петък, 2 ноември 2018 г.

Мини джоб-сандвичи / Pita pocket sandwiches


Новият месец започна и то въобще не така както си го мислех аз. Бях си подготвила едни супер топли, ароматни, къкрещи по-зимни ястия, които да ви изкушават в студените дни, но ето че началото ноември се оказа по-топло от самото минало лято. Излизаме си навън по тениска и  якето го мъкнем ей така, колкото да ни тежи в ръката или да го наметнем едва привечер. Не, че има нещо лошо в хубавото време, разбира се. Слънчевите дни ни дават възможност да се насладим на все още пъстрата есенна картина, а последния път даже ме накара да спра на централните стълби на площада и да се полюбувам на огнено жълтите дървета пред общината. Клик! Още една ментална снимка за бъдещите мрачни дни, която да ми напомня, че есенната все пак е хубав и гушкав сезон. И наистина е такъв! 

Ето, например събота и неделя наближават, а това е прекрасно време да прекарате със семейството. Навън е все още чудесно за разходки сред природата, а дори и да решите да останете у дома и да играете на семейни игри, пак ще е хубаво да имате нещо за хапване под ръка. Затова и реших, нищо, че е петък и обновено ви предлагам нещо сладичко, да ви предложа едни чудни сандвичи за закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и среднощно хапване. Вече се отчетох с тортичка тази седмица ( тук) , затова и с чиста съвест ще ви гощавам със сандвичи. 



И моля, може да ставате от масата, защото този сандвич е удобен да се хапва в движение, няма да прави трохи ( баба ще е много доволна) и опредено ще впечатлите всяко гадже, ако извадите сандвич- джоб от джоба си. 

Рецептата е доста простичка и за целта може да ползвате всяко любимо ваше тесто за хляб, но аз ще ви предложа моята. А ето я и нея :

Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 бр. яйце
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
60 мл олио
1-2 с.л. кисело мляко

Още:
сусам
жълтък
масло и олио


Пресяваме брашното и прибавяме около две-трети от него в кулата на миксера, която е с бъркала за тесто ( вие може да го замесите и на ръка). Правим кладенче и прибавяме останалите продукти, като солта прибавям по ръба на съда. 
Пускаме миксера на функция за месене и прибавяме малко по малко от останалото ни брашно, докато тестото започне да се отделя от съда и се оформи на топка. Може да добавите още малко течност - вода / олио ако е необходимо или брашно.

                           

Готовото тесто поставяме в намаслена с олио купа и оставяме да втаса във фурната на 50 градуса,покрито с кърпа или стреч фолио.

След като тестото удвои обема си, го изваждаме на плота и го разпределяме на топчета с големина като за топка за пинг понг. Имайте предвид, че този размер е за мини джобчета и ако искате по големи, като за дюнер например, е добре да направите топките като топче за тенис :) 

                           

Взимаме едно топче и го разточваме на кръг, като за мини-джобчета 20 см диаметър са достатъчни. Намазваме го с предварително разтопено и смесено с 1-2 с.л. олио масълце - около 50 гр. Гледаме да не мажем по краищата ( Тези съвети следвах от Йоли
Превиваме веднъж и слагаме хартия за печене в единия край за разделител ( На снимката не се вижда първото парче вътре, тъй като е мъничко, но после се поправих), намазваме още веднъж и поставяме второ листче и свиваме отново. 

                            

Накрая изглежда ето така, като имаме две листчета за разделители, за да ни е по-лесно после да пълним джобчетата. На снимката може да се ориентирате и колко са големи тези джобчета предвид размера на ръцете ми. :) 
Готовите сандвичи редим в тава, застана с хартия за печене и оставаме да втасат 15-20 минути на топло или докато правим втората част от сандвичите. 
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. Преди да ги пъхнем да се пекат, намазваме отгоре с леко размит с вода жълтък и поръсваме със сусам.

                             

Печем джобчетата за около 15 минути във фурната, докато придобият хубав, златист цвят. 


Съветвам ви да не ги правите твърде тънки, за да не получите много сухи сандвичи, но пък и е важното да има къде да отиде плънката. Аз направих студени сандвичи със зеленчуци и колбас, които освен чудесна закуска, са идеални за всякакъв вид партита, рождени дни, кетъринги и въобще хапване на крак.


Ще се радвам да ги опитате и да ги харесате най-вече, а аз се отправям към следващата доза предизвикателства в кухнята.

Усмихнати и слънчеви почивни дни, приятели - читатели! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Здравей, Люси! Приблизително колко джобчета с този размер се получават? Горе-долу. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Десет-дванадесет броя от по-малките :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...