Едно име на ястието и как променя възприятията ни за него! Като кажем полента с бекон и вече си представям някое завиткано ястие в префърцунен ресторант. А я виж ти - качамак с пръжки. Направо те забива в някоя китна селска гостилница, където специалитетът е баш такова нещо и придружено с хубаво домашно вино.
Мен ястието ме пренася деветстотин и петдесет години по-рано (или поне така се чувствам), когато дядо ми приготвяше качамак. То май баба ми го приготвяше, но на дядо се падаше тежката задача да го бърка ...и яде. Беше време, в което броенето на калории в яденето още не беше измислено и се ядеше, каквото има.
Честно казано оттогава не бях хапвала качамак, пък дори не ми бе хрумвало да го приготвя. Обаче такава хубава домашна осолена сланинка се озова в ръцете ми тези дни и мазната муцунка Митко веднага си поиска нещо чорбаджийско.
Оказа се по-лесно, отколкото си мислех, а и да си призная, беше по-вкусно, отколкото помня :)
Сега разбрах, че има няколко вариации на приготвяне на качамака - сух и малко по-сочен. В нашия край винаги се прави много сух на големи буци, но аз си го направих по мой си начин - или иначе казано среден вариант. Вие можете да го приготвите според вкуса си, но ако му сложите малко разтопено масълце, сиренце или някоя друга "подправка" няма да го развалите :)
И да не протаквам повече, ето я и рецептата:
За качамака:
500 г царевично брашно
2 л. вода
200 г осолена сланина
150 гр сирене* (по желание)
Във вряла подсолена вода се изсипва брашното и, без да се разбърква, се прави дупка в средата му с дървена лъжица така, че да излиза парата.
Оставя се да поври около час.
През това време изпържваме до златисто нарязаната на парченца сланина. (У дома се харесват супер хрупкави.)
След като мине времето за качамака, се маха от огъня и почва да се бърка, докато сместа започва да се отделя от стените на съда.
Сервираме в чиния, като отгоре поръсваме с пръжките и / или наронено сирене. Заливаме с разтопено масло или малко от мазнината, в която е пържена сланината. Може да добавите малко червен пипер към нея.
Определено не е постничко като хапване, но за времето навън напоследък е идеално и хич не му мислим! Наздраве!
Така де, знае баба ми полента, че и бекон :) Страхотия е, с удоволствие бих си хапнала, но е поредното нещо, което само аз бих уважила. Поздрави, Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Пламена. Ами то понякога трябва да си угаждаме, пък било то и само за нас :) Сърдечни поздрави, мила :)
ИзтриванеЛюси, чудничко! :) Аз пък много често си приготвям качамак, ама с грис, става доста бързо. ;) Е, сигурно при теб е много по-вкусно, изглежда страшно апетитно! Само не разбрах това с изсипването на брашното и дупката... Как точно се случва?
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Здрасти Гери :) Малко с епозабваих с отговора този път, но ето, че вече съм тук. Ами както казах, много начини има за направта на качамака, и аз видях за вариант с грис и смятам да опитам следващия път. Сега имах само царевично брашно. Брашното се изсипва наведнъж във врялата вода, като образува нещо като купка и в нея шробиваме дупка в средата, от която да излиза парата. В нашия край, качамакът не се бърка по време на готвене, а едва след това, като се махне от огъня. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТрябва да опитам, защото наистина харесвам качамак. Даже днес пак хапвам. ;)
ИзтриванеА ако е с грис и не бъркам, става на бучки. Явно брашното е различно. Благодаря за отговора, Люси, усмивки от мен! :)))
П.П. И не съм забравила, да знаеш! Просто чакам малко да се подредят нещата... Извинявам се за което!
Не се притеснявай, Герка :) Ще чакам да ми пишеш, когато решиш. Поздрави!
ИзтриванеПолента с бекон звучи модерно, но качамак с пръжки е нещо мнооого вкусно и навява хубави спомени! :)
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и изглежда толкова вкусно, колкото е ѝ!
Поздрави!
Благодаря от сърце! :) Поздрави!
ИзтриванеАх, как обичам качамак с пръжки, Люси...но не знаех как да си го направя с брашно, само с готовите смеси. Питах мама наскоро за пропорциите, но тя ми каза, че го прави на око, сега се радвам, че при теб нещата са измерени - ще пробвам непременно!
ОтговорИзтриванеЗдравей Весела, има много различни пропорции в интеренет. Ако ти се струва много като количество това, можеш да го приготвиш като ориза - 3:1. Три чаши вода за една чаша царевично брашно/ грис. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря и за допълнителното пояснение! Хубава седмица.
ИзтриванеМомичета, често попадам на постове, като този на Пламена Радева. И у нас е така - все някой нещо не яде , а според мен храненето се възпитава. Ще изразите ли мнение? Ауу, май се уСПАМих. Има ли място за подобна дискусия?
ОтговорИзтриванеПривет Ани! Мога да кажа, че вкусът се променя с годините, но не знам дали се възпитава. Има неща, които никога не съм яла, всяка година опитвам отново с надеждата, че ще ми се харесат, но - не се получава :) От друга страна има и доста неща, които проядох сама, тъй като си ги приготвих по нови и интересни рецепти! Едно обаче ми е ясно - това, което са ме карали да го ям "насила", така и не ми стана сладко! Но все пак всичко е строго индивидуалано. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеСега има царевичен грис който за 5 минути без много бъркане по указание се превръща в прекрасен качамак .
ОтговорИзтриванеТова също е вариант : ) Благодаря,че споделихте! Поздрави!
Изтриване