петък, 27 декември 2019 г.

Новогодишна торта "Конфети" / Easy Homemade Funfetti Cake


Коледа отмина и тъкмо доядохме храната, която бяхме наготвили и ето че пак идва време за приготвяне на празнична трапеза - този път за Нова Година. Аз още гостувам на сестра ми в Холандия, заедно с майка ми, а моят малък племенник ми взима душичката от игра. Сутрин ( още по тъмно) рано нахлува като камикадзе в стаята ми, тряскайки вратите така сякаш е най- големият гигант, а в същност по-малък от хобит. Шмугва се при мен в леглото и почва да ми диша  в лицето повтаряйки "Лельо, лельо, лельоооооооооооооооо". Като отворя очи, той се усмихва и казва: "Леля вече няма спинка." И почва една игра, та да не ви разправям.


Такова кардио сама няма как да си направя!!! Рисуваме, скачаме, гоним се, състезаваме се с колички, борим се в леглото, под леглото, правим къщички и какво ли още не. Така съм се откъснала от света, че едва онзи ден реших да придърпам лаптопа, за да поразгледам съобщения и коментари, но за беда, той пада и предаде Богу дух. Ще видя в България дали ще мога да го от ремонтирам, но засега трябва да се науча да работя на този не сестра ми, който е съвсем различен и ми е много трудно. Мислех да пропусна пускането на рецепти въобще докато се прибера, но се сетих, че ще е хубаво да ви представя поне никои от рецептите ми фаворити за нова година, преди да е дошла. И най-вече тази страхотна торта Конфети, която е идеална за празника. 


Направих  я заедно с няколко други коледни рецепти за Др. Йоткер, които може да намерите тук. Отдавана планирах да направя торта, която крие изненада от конфети и какъв по-чудесен повод за целта от празничната НОВА ГОДИНА. Ето я и нея


За блатовете:

350 гбрашно
400 гзахар
50 гкакао Dr.Oetker
250 млпрясно мляко
250 млолио
250 млвода вряла
3 бр.яйца
1 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
2 пак.ванилена захар Dr.Oetker
10 пак.захарни конфети Dr.Oetker

За крема:

1 л.прясно мляко
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта
100 гмасло
130 гзахар

Допълнително:

20 пак.захарни конфети Dr.Oetker
30 гсметана (бита)
1 пак.цветни захарни шрифтове Dr.Oetker



Започваме като приготвяме блатовете. В купа смесваме сухите съставки, като отделяме настрани само 50 грама брашно и 50 г какао.
Останалото брашно смесваме със содата, бакпулвера и валентната захар.

В друга купа разбиваме яйцата и захарта на крем, прибавяйки прясното мляко и олиото.
Започваме да прибавяме сухата смес, като започне ли да се сгъстява, прибавяме и от врялата вода и така интегрираме и от двете докато получим хомогенна смес. Разделяме я на две равни части( аз използвам везна, за да е точно) , като към едната прибавяме заделеното брашно, а към другата - какаото. така получаваме две смес и за бловете - бяла и шоколадова. Може да овкусите бялата и с някакъв аромат - портокалови корички или друго.
Намазваме с олио  форма за торта с диаметър 24 см и слагаме на дъното кръг хартия за печене.
Загряваме и фурната на 160 градуса  с обдухване.

Започваме първо с белите блатове, като към бялата смес прибавяме около 2-3 пакетчета от захарните конфети и разбъркваме. Не го правим веднага, тъй като смета е още топла и може да разгради цвета на конфетите.
4


 Изсипваме половината смес във формата за торта и поръсваме отгоре отново с малко конфети.
Тупваме леко формата в масата, за да може да се изравни и пъхваме във фурната да се запече за около 20 минути. След като блатът е готов, го обръщаме върху решетка и го оставяме да се охлади.Повтаряме същото с  втората част от белия блат, както и с още два шоколадови блата от другата смес, към която също прибавяме конфети вътре и поръсвайки отгоре.



Оставяме блатовете да се охладят напълно, а през това време приготвяме крема, както е описано на опаковката.
Когато кремът е готов, прибавяме към него маслото, за да го обогатим и да стане още по-плътен. Оставяме кремът да изстине леко, като покриваме плътно отгоре със стреч фолио, за да не хваща коричка.
През това време изрязваме в центъра на два от блатовете ( един бял и един черен) дупка с размерите на 4-5 см отвор ( може и повече)


Във формата за торта, слагаме един бял блат, а отгоре малко от крема. Отгоре слагаме шоколадовия блат с дупката. Намазваме крем отгоре ( почти до дупката) и слагаме следващия бял блат с дупка. Във вече образувалото се кладенче изсипваме няколко пакетчета захрани конфети, които ще изпаднат при разрязването на тортата.

От изрязаните кръгчета, правим съвсем тънко похлупаче и го слагаме отгоре, така че конфетите да не се допират много до крема, за не ги намокрят и разградят. След като завършим и този блат, намазваме хубаво с крема и завършваме с последния блат. Измазваме хубаво тортата с останалия ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за няколко часа или за една вечер най-добре.

8

На следващия ден , извеждаме тортата от формата и измазваме с бита сметана, украсявайки като часовник със захарните шрифотве и още конфети.



За още повече сочност може да сиропирате  блатовете с компот или захарен сироп, но тя и така омеква заради многото крем ;)

 

Тъй като ми беше за първи път, направих отвора по-малък, но мисля, че може да понесе и по-голяма "изненада". Ако решите да експериментирате  с тортата, убедете се, че ще ползвате рецепта за стабилни блатове, така че да може да държат конструкцията.


Ще изненадате много гостите си щом направят първият разрез и ....


.......отвътре се изсипят пъстрите конфети!!!


Парчетата пак изглеждат чудесно, 


а кремът ги е напил идеално и са супер сочни! 


Снимах ли снимах и не можах да й се наситя нито на вид, 


нито на вкус!
Надявам се моето предложение да ши е харесало като рецепта или пък идея, ако го приготвите ще чакам да получа ваши снимки, за да ги публикувам и при мен.

Оставам ви с още малко вкусни кадри, тъй като ми беше трудно да избера, коя от всичките снимки да ви покажа.

До сладки срещи, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)







Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Чудесна е, Люси! И тук . за много години - все така кипяща от енергия и идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! За много години и от мен - живи здрави всички да бъдем! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравейте! Дали би се получило добре с друг крем,например маскарпоне с бита сметана? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Вярвам, че с домашен крем тортата става много сочна и влажна, но ако искате да сложите маскарпоне и бита сметана, препоръчвам да сиропирате блатовете, тъй като са по-дебелички. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...