понеделник, 27 януари 2020 г.

Профитероли / Profiteroles


Choux Profiterole by Sangdad PublishingНали не си помислихте, че щом съм на диета, ще спра игрите с шоколада. Знаете, че творецът не твори, защото иска да покаже нещата си, а защото просто няма как да спре. Е, аз наистина не мога да спра с приготвянето на вкусотийки. 

След като пораснем се отказвамe от толкава много занимания, които ни карат да проявим креативност, въображение и да създавамe нещо с ръцете си, затова и готвенето е едно от най-хубавите и интересни неща, които можем да развиваме и да ни носи същото удовлетворение ако му позволим. Да виждамe как няколко прости съставки водят да пухкава смес, която само с едно-две движения вече се превръща в още по-пухкаво еклерче, което ще напълним с вълшебен крем, и всичко това ще завършва със съблазняваща шоколадова баня, която е почти огледална, отразяваща светлината на деня. Да, говоря днес за профитероли!
Каква е разликата всъщност между тях и еклерите - най-основно е формата. Еклерите, знаете са в по-продълговата форма, а тези профитероли са в кръгла, почти с размерите на топче за пинг-понг ( много обичам таи дума :) )



На английски обаче има и още една разлика, защото докато малките еклерчета са cream puffs, то profiteroles  са същите, но замразени.
Аз лично ще оставя това на вас да решите, дали ще ги искате охладени или пресни, но истината е, че което си е вкусно, си е вкусно. 

И все пак, идеята да имате вкусен десерт, който ви чака във фризера по всяко време е също толкова изкушаваща колкото и снимките. 

Друг плюс е, че от една сравнително икономична на продукти рецепта излизат не малко бройки ( моля не ме питайте колко са, защото в процеса на пълнене, бяха погълнати не малко такива и пак забравих да преброя), че даже ще ви останат да си спретнете някоя и от любимите ми рецепти с мини еклерчета като тези две торти - ( тази и тази)



За направата им пък пак се доверих на любимата с рецепта, позната ви е от тук, където може да я видите и стъпка по стъпка

Необходими продукти:
150 г брашно
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар


Започваме като си отмерваме продуктите за тестото. Избрах брашно София мел екстра тъй като е с по-високо протеиново съдържание, което го прави чудесно за парено тесто.
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол.
Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,  достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.
Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.
Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник и шприцоваме малки топки с големината на малък орех.

Имайте предвид, че те ще се надигнат по време на печене, затова оставяйте разстояние между тях.


Преди да ги пъхнете във фурната ги намажете с леко размит с вода или прясно мляко жълтък. 
Пъхаме ги да се пекат в предварително загярта фурна на 200 градуса , без вентилатор за около 20-30 минути, и след това намаляваме на 180 градуса. 


Не отваряйте вратата на фурната. Важно е влагата да излезе от тях, за да запазят формата си след изпичане и да не спадат. Според мен най-лесно е за целта да се пекат без вентилатор, защото повече изсушава.
Ако нямате опит с еклери досега или пък са ви били по-неуспешни, препоръчвам ви да започнете от малкия размер - на профитеролите. Стават по-лесно, защото изсъхват по-бързо и след като ги овладеете, ще може да прецените как да правите и по-големите еклери. 


След като ги изпечете, изгасете фурната и открехнете леко вратата да излезе въздуха и да изстинат в нея. След това пробийте малка дупка на дъното им и ги напълнете с любимия си крем по желание. 
Може да ползвате някои от кремовете, които съм ползвала в другите рецепти за еклери или пък пък друг - с маскарпоне, домашен а защо не и със сладолед :) 


Когато са готови и охладени ги залейте с шоколадова завивка от 50/ 50 сметана и шоколад или масло и шоколад.
В блога има толкова постове за еклери и еклероподобни, че този път ви спестих тези обяснения, но е хубаво, че може да намерите всичко на едно място, а кой знае - може да ви вдъхновение за някой нов десерт. 
Ако рецептата ви е харесала и искате още такива, не забравяйте да ме последвате в социалните мрежи ( виж по-надолу) и да я споделите. 

А сега...минута мълчание за този невероятен кадър! :) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) и  харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...