сряда, 15 януари 2020 г.

Домашен Бейк ролс / Homemade Bake rolls


Познато ли ви е това чувство, когато тъкмо седнете пред телевизора ( лаптопа) за любимия си сериал ( филм) и изведнъж започвате да слюноотделяте. Ама почти веднага. Дори и да сте яли съвсем скоро, започнете ли да гледате нещо, веднага искате да гризкате, ръфате или похрупквате нещо ей така. Като дресирано куче на Павлов и ние сме се обучили да свързваме гледането с яденето и направо си е като някоя краста.

А, познато ли ви е чувството половинката да се появява в къщи с цяла торба "боклуци" за гризикане, които са нищо като количество, но не и като парична стойност. Ей, така се научих вече да си пукам пуканките сама, в голямо тенждарче както баба правеше и вече не мога да ям онези радиоактивни пуканки, които са с вкус на Менделеевата таблица.

Неволята учи много добре, затова и втората спасяваща бюджета рецепта са домашните Бейк ролс.



 Винаги може да ги направите от готов хляб за сухари, но аз ще ви дам още по-добра рецепта и тя е с ръжено брашно, което ги прави поне десет пъти по-добре за вас и близките ви. 
У дома се хапват по време на филм, като заместител на хляб или крутони за супа дори. Пак са хрупкави, но не толкова твърди, а количеството на сол определено е по-ниско от тези в магазина. 
Още едно предимство, че от едно тесто може да си направите много варианти, а кой знае - може да създадете и свой собствен вкус. :)



Ето и рецептата:
Необходими продукти:
Около 300 мл хладка вода
1 пак суха мая ( 7 г) 
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

подправки за овкусяване

Започваме като си пресяваме брашното. Слагаме две трети от него в купата на миксера ( или просто подходящ съд, ако ще месим на ръка) и правим кладенче. Прибавяме в него маята, захарта,  хладката вода и по ръба на съда от олиото.

                             

Пускаме тестото да се меси с приставка за тесто (или на ръка) като в последствие добавяме и солта. Оформяме меко, не лепнещо тесто и го слагаме на топло да втаса и да удвои обема си - може да стане по-бързо, го поставете в намазана с олио купа във фурната на 50 градуса, добре покрито. 
След като втаса разделяме на четири части ( може и повече), в зависимост колко вкусове искате да направите.

                             

Към едната част добавих подправки с вкус на сирене, които съм си взела от Нидерландия ( да сме актуални с името) , но вие може да добавите и някой твърд кашкавал като пармезана например. 


Другите части овкусявах с червен, черен пипер и чубрица, като слагах и чесън на прах, или пък микс подправки за месо, така че да напомнят на любима храна. 
Оставям избора на подправки на вас, като разбира се може да добавите и сушени гъби или някакви други аромати, които обичате. 

                           

Всяка част се разточва на лист и се изрязват първо кръгове - аз го направих с капачка на един буркан, който имах под ръка и един по-малък кръг, който направих с по-голям отвор на накрайника за шприцоване.

Тъй като тестото е с мая ще бухне при печене, затова ги напарвате по-тънички. 


Редим в тавичка застлана с хартия за печене и печем в предварително загряна фурна на 180 градуса с обдухване, докато порозовеят.



И уханието, и вкуса са просто чудесни, затова ако и вие си падате по похапванията между хапванията, добре е да имате такива стръволежи у дома. 
Надявам се моята рецепта да ви е харесала, а ако е така - пишете ми, споделете я или ме последвайте! :) Това е моята награда! 

Усмихната седмица, приятели!


 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



  

1 коментар:

  1. Люси, прекрасни са! Много харесвам рецептите ти, правила съм няколко неща, всичко става супер! Нашите бейк ролс станаха повече като крекери, малко кухички заради формичките, които избрахме, но ухаят чудесно - детето прояде ким и босилек :-) Поздрави, Лили

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...