вече го няма. Но ето, че ти отново помагаш в такива случаи с прекрасна идея, изглежда страшно вкусно! :) Само да подхвърля (моля те, не го приемай иначе), но гъбите не са зеленчук, нали са си отделно царство. Та така де... И още нещо се сетих, нали си имам и китайка в курса. :) В българските ресторанти (а може и другаде, не знам) си има специално китайско меню на китайски, което си е за китайци и в което има най-разнообразни и странни ястия, но за нас остават един вид "скрити". Млъквам вече...
ОтговорИзтриванеДа им е честита Новата година, а на теб изпращам много прегръдки! :)
Гери, радвам се, че рецептата ти опада - дано да е така и щом я опиташ! За морковите така съм се изразила, сякаш се отнася и за гъбите, та изречението може да се разбере погрешно. А за китайските ресторанти, сигурно е така :) Прегръдки и от мен, мило ми Гери!
ИзтриванеОбичам китайската кухня, но все не се осмелявам да приготвя нещо у дома! Благодаря, Люси за рецептата! Ще се пробвам!
ОтговорИзтриванеРецептата е много лесна, Петя! Опитай и ще се убедиш! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеКато любител на сладко-соленото не може да не ми допадне предложението ти, Люси!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Благодаря ти, Тили! Пожелавам ти много приятни и усмихнати почивни дни!
ИзтриванеЛюска,добре се справяш с пръчиците,а ястието ти е толкова вкусно,ммммм,невероятен подстрекател си!Прегръдка и ведър петък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Виж с пръчиците никога не съм имала проблем :) Радвам се, че предложението ми ти допада! Усмихнати почивни дни ти пожелавам!
ИзтриванеРазкошно е! Харесваме китайската кухня и сладко-солените-кисели сосове, а това тук си е много примамливо:). Взимам пръчици и пристигам:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Кате! Дано и моята рецепта ти допадне! Най-сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеНаправих рецептата. Получи се прекалено сладко :(
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Марина! Този тип рецепти са малко подвеждащи, тъй като няма как всеки да име еднакъв вкус. Друг ми писа, че му били предимно кисело, но пък прекалената сладост може да се поличи и ако оставите оцета да изври много. Следващият път намелете захарта и опитвайте по време на готвене - така няма да сбъркате. Можете да направите соса по свой вкус и чак тогава да прибавите месото :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеПилето в сладко-кисел сос стана фантастично, много ни хареса. Благодаря за чудесната рецепта, определено ще го приготвям по този начин и занапред.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за споделените отзиви, zllate :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеА сос от скариди или от стриди?
ОтговорИзтриванеСоса е от стриди, благодаря за корекцията! Понякога такива неща успяват да се изплъзнат и остават незабелязани дълго време! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,рецептата е страхотна! :) Поздравления,още днес ще я опитам :) За колко порции са описаните продукти?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Ако са от порцията на снимката три-четири, но ако са порции като от китайски ресторант ( тоест по-големи) - две! Поздрави и да ви е сладко
ИзтриванеЯстието стана чудесно. У дома го сервираме с ориз и вече е редовна част от менюто ни. Много ни харесва!!! Благодаря от сърце за всички чудесни рецепти, които споделяте с нас :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставените отзиви, Таня! няма по-голямо признание от вашите усмивки и изпразнени чинии :) Поздрави от сърце!
ИзтриванеРазбивате ли белтъка, или просто го разбърквате с месото?
ОтговорИзтриванеМоже да го сложите и така и при омесването ще се разбие или малко да го разбиете с вилица - няма голямо значение :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми рецепта, вече не знам колко пъти съм я правила и винаги е супер вкусно. Аз замествам оцета с ябълков + малко бял балсамов и соса за стриди със сос "Уорчестър" и резултата е просто вълшебен. Поздрави Люси, страхотна си :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Анна :) Поздрави и благодаря, че писа!
ИзтриванеМоже ли да пропусна соса от стриди, нямам възможност да си го купя сега
ОтговорИзтриванеМоже и да го пропуснете тогава, но според мен си обогатяа вкуса..но щом няма, не е страшно. Поздрави :)
ИзтриванеКазвате,че много от продуктите в рецептата са без знаение?Недопустимо е да се готви с кетчуп!
ОтговорИзтриванеМоже ли да добавя патладжани понеже много ги обичам Ще се развали ли китайския вкус ?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Не съм опитвала с патладжани, но пък човек трябва да опитва с каквото му се хапва. Може да ми споделиш резултата после ;) Поздрави!
ИзтриванеПолучи се добре, но захарта е прекалено много и стана доста сладко
ОтговорИзтриванеЗдравей, Бени! Ако си ползвала бяла вместо кафява захар е възможно, тъй като сладни повече. Аз лично я слагам на око и в последно време даже я заменям с мед :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей вълшебнице! Ястието стана разкош �� позволих си своеволия добавих шепа пържени фъстъци, след като свалих от котлона, и направих отделно ориз със зеленчуци Има и един кусур ��води към пристрастяване �� така грозно преядох ��ама между нас да си остане ��
ОтговорИзтриванеЗдравей и ти благодаря за така описателния коментар :0 стана ми толкова гот, все едно аз съм перяла. И аз обичам фъстъци в китайското и не случайно имам такова в блога ( друга рецепта), но и готвя още една подобна рецепта :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМного вкусно стана. Даже и хапка не остана.Благодаря за чудесната идея, Люси!
ОтговорИзтриванеЗдравей, прекрасна Люси !Ястието е страхотно!От няколко години си похапваме точно по твоя начин пиле Пекин защото ни допада. Много благодаря за споделената рецепта!Успех със следващите вкусотии!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи, Таня :) много се радвам :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеОбожавам го това пиле, ядем го само в този вариант, иначе не кусваме пилешко, но това е божествено. И само за сведеление, влзязох тук, защото го почвам след малко, исках да си припомня процедурата :))) Сигурно вече хиляди пъти съм ти благодарила за много рецепти, но тази ми е любима от години ♥♥♥
ОтговорИзтриванеРецептата е супер точна фкуусотия
ОтговорИзтриванеЛюси, всичко приготвено от теб става превъзходно.♥️♥️♥️
ОтговорИзтриванеДа питам тези пропорции за колко порции са?
Благодаря! 😊
Здравей, Анонимен. Ох, това с порциите ми е много трудно на мен, че нали знаеш , всеки различни порции сервира. Поне две има със сигурност :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,изглежда супер ястието, ще го направя и аз,предполагам, че може и без сос от стриди,какъв вкус придава този сос,не съм ползвала.
ОтговорИзтриванеМило Люси, много клипове съм гледала, обяснения в писмена форма, но само ти даваш най-достоверна рецепта за обработка на пилешкото месо.Това за белтъка го бях чула от познато момче, а също и нишестето.Ако ти е възможно, сподели, как е правилно да приготвя ориз "басмати". Обожавам ориз с пилешко и да зеленчуци. Ще съм в ти благодарна !
ОтговорИзтриванеЛюси, дай рецепта и за ориз със зеленчуци за гарнитура, моля!
ОтговорИзтриванеДообре :) Пържен ориз по китайски или просто зеленчуци с ориз?
ИзтриванеПросто ориз със зеленчуци както в китайския ресторант, моля!
ОтговорИзтриванеПри първа възможност :)
Изтриване