понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана : с халва, шоколад и сушени плодове / Sour Cream Easter Bread : with chocolate, halva nad dry fruits


Ето ни и наааас! И под нас имам предвид мен и козунаците. Може би най-гугълуваната дума от България седмица преди Великден. 

Всяка година безброй български домакини се ровят в нета за някоя нова идея и рецепта как да оформят празничното хлебче, и ако може поне веднъж да им се получат пустите конци в тестото. 
С голяма радост ви съобщавам, че си намерих нова любима рецепта за козуначено тесто, в които конците са факт, макар и с ръка на сърцето да си призная, още не разбирам кое точно води до получаването им. Чувала съм толкова много и различни теории, че все още не ми е ясно защо някои път ги има, а друг път повтаряш всичко както си трябва, и ги няма! Затова се научих да се наслаждавам на сладкия хляб, без да му внимавам много-много, а пък той взе, че се получи от само себе си.

Явно тази година няма да пускам тестото на пералнята, макар че няма да пропусна да се похваля, че моят шантав опит явно ще достигне до повече хора този път. За това мога само да благодаря на Румяна Смилкова от списание "Рецепти за здраве", която ме покани да й гостувам с няколко рецепти и едно наистина много приятно интервю.


И така, тази година изоставих любимата си рецепта за пиян козунак и се доверих на чудесната рецепта на Ева Тонева и Роси от Кулинарен елексир за козунак със заквасена сметана. Спрях се на плънки от сушени плодове - стафиди, червени боровинки и зелени смокини от сладко, както и козунак с плънка от халва и заливка от шоколад.


Едва ли има нужда да ви казвам, че беше ужааасно вкусно!


С част от тестото си поиграх повече и създадох още едни великденски изненади, които се показват леко на снимките. За тях обаче ще пусна отделен пост, за да ви покажа как да направите стъпка по стъпка.  
Сега обаче ще ви споделя и моя начин за направата на козунака, като аз използвах жива мая. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
700 г брашно (плюс още за доомесване)
1/2 кубче прясна мая
150 г пудра захар
щипка сол
кората на един лимон
1 ч.л. ванилова есенция
30 г масло / мас
3 яйца ( + един жълтък)
200 г заквасена сметана
150 мл топло прясно мляко
олио

За плънките:
1. 50 г стафиди
100 мл ром / уиски/ бренди
сушени червени боровинки
зелени смокини от сладко
2. тахан халва


Още:
захар за поръсване
филирани бадеми
шоколадов ганаш за заливката

Започваме  като в купа разбиваме две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделяме един жълтък за намазване на козунаците преди печене. 


Накисваме стафидите в избрания от нас алкохол и ги оставяме да се "напият"  за около половин час.


В купичка приготвяме закваската. Слагаме затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставяме на топло да шупне.

В друг съд пресяваме брашното, пудрата захар и добавяме солта и лимоновата кора.


Прибавяме разбитите яйца и заквасената сметана. 


Добавяме и шупналата мая и разбъркваме всичко. Добавяйки постепенно още малко пресято брашно, омесваме средно меко тесто, малко по-гъсто от кексово. Прехвърляме в набрашнена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около половин час.


През това време разтапяме маслото / маста и го оставяме леко да се охлади. Малко по малко интегрираме мазнината в тестото, като продължаваме да месим.


Накрая получаваме хубаво, средно меко и еластично тесто, което прехвърляме в намаслена с олио тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.




Готовото тесто разделих на три части. С две от тях оформих два козунака, които ще видите по-долу, а с третата - една прекрасна свежа идея за великденска изненада, която ще видите в следващите дни в блога!



С първата част от тестото оформих плитка, като тази на Роси. Разделих тестото на шест части.


Нарязваме плодовете - червените боровинки, смокините и отцеждаме леко стафидите. Разточвам всяка топка на фитил, а фитила - на лента, в която поставям по малко от плодовете.

                                      
Завивам отново на фитил и започвам да сплитам по следния начин:


Когато плитката е "на кръст", завивам краищата навътре и образувам топчица. Пренасяме в тавичката, в която ще печем и отново оставяме да удвои обема си. Преди да печем, намазваме леко с разбито яйце (към него добавям малко вода или течна сметана) и поръсвам с кристална захар и филирани бадеми.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. И тъй като за мен сладкото никога не е достатъчно, поръсвам с още захар след това ;)


Втората част от тестото направих отново на козунак от шест плитки, като този път плънката бе от халва.


Спрях се на тази плетка, тъй като исках козунакът да е по-плосък, за да може да задържа повече от заплануваната шоколадова заливка.


За нея, както винаги, се спрях на любимия си шоколадов ганаш, като към 100 мл течна сметана, доведена до кипване, прибавих един млечен шоколад и половин черен. Разбърках шоколада в горещата сметана, докато се разтвори, а след това излях върху козунака.


Доукрасих с филирани бадеми!



Не мога да ви опиша за каква сладост става дума! Комбинацията на халвата с шоколада наподобява шоколадова нуга, което превръща десерта в нещо неописуемо вкусно! 


Рецептата за козунака е наистина много успешна, но тъй като предпочитам да режа козунака с нож, не успях да заснема образувалите се конци!



 За първи път използвам и зелени смокини в козунака, но определено ще стане традиция.


А този, шоколадовия, както вече ми наредиха "ще правиш всяка година". Надявам се и тазгодишните ми предложения да ви харесат и да им се насладите с апетит!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


27 коментара:

  1. Чудесни са ти козунаците, Люси, с тахана и тук ме изкушаваш. О, аз защо не съм си купила още този брой на списанието??? Имам ги всичките! Честито гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Тахана наистина е популярен у дома напоследък :) Радвам се, че предложенията ми ти харесват! Прегръдка!

      Изтриване
  2. РАЗКОШ!!!! Обичам козунаци с шоколад (в момента дори пека един). Твоите предложения са интересни и неустоими :)
    Торта с халва, сега и козунак с халва... какво ще е следващото предложение, очаквам да видя? :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, мила! И ти не спираш да изкушаваш! Радвам се, че намина, за да мога да те почерпя ! Слънчеви празнични дни!

      Изтриване
  3. Чудесно представяне в списание ''Рецепти за Здраве'' и предложението ти за козунак много ме заинтригува. Браво, миличка, както винаги привличаш вниманието ми с креативността си страхотното изпълнение на тази рецепта.
    Никога не съм си представяла, че точно ти не би се справила с конците на козунака ;)
    Прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, мила Таничка! Може да съм хванала на тясно маята напоследък, но далеч не се чувствам толкова уверена в правенето на всички тестени изделия! Затова тазгодишните козунаци са стъпка в правилната посока :) Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Люси, наистина предизвикваш с тези вкусни предложения!
    Поздравление и за представянето в списанието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Тили! Радвам се, че намина :) Почерпи се!

      Изтриване
  5. Ето я Люска с поредното изкушение. :) Чудесни козунаци си спретнала, Люска, вече маята определено ти е дружка. Само където й се канеше толкова. ;)
    И това го казва човек, който още се страхува от нея, хи-хи...
    А за списанието - искрено те поздравявам! Избрали са най-слънчевия гост за предстоящите светли празници. :)
    Прегръдки, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Гери :) Благодаря ти, както винаги прекрасни и окуражителни думи! Нямаш равна! Да знаеш, маята може и да схванах, но има още тънкости за перфектното тесто, които да уча! Радвам се, че ти харесват опитите ми :) Прегръдки от мен и весели празници!

      Изтриване
  6. Невероятни козунаци, Люска! Ама ти си вълщебница, така че всичко ти се получава прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! Усмихнати празнични дни ти желая, мила!

      Изтриване
  7. А какво стана с третата част от тестотооо???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Както съм написала в рецептата, заделих тази част за днешната рецепта :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Каква халва се слага?..и как.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Използвах тахан халва. Нарязвам на ситно и слагам в тестото по същия начин, както и сушените плодове. Поздрави!

      Изтриване
  9. Страхотни козуначета! :) Аз бих искала да те попитам как постигна конците - някакви хитринки, нещо по - специално..? :) Днес за пръв път омесих козунак по една рецепта, но нещо конците не се бяха получили съвсем:) - изчетох и доста неща относно целия процес на козунакоправене - излиза, че температурата в стаята в която се меси и пече, също е важен фактор ( не бях се замисляла преди да го прочета) - ти например изпълняваш ли това указание или други подобни? :) Ако може някакъв съвет за начинаеща в козунаците като мен :D
    Поздрави и весели празници!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря! както си признах в самия пост, нямам идея все още кога и защо се получават. Майка ми тряскаше тестото по сто пъти в масата и пак имало случай, в които не се получават. Последният път месих в много топла стая, тъй като напалих камината. Всяка година се опитвам да тествам нова рецепта и нов подход. Аз също правих козунак за първи път сама тази година, да не говорим,че ме беше страх да ползвам мая до преди два месеца. Но човек се учи! Нямам някакъв сигурен съвет да ти кажа. Може би някои по-опитни в месенето кулинарки ще са ти по-полезни! Пожелавам ти весело посрещане на празника!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси
    слънчогледова халва ли използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Меги! Да, използвах тахан халва, но вярвам,че ще се получи и с друга! Поздрави!

      Изтриване
  11. Страхотни козунаци,Люси!Така с шоколад отгоре не съм заливала,чудесна идея!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! По тази рецепта няма как да стане друго освен супер вкусен козунак! И аз ти благодаря!

      Изтриване
  12. Христос Воскресе,Люси!
    Улучила си с рецептата,това е един от любимите ми козунаци!
    Светли празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе, Мария! Благодаря ти! Светли празници и на теб!

      Изтриване
  13. Днес направих сладка питка с това тесто, но я оформих по метода на сръбската погача ... наистина се получи мнооого вкусна. Понеже поводът беше 40-я ден на малката ми дъщеря, направо обрах овациите на всички присъстващи.Благодаря ви че споделяте такива страхотни рецепти с нас.Поздрави,Цветомира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветомира, и аз ти благодаря за споделения коментар и милите думи! Да и жива и здрава, малката, както и цялото семейство! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Получи се чудесен козунак, благодаря Ви за рецептата!! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...