петък, 30 ноември 2018 г.

Баклава от бутер тесто / Easy Puff Pastry Baklava


Както ви обещах вчера, до Коледа ще се облажваме, засолваме, прихапваме, замезваме и какво ли още не, но все невероятни и изкусителни идеи, които ще потиснат всякакви зимни и мрачни емоции, които могат да ни налегнат. От сега препоръчвам по една чаша домашно червено вино, няколко грама ракия или просто сгряващо коняче, вечер за здраве, железни нерви и дълбок сън. Пък и трябва да борим вирусите с висок градус..настроение. Моето е приповдигнато не само защото е петък и си давам сметка, че може би, но само може, че ако си организирам добре нещата утре ще успея да поспя до нормално за човеците време ( дай-боже девет и половина), а ако си наготвя от днес, даже няма смисъл да ставам веднага от леглото да готвя, а ще си имам готово ядене, а защо не и десерт. И то такъв, който върви и си бира, да кажем :) (Ех, дойде петък и ми се отвори глътка:)) Най-хубавото на тази рецепта е, че може би е най-бързата рецепта за баклава, която знам, да кажем мързелива направо, и е супер вкусна и лично аз не познавам някой, който да не я е обикнал от първа хапка. Представям ви бутер баклава или иначе казано - баклава с бутер -тесто. 


Тук няма да слагате лист по лист кори, да мажете с масло и да повтаряте процедурата, защото същия ефект ще постигнете вече с многолистното тесто. Направете си ароматен сироп и богата плънка и тази тава ще ви бъде най-свидното след като се перибирате от работа. 
Няма нещо по-зимно от синкопирания десерт за балканеца и смятам, че ще е голям пропуск от моя страна ако не ви дам поне едно такова предложение този сезон. Ето защо и започвам точно с него,а продуктите са толкова достъпни, а рецептата бърза, че може да я направите още днес, докато си правите вечерята. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
800 г  бутер тесто
300 г счукани орехи
50 г суров шам -фъстък
1 ч.л. канела
50 г разтопено масло ( смесено с 1-2 с.л. олио)
1 жълтък 

За сиропа:
800 г захар
800 мл вода
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок


Започваме като приготвяме сиропа, защото е  добре той да е студен. Слагаме захарта и водата за заврат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме да къкри около 10-15 минути, на тих огън.. След това прибавяме и лимоновия сок и ванилията. (Ако сиропът ни остане по-течен, завираме още веднъж, а ако се сгъсти прекалено - доливаме вода. Не е непоправимо каквото и ад стане, затова не се притеснявайте :) 


Докато сиропът изстива ( той ще се сгъсти допълнително като изстине, затова и преценявам дали и доколко е станал едва след това), разточваме леко тестото на лист, не много тънък, но да ни събира два кръга от тавата, в която ще печем. 
Моята е 30 см диаметър на дъното. Изрязваме два кръга от тестото и слагаме единия в тавичката, като отдолу може съвсем леко да намажем с  олио.


Мажем кората с малко от маслото и разпределяме от млените орехи и поръсваме с канела. 


Отгоре разпределяме втория кръг от тестото и намазваме с останалото масло. След това разрязваме баклавата в модел по желание, като аз този път избрах тип "слънце", като слагам първо обърната чаша в средата и изрязвам около нея, а след това правя разрези като за торта :)

Завършваме баклавата като намазваме кората с лако разбит с водичка жълтък, за още цвят :) 


Пъхаме баклавата да се пече на 180 градуса за около половин час. 
След това я изваждаме от фурната и още гореща я заливаме с хладния сироп, който попива почти моментално. Затова и обикновено я заливам с 2/3 от сиропа, и оставям една част , с която да я залея на следващия ден. Так ако има нужда, мога да да го разредя или сгъстя, и да я сиропирам още веднъж и става още по-вкуса :) 


 Украсяваме с суров шам-фъстък ( има по-ярък цвят)  и зрънца нар.
  

Много съм доволна, че съществува точно тази рецепта за баклава, защото определено е най-бързия и лесен начин да си я направите безумно вкусна и най-вече домашна, и повярвайте ми, заслужава си да я опитате. Баклавата е и изключително траен ( ако не се опустоши веднага) десерт и не след дълго ще ви демонстрирам един много интересен и  грабващ окото начин, с който да я сервирате на празнината трапеза.
А за днес - добър апетит и наздраве, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



16 коментара:

  1. Това ми изглежда много добро и ще го пробвам благодаря ти мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Прекрасна рецепта!ППоздравления!Ще я пробвам.Весели празници!

      Изтриване
    3. Много благодаря! Ще се радвам да ви хареса :)

      Изтриване
  2. В момента я пека...😉 Ухае много вкусноо... Бон Апети на всеки, който я опита! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Уникална е!😊 Непременно я опитайте!!! 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че оставихте отзиви! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  4. Това ще е рецептата за моята коледна баклава тази година. Благодаря, Люси! Блестящо както винаги! ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мая :) Надявам се да се хареса и да ви донеса още усмивки за Коледа :) Весели празници!

      Изтриване
  5. Благодаря за рецептата! Изглежда много вкусно и не много трудно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е лесна, Тео :) Все пак то си е многолистно тесто, защо не заменим многото листа него :) Поздрави и усмивки, надявам се да се хареса ;)

      Изтриване
  6. От както видях тази рецепта,всяка Коледа я правя,семейството ми я обожава,приготвям я няколко дни предварително,за да поеме добре.Единственото,което променям,е че слагам в сиропа микс от прясно изцеден,портокалов и лимонов сок,просто обичаме.Благодаря ти Люси за чудесната рецепта,сега започвам с тазгодишната доза,а утре и постните арменски сладки.Весели празници,много здраве и късмет ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Лили! Много се радвам, че си ми оставила такъв хубав отзив. Чак сега успявам да отговоря на всички коментари по празниците. Желая ти всичко най-хубаво през новата година.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...