След като пораснем се отказвамe от толкава много занимания, които ни карат да проявим креативност, въображение и да създавамe нещо с ръцете си, затова и готвенето е едно от най-хубавите и интересни неща, които можем да развиваме и да ни носи същото удовлетворение ако му позволим. Да виждамe как няколко прости съставки водят да пухкава смес, която само с едно-две движения вече се превръща в още по-пухкаво еклерче, което ще напълним с вълшебен крем, и всичко това ще завършва със съблазняваща шоколадова баня, която е почти огледална, отразяваща светлината на деня. Да, говоря днес за профитероли!
Каква е разликата всъщност между тях и еклерите - най-основно е формата. Еклерите, знаете са в по-продълговата форма, а тези профитероли са в кръгла, почти с размерите на топче за пинг-понг ( много обичам таи дума :) )
Аз лично ще оставя това на вас да решите, дали ще ги искате охладени или пресни, но истината е, че което си е вкусно, си е вкусно.
Друг плюс е, че от една сравнително икономична на продукти рецепта излизат не малко бройки ( моля не ме питайте колко са, защото в процеса на пълнене, бяха погълнати не малко такива и пак забравих да преброя), че даже ще ви останат да си спретнете някоя и от любимите ми рецепти с мини еклерчета като тези две торти - ( тази и тази)
За направата им пък пак се доверих на любимата с рецепта, позната ви е от тук, където може да я видите и стъпка по стъпка:
150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол.
Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко, достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.
Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.
Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник и шприцоваме малки топки с големината на малък орех.
Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене, затова оставяйте разстояние между тях.
Преди да ги пъхнете във фурната ги намажете с леко размит с вода или прясно мляко жълтък.
Пъхаме ги да се пекат в предварително загярта фурна на 200 градуса , без вентилатор за около 20-30 минути, и след това намаляваме на 180 градуса.
Не отваряйте вратата на фурната. Важно е влагата да излезе от тях, за да запазят формата си след изпичане и да не спадат. Според мен най-лесно е за целта да се пекат без вентилатор, защото повече изсушава.
Ако нямате опит с еклери досега или пък са ви били по-неуспешни, препоръчвам ви да започнете от малкия размер - на профитеролите. Стават по-лесно, защото изсъхват по-бързо и след като ги овладеете, ще може да прецените как да правите и по-големите еклери.
След като ги изпечете, изгасете фурната и открехнете леко вратата да излезе въздуха и да изстинат в нея. След това пробийте малка дупка на дъното им и ги напълнете с любимия си крем по желание.
Може да ползвате някои от кремовете, които съм ползвала в другите рецепти за еклери или пък пък друг - с маскарпоне, домашен а защо не и със сладолед :)
Когато са готови и охладени ги залейте с шоколадова завивка от 50/ 50 сметана и шоколад или масло и шоколад.
В блога има толкова постове за еклери и еклероподобни, че този път ви спестих тези обяснения, но е хубаво, че може да намерите всичко на едно място, а кой знае - може да ви вдъхновение за някой нов десерт.
Ако рецептата ви е харесала и искате още такива, не забравяйте да ме последвате в социалните мрежи ( виж по-надолу) и да я споделите.
А сега...минута мълчание за този невероятен кадър! :)
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) и харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар