понеделник, 19 май 2014 г.

Грилован лук с топло синьо сирене и балсамико / Grilled onion with blue cheese and balsamic vinegar


След последните ми няколко доста по-обикновени и скромни рецепти се вдъхнових да изненадам себе си и близките у дома с нещо по-така. Истината е, че и днешното предястие не е нито трудно за приготвяне, нито скъпо, но пък изглежда като от петзвезден ресторант. (Не че съм била в такъв, но си представям :) ) Много съм доволна от композицията, която създадох, както визуално, така и вкусово. 


Смятам, че днешното предястие е идеално за всякакви празнични поводи, а сега, както сме в сезона на абитуриентските балове, доста домакини имат нужда от интересни идеи за да впечатлят  гостите си. Вярвам, че това ястие е точно такова и ще остане в мислите ви доста дълго време!



За да го приготвите ви е нужно само:
1 по-голяма глава лук
100 гр синьо сирене (аз използвах Dambert)
малка консерва аншоа
листенца пресен босилек
маслини
тъмен балсамиков оцет

Количеството на продуктите е примерно, тъй като зависи какво количество искате да приготвите.
Започваме като гриловаме нарязания на кръгчета кромид.


Когато е готов от едната страна, обръщаме и гриловаме от другата. През това време слагаме малко от нарязаното синьо сирене върху лука, като го оставяме леко да се разтопи.


Аранжираме в чиния, върху листо/ листа от пресен босилек, с маслини и аншоа.


Слагаме малко от балсамиковия оцет на вкус.


Можете да замените "соса" с микс от тъмен соев сос и светъл балсамиков оцет.





10 коментара:

  1. Еха,каква апетитна осмица,Люси!Имам едно синьо сирене,което очаква приложение,чудесна идея!Много стилно си поднесла,поздравления!Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, мила! Надявам се да ти хареса, ястието наистина е много запомнящо се :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси, направо би ги шашнала в 5-звездния ресторант. Не че и аз съм ходила, ама пък искрено те поздравявам за идеята. :)
    Усмивки и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Да си пожелаем тогава да се срещнем в 5-здвезден ресторант следващия път тогава :) Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  3. Гледайки тази порция с този лук първото нещо,което ми изниква в ума е, че ми трябват поне 20 за да успея да се наям както трябва и може би това е типично българска мисъл.Ние сме свикнала и добре са да си похапваме.Рецептата е много странна и в същото врем е интересна.По този начин никога не съм готвила лук, него го приемам като второстепенна част в едно ястие,а не и като главно,което сега вече се промени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Качествен Гранитогрес :),
      радвам се, че намирате рецептата за интересна - приемам го като положително, въпреки малкото количество. И все пак да уточня - това е предястие, а не ястие, така че напълно нормално да е с такива размери. Както се казва " Не е за наяждане" :) Надявам се да ви допадне вкусът, ако се решите да го опитате! Сърдечни поздрави и пожелания за усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Това ястие е страхотно. Преди няколко дни вече успях да го приготвя и става бързо и лесно, вече като знам всичко. Определено е изискано и да, предястие. Ние българите като че ли не сме свикнали да се храним с първо, второ и така нататък, но може би ако ни се показват повече подобни ястие ще успее да създадем една традиция и в семействата си, а не само когато сме на заведение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за положителната оценка! Много ме зарадвахте с думите си, тъй като знам,че такъв вид ястия по-трудно се приемат в България, но ето че има хора и за тях! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...