Коледа отмина и тъкмо доядохме храната, която бяхме наготвили и ето че пак идва време за приготвяне на празнична трапеза - този път за Нова Година. Аз още гостувам на сестра ми в Холандия, заедно с майка ми, а моят малък племенник ми взима душичката от игра. Сутрин ( още по тъмно) рано нахлува като камикадзе в стаята ми, тряскайки вратите така сякаш е най- големият гигант, а в същност по-малък от хобит. Шмугва се при мен в леглото и почва да ми диша в лицето повтаряйки "Лельо, лельо, лельоооооооооооооооо". Като отворя очи, той се усмихва и казва: "Леля вече няма спинка." И почва една игра, та да не ви разправям.
Такова кардио сама няма как да си направя!!! Рисуваме, скачаме, гоним се, състезаваме се с колички, борим се в леглото, под леглото, правим къщички и какво ли още не. Така съм се откъснала от света, че едва онзи ден реших да придърпам лаптопа, за да поразгледам съобщения и коментари, но за беда, той пада и предаде Богу дух. Ще видя в България дали ще мога да го от ремонтирам, но засега трябва да се науча да работя на този не сестра ми, който е съвсем различен и ми е много трудно. Мислех да пропусна пускането на рецепти въобще докато се прибера, но се сетих, че ще е хубаво да ви представя поне никои от рецептите ми фаворити за нова година, преди да е дошла. И най-вече тази страхотна торта Конфети, която е идеална за празника.
Направих я заедно с няколко други коледни рецепти за Др. Йоткер, които може да намерите тук. Отдавана планирах да направя торта, която крие изненада от конфети и какъв по-чудесен повод за целта от празничната НОВА ГОДИНА. Ето я и нея:
За блатовете:
350 г | брашно |
400 г | захар |
50 г | какао Dr.Oetker |
250 мл | прясно мляко |
250 мл | олио |
250 мл | вода вряла |
3 бр. | яйца |
1 ч.л. | сода бикарбонат Dr.Oetker |
1 пак. | бакпулвер Dr.Oetker |
2 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
10 пак. | захарни конфети Dr.Oetker |
За крема:
1 л. | прясно мляко |
1 пак. | Специален пудинг за бисквитена торта |
100 г | масло |
130 г | захар |
Допълнително:
20 пак. | захарни конфети Dr.Oetker |
30 г | сметана (бита) |
1 пак. | цветни захарни шрифтове Dr.Oetker |
Започваме като приготвяме блатовете. В купа смесваме сухите съставки, като отделяме настрани само 50 грама брашно и 50 г какао.
Останалото брашно смесваме със содата, бакпулвера и валентната захар.
В друга купа разбиваме яйцата и захарта на крем, прибавяйки прясното мляко и олиото.
Започваме да прибавяме сухата смес, като започне ли да се сгъстява, прибавяме и от врялата вода и така интегрираме и от двете докато получим хомогенна смес. Разделяме я на две равни части( аз използвам везна, за да е точно) , като към едната прибавяме заделеното брашно, а към другата - какаото. така получаваме две смес и за бловете - бяла и шоколадова. Може да овкусите бялата и с някакъв аромат - портокалови корички или друго.
Намазваме с олио форма за торта с диаметър 24 см и слагаме на дъното кръг хартия за печене.
Загряваме и фурната на 160 градуса с обдухване.
Започваме първо с белите блатове, като към бялата смес прибавяме около 2-3 пакетчета от захарните конфети и разбъркваме. Не го правим веднага, тъй като смета е още топла и може да разгради цвета на конфетите.
Тупваме леко формата в масата, за да може да се изравни и пъхваме във фурната да се запече за около 20 минути. След като блатът е готов, го обръщаме върху решетка и го оставяме да се охлади.Повтаряме същото с втората част от белия блат, както и с още два шоколадови блата от другата смес, към която също прибавяме конфети вътре и поръсвайки отгоре.
Оставяме блатовете да се охладят напълно, а през това време приготвяме крема, както е описано на опаковката.
Когато кремът е готов, прибавяме към него маслото, за да го обогатим и да стане още по-плътен. Оставяме кремът да изстине леко, като покриваме плътно отгоре със стреч фолио, за да не хваща коричка.
През това време изрязваме в центъра на два от блатовете ( един бял и един черен) дупка с размерите на 4-5 см отвор ( може и повече)
Във формата за торта, слагаме един бял блат, а отгоре малко от крема. Отгоре слагаме шоколадовия блат с дупката. Намазваме крем отгоре ( почти до дупката) и слагаме следващия бял блат с дупка. Във вече образувалото се кладенче изсипваме няколко пакетчета захрани конфети, които ще изпаднат при разрязването на тортата.
От изрязаните кръгчета, правим съвсем тънко похлупаче и го слагаме отгоре, така че конфетите да не се допират много до крема, за не ги намокрят и разградят. След като завършим и този блат, намазваме хубаво с крема и завършваме с последния блат. Измазваме хубаво тортата с останалия ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за няколко часа или за една вечер най-добре.
8
На следващия ден , извеждаме тортата от формата и измазваме с бита сметана, украсявайки като часовник със захарните шрифотве и още конфети.
За още повече сочност може да сиропирате блатовете с компот или захарен сироп, но тя и така омеква заради многото крем ;)
Тъй като ми беше за първи път, направих отвора по-малък, но мисля, че може да понесе и по-голяма "изненада". Ако решите да експериментирате с тортата, убедете се, че ще ползвате рецепта за стабилни блатове, така че да може да държат конструкцията.
Ще изненадате много гостите си щом направят първият разрез и ....
.......отвътре се изсипят пъстрите конфети!!!
Парчетата пак изглеждат чудесно,
а кремът ги е напил идеално и са супер сочни!
Снимах ли снимах и не можах да й се наситя нито на вид,
нито на вкус!
Надявам се моето предложение да ши е харесало като рецепта или пък идея, ако го приготвите ще чакам да получа ваши снимки, за да ги публикувам и при мен.Оставам ви с още малко вкусни кадри, тъй като ми беше трудно да избера, коя от всичките снимки да ви покажа.
До сладки срещи, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Чудесна е, Люси! И тук . за много години - все така кипяща от енергия и идеи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила! За много години и от мен - живи здрави всички да бъдем! Прегръдки!
ИзтриванеЗдравейте! Дали би се получило добре с друг крем,например маскарпоне с бита сметана? Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Вярвам, че с домашен крем тортата става много сочна и влажна, но ако искате да сложите маскарпоне и бита сметана, препоръчвам да сиропирате блатовете, тъй като са по-дебелички. Поздрави и усмивки!
Изтриване