За да имат повече пари през следващата година италианците хапват леща на Нова Година! Добре звучи, нали ? Като някакви магически леприкони, събиращи злато в гърненце и аз се замечтах за идеята да си направя една такава магия за 2020-та с някакво безумно вкусно, изпипано, оригинално, италианско меню за посрещането на новата година.
Още миналата година обещах на някои от вас, които си пожелаха идея за Новогодишно меню, а на драгата част пък обещах да са различни ястия, от чуждестранната кухня, защото явно и на вас ви е писнала руската салата и пържолата с гъбен сос.
Още миналата година обещах на някои от вас, които си пожелаха идея за Новогодишно меню, а на драгата част пък обещах да са различни ястия, от чуждестранната кухня, защото явно и на вас ви е писнала руската салата и пържолата с гъбен сос.
И разбираемо! При все, че последната струва в новогодишната вечер, в хотел в Кюстендил, колкото пътуване до Дубай, нормално е да се замислите за по-икономични алтернативи. Истината е, че и аз не съм по-различна от вас това отношение.
Всяка година искам да се предизвикам да сътворя нещо оригинално и различно, но като зная, че в един и същи ден трябва да сготвя сто ястия и да се опитам да стоя будна до 12, докато стягащото бельо се състезава с обувките ми кое ще ми причини повече болка.
Така де, с ръка на сърцето си мога да кажа, че Нова Година не ми е един от най-любимите празници, защото докато Коледа мога да прекарам с пухкавите пантофки и меките домашни одежди разнасяща из къщата обелки от мандарини като попско кандило, то на Нова Година със сестра ми често се гласим като за червения килим, само и само да не изглеждаме толкова уморени от изминалите 364 дни от годината.
Всяка година искам да се предизвикам да сътворя нещо оригинално и различно, но като зная, че в един и същи ден трябва да сготвя сто ястия и да се опитам да стоя будна до 12, докато стягащото бельо се състезава с обувките ми кое ще ми причини повече болка.
Така де, с ръка на сърцето си мога да кажа, че Нова Година не ми е един от най-любимите празници, защото докато Коледа мога да прекарам с пухкавите пантофки и меките домашни одежди разнасяща из къщата обелки от мандарини като попско кандило, то на Нова Година със сестра ми често се гласим като за червения килим, само и само да не изглеждаме толкова уморени от изминалите 364 дни от годината.
Накрая пак посягам към познатите рецепти плюс минус някоя нова, ей така да замажа положението. Тази година обаче е различна от всички останали, защото направих доста важни промени в живота си и в този ред на мисли, защо да се спирам в последния ден от година ?
Реших да се доверя на изяло ново меню, което се приготвя супер бързо, лесно и накрая всички, ама ВСИЧКИ ще бъдат очаровани, първо защото няма да го очакват, втора защото ще ви излезе далеч по-евтино от гореспомената пържола и трето - защото всяка част от него е създадена да ви донесе пътешествие за сетивата.
Реших да се доверя на изяло ново меню, което се приготвя супер бързо, лесно и накрая всички, ама ВСИЧКИ ще бъдат очаровани, първо защото няма да го очакват, втора защото ще ви излезе далеч по-евтино от гореспомената пържола и трето - защото всяка част от него е създадена да ви донесе пътешествие за сетивата.
Всичко е обмислено така, че да съдържа всичко необходимо за една тържествена трапеза и аз просто нямам търпение да ви разкажа за всеки един от елементите. Вземете лист и химикал, защото ще научите много нови неща, но пък вие си го пожелахте :)
Тази година у дома ще се хапват традиционни италиански вкусотии, съчетаващи се идеално едно с друго. Разбира се за всичко италианско се доверявам на ВЕРА ИТАЛИЯ и който не е харесал тяхната страничка, се надявам да го направи след като прочете какви страхотни, висококачествени продукти се стремят да внасят при нас, с невероятно отношение към клиентите, което ме спечели и мен още от първия път.
И така Новогодишното меню ще се състои от :
1. Предястие - Антипасти микс ( Мезенца сирена и салами)
2. Основно ястие - Котекино с леща ( Традиционно новогодишно италианско ястие)
3. Десерт: Три вида Панетоне - с шоколад, амарети,с крем маскарпоне
4. Паладин москато за наздраве
Ще започнем отзад напред,защото десертът е и единствената част, която всъщност трябва да приготвите. Чудесно нали? Остава ви още повече време за разкрасяване :) ( с гримове или алкохол, според възможностите :))
Хубавото е, че този десерт може да приготвите както предната вечер, така и дни преди това и пак да стои мек, вкусен и ароматен. И да остане след празника, няма да изсъхне, защото панетонето е вид козунак и е много трайно нещо.
И този път ще поставя линкове към всеки използван продукт, не в името на рекламата, а в името на удобството, пък вие си решете кое представлява интерес за вас. Аз този път се снабдих с доста неща, защото честно казано реших, че ако ще е италианско меню, а е такова!!!
Хубавото е, че този десерт може да приготвите както предната вечер, така и дни преди това и пак да стои мек, вкусен и ароматен. И да остане след празника, няма да изсъхне, защото панетонето е вид козунак и е много трайно нещо.
И този път ще поставя линкове към всеки използван продукт, не в името на рекламата, а в името на удобството, пък вие си решете кое представлява интерес за вас. Аз този път се снабдих с доста неща, защото честно казано реших, че ако ще е италианско меню, а е такова!!!
А ето и рецептата :
Необходими продукти:
По желание за плънката:
200 мл течна бита сметана
стафиди в ром
захаросани плодове
портокалови и лимонови корички
ядки
За глазуарта:
350 мл течна бита сметана
Започваме като замесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд и правим кладенче. Слагаме всички сухи съставки, мая, олио, захар, и по ръба на съда солта.
Изливаме в кладенчето хладката вода.
Добавяме жълтъците и мекото масло и започваме да месим, оформяйки влажно, но по-твърдо тесто, което не лепне, но се точи.
Аз го замествам на миксер за най-лесно, но може да го направите и на ръка. И все пак, ако решите че искате да се сдобиете с хубав миксер за месене, вижте тези тук.
Докато се меси е моментът, в който може да добавите лимонови и портокалови корички - от пакетче или пресни, но колкото по-фини, толкова по-добре според мен.
Оставяме тестото да втаса на топло, покрито с кърпа за около час-два, като аз го спуках и обърнах един път, за това време и го оставих да се надигне пак.
Когато тестото ни втаса, го разпределяме във формите. Ако искате да има някаква плънка, преди да го оформите може да добавите напоените стафиди, шоколадови капки, захаросани плодове или ядки. Тъй като аз щях да правя единия с пълнеж, пропуснах тази стъпка, а за другите два изрично ми споменаха, че искат да има само шоколад. Ако все пак искате да видите как се замесва плънката в тестото, припомнете си миналогодишната и рецепта ТУК.
За тези коледни изкушения ползвах три вида формички: две големи и една малка,като ето и линковете към продуктите и от къде ги купих:
Хартиена Форма за (Panettone) Козунак Новогодишна Елха за 750 g - Erretre - 1 бр
Хартиена Форма за Panettone (Козунак) за 1000gr - Erretre- 1 бр
Разпределяме тестото по формите,като не е нужно да ги мажем с олио. Много харесвам тези форми, защото са супер стабилни за разлика от тези в левчето и наистина издържат на печене. Покриваме сладкишите с кърпа и оставяме да втасат на топло още веднъж.
Тъй като ще имат заливка в последствие не съм ги мазала с нещо отгоре, но може винаги да го направите и да ги глазирате с жълтък.
Печем на 180 градуса за около 40 минути, като хванат ли хубав загар, сложете фолио отгоре за да не прегорят и ги оставете да се изпекат за нужното време. Разбира се по-малката формичка ще се нуждае от по-малко време.
И докато те се пекат, нека обърна внимание на мезетата или иначе казано по италиански - антипастите. Поръчах си два вида сирене и един колбас, за които бях чела страхотни неща и се радвам, че го направих.
Веднага щом си нарязах резенче от Таледжото се влюбих. Толкова креместо сирене в твърда опаковка не бях яла скоро време. Не знам как са успели да го-направят квадратно, защото вътре е набутано облаче! Повярвайте ми! В същото време е мазничко, като топено сирене си и само се чудех, колко ли винце ще изпие ??? ( ами да проверим)
Другият ми избор беше за Качота Росела, която по-нищо не отстъпва на предишното, с тази разлика, че е малко по-твърдичко, като Бри-то например, но пък кората не му е толкаво ароматна. И двете ядох по равно и пак не мога да реша кое ми харесва повече. Реших, че сирена и маслини, друго мезе няма да ми трябва, освен може би малко месце :)
Харесах си този фермерски салам, защото само като прочетеш начина му на приготвяне, звучи като някакви приказка. (Хората още държат на качеството и традицията в производството)
Освен, че е толкова свеж и вкусен, може да се реже с лекота на супер тънки парченца, което го прави идеален за мезе и комбинация със сирената.
Разбира се има и много други интересни, които може да харесате, затова ще ви споделя и останалите ТУК!
Накрая няколко думи и за избора на пенливо вино, който е Москато Паладин. Това е сладичко, пенливо вино, което се съчетава красиво с деликатни сладкиши, кремове, плодови десерти, плодове. Това е италианска класика, предлагана със сватбени торти и като завършек на всеки важен банкет с едно докосване на класа и стил. ( Който не обича сладко вино, препоръчвам да се спре на Просеко, което е също чудесен избор за целта. Вижте вината тук- https://www.veraitalia.eu/vino )
И така, накрая се оформя едно чудесно плато за мезене, в което има всичко, което ще ви трябва за да подложите в коремчето преди основното ястие.
Преди да премием към него обаче, ето няколко стъпки, за да направите десерта още по-вълнуващ.
След като панетонето е готово и се охладило, отрежете капаче и издълбайте отвътре.
Нарежете на ситно захаросани сушени плодове, плодови корички, накиснати стафиди или боровинки в алкохол и любими ядки.
В купа смесете маскарпонето, предварително оставено на стайна температура и разбитата на сняг сметана и ги сместете.
Прибавете нарязаните на ситно ядки и плодове и разбъркайте отново.
Напълнете с тази смес панетонето, а отгоре запълнете с малка част от пълнежа и поставате капачето.
Пъхнете в хладилника ( или ако искате сладоледна плънка - във фризера) да стегне.
Разбира се, може да напълните панетонето и с готов сладолед, но защо ви е - така и така покрай празниците може би ще ви се намира сметана и маскарпоне в хладилника. :)
Самите десерти заливаме малко преди поднасяне с ганаш, направен от шоколада и сметаната.
Малкото кръгло панетоне поръсих отгоре със запечени бадеми,
а другите два, във формата на елхичка пък украсих с тези мини амарети. Честно казано те стават и за мезе за масата и така и ги сервирах, защото на мен ми се връзваха и със сирената :)
И така време е за последната и основна част на нашето меню, а именно основното ястие. Най-хубавото на това основно ястие е, че е в сготвен вариант и в никакъв случай няма да ви притеснява.
Както вече ви казах, италианците на Нова година хапват котекино (вид наденица) с леща и аз реших, че искам да го опитам . Създадено е по семейна рецепта, а вътрешността е същата като при Зампоне. За направата му се използват едни от най-вкусните части на прасето. Пълнежа се състой от бузите, главата, плешката, ушите и опашката. Всичко това е едро смляно и овкусено с различни, натурални подправки и аромати. След като се напълни то се вари бавно на пара. Така приготвена тази специална наденица се консервира и придобива неповторим аромат и вкус.
Аз го приготвих точно както си е описано на опаковката, като за гарнитура само сварих от любимата си черна леща.
Котекиното си идва със собствен сос, много наситен и наистина е много вкусно, но и тежичко. Разбирам защо го хапват за празника, тъй като като го видях първоначално си мислих това кой ще нахрани по-напред, но истината е, че трима човека го ядохме два дни, и всички го харесаха, но просто се наяждаш бързо.
Иначе е супер крехко и сочно като за наденица и си личи, че се прави от истинско месо.
И така, нареждайки едно по едно от нещата на масата, тя бързо се запълни.
Кое от кое по-вкусно и само човек да хапне по малко от всичко и ще се засити - аз го правя само от снимките.
Надявам се моето предложение за новогодишно меню да ви е допаднало, вложих много старание, за да изпълня вашето желание и се надявам всичко да ви е по-вкуса. Разбира се, до празниците ще има още много идеи и рецепти, затова останете на "гости" и за да следите всичко, което се готви у дома трябва само:
да харесате страничката ми във фейсбук тук!
Щастливо посрещане на Новата година приятели много здраве и богатства да ви донесе!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Прекрасна идея, поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Поздрави и увмикви!
ИзтриванеКакто винаги: оригинално, вкусно, показано и обяснено по перфектен начин! Благодаря!
ОтговорИзтриване