Ето, че заваля и първият сняг! Време беше, както се казва. Направо си ухае на почивка и излежаване около и под трапезата, а навън нека си вали.
Да, ама до тогава има няма още двайсе и кусур дена и искаме не искаме, не бива да се отпускаме.като в приказката за мравката и щуреца, и ако желаем да си прекараме добре зимата, е хубаво да се подготвим от рано. Това важи и за празниците!
Така правя аз, като се запасявам с цял куп сладки, като през ден готвя някоя нова партида. Всичките са трайни и знам, че ще изкарат дълго време и ще мога после да се наслаждавам само на "трудната задача " да правя избор кое по-първо да си хапна.
Разбира се, че ремонтът продължава и аз дори не съм близо до идеята за подреден в коледен дух дом, като тази година едва ли ще мога да се порадвам на украса у дома. Затова пък гледам в кухнята да не спира да се пече нещо вкусно, за да мога да усетя коледния сезон. Ароматите определено трябва да са силни, защото взех, че и се разболях лекинко, но така е то.
Когато колежката ти боледува предната седмица, почти сто процента сигурно е, че ти си следващата. Аз си знаех и си взех "сбогом" с приятелките ми като им казах, че най-вероятно ще "боледувам" следващата седмица. Те бяха изненадани, че съм се сдобила с такива ясновидски способности, но истината е, че няма как настинката или грипът в този сезон да е такава изненада.
Заредила съм се с щедро количество чайче от джинджифил, любимото си алое, носни кърпички, лимони, топла вода и шоколадови бонбони с ликьор, с които да смазвам гърлото.
Да чукна на дърво, за сега си го карам на крак, като нямам сериозни оплаквания, защото се стремя да пия полезни неща и през останалата част от годината, та тези болежки ми минават бързичко.
Да чукна на дърво, за сега си го карам на крак, като нямам сериозни оплаквания, защото се стремя да пия полезни неща и през останалата част от годината, та тези болежки ми минават бързичко.
Затова и мога да си позволя, макар и не кипяща от енергия да отделя няколко минути след работа в приготвянето на сладки.Докато вечерята се готви на котлона ( тези дни беше крем супа и постно зеле с домати), гледам да използвам фурната да не бездейства и забърквам някакви бързи сладки.
Първите от тях, които искам да ви предложа са тези бутер сладки. Може би сте ги виждали в магазина да се продават в кутийка, може и пък сте ги мяркали в нета, те не са нито нови, нито тайна за някого. Последният път ги видях от една публикация тук и си ги записах, да ги опитам направо,когато мога. Сега ви ги показвам и на вас, защото са супер лесни, бързи и трайни.
За вкуса едва ли има нужда да ви убеждавам - пухкави като малки банички, но с белтъчина глазура като целувки и сладост от сладко - няма такъв вкус :)
1 пак бутер тесто ( около 300 г)
8 с.л. пудра захар
1 белтък
1 ч.ч.* конфитюр от кайсии ( или друго светло)
1 ч.ч = 200 мл*
Започваме като разбиваме на ръка, на рядък крем белтъка с пудрата захар.
След това режем бутер тестото на правоъгълници ето така:
Мажем всеки един от тях с крема от белтък, с помощта на четка, а отгоре шприцоваме конфитюра на кръст.
Аз нямах такъв конфитюр от кайсии, но имах сладко от дюли .Смесих го с плода от компот кайсии и го пасирах, като добавих захар на вкус и го сварих на котлона, докато стане на сладко и изглежда ето така:
Шприцовах отгоре с помощта на пош и малък накрайник.
Пъхаме сладките да се пекат с предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.
Стават изключително въздушни отвътре и хрупкави отвън. При мен излязоха 33 бройки :)
Опредено бих ги правила по-често и ще експериментирам с рецептата, защото мисля, че могат да се получи още много интересни форми и дизайни.
Може да съхраните сладките затворени в кутия за дълго време, а пък аз моите ще изпратя с коледните кутии на приятелите и близките ми :)
Надявам се с тези вкусни кадри да съм предизвикала любопитството ви и това да е още една рецепта, която ще опитате за празниците.
Ако е така, не забравяйте да ми пишете отзиви, както и да ме подкрепите като харесате блога, страничката във фейсбук или инстаграм акаунта ми. За да получите огромна доза щастие, последвайте ме навсякъде ;)
Усмихната седмица, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Чудесни са, Люси! Ще ги опитам и аз.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Илианка! Радвам се, че намина :) Ще се радвам да ти харесат! :)
ИзтриванеМного интересни,вкусни и лесни изглеждат!Ще се пробват за Коледа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце :) Ще се радвам да ти харесат!
ИзтриванеЗдравей, Люси и аз ги направих. Снимката не я бива, но те са супер.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ти харесали, Анонимен :) Благодаря за оставените отзиви!
ИзтриванеА моето сладко се разтече подгоря и не се запазиха шарките.Нещо добавихте ли в сладкото, защото не се задържа върху пудрата/ при мен пудра с мляко на гъста кашица/.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Руми! Не съм добавяла нищо към сладкото, щях да го спомена. Може би твоето е по-точно , знам ли, или пък това, че пудрата захар е с мляко, вместо белтък е станала друг вид основа за бисквитка? Не мога да бъда сигурна, но при мен нямаше никакви проблеми. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтанаха вкусни, но мойте се надуха доста повече. Каква марка е бутер тесто то?
ОтговорИзтриванеПолзвах от бутер тестото на Лидл. Поздрави :)
Изтриване