вторник, 27 май 2014 г.

Пиле Терияки / Teriyaki Chicken Recipe

 

Днешната рецепта можем да наречем "рецепта по поръчка", защото е заявка от един мой съученик, който поиска да споделя с него хубава рецепта за пиле "Териаки". Да си призная, не веднъж съм го приготвяла и то все по различни рецепти, но тази най ми допада, затова и ето че се озова в блога. Едва ли трябва да уточнявам, че този вид рецепти са за почитателите на японската кухня и въобще по-богатите и интересни вкусове.   
 


Сосът е много наситен на аромати, но същевременно се състои само от няколко най-обикновени подправки. Комбинирах го с гарнитура от бял ориз, който според мен е добре да бъде овкусен само със сол и черен пипер (но малко). Сосът ще попие в ориза и ще го овкуси допълнително.
А какво да кажем за самото пилешко ...крехко и отделящо се от кокала само с един натиск на вилицата:


И без да се бавя много-много, ето и рецептата:

Необходими продукти за соса териаки:
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. студена вода
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. соев сос тъмен
1/4 ч.ч. ябълков оцет
1 скилидка чесън
1 ч.л. настърган или 1/2 ч.л. млян джинджифил
1/4 ч.л. черен пипер


Трябват ви още :
пилешки долни бутчета без кожата (сосът ще стигне поне за около 8 броя)
бял ориз за гарнитура
По желание още:
стрък пресен чесън / кромид
сусам.  / чесън на прах

В подходящ съд слагаме оцета, захарта, соевия сос, нарязания на ситно чесън и черния пипер.


Добавяме и джинджифила, като можете да използвате млян, или да рендосате от корен.


 Накрая прибавете разтвореното в студена вода нишесте към останалите съставки.


Нека сосът да заври, а след това намалете и го оставете да къкри. Тук реших да добавя и пилешките бутчета. 

 

Хубаво е бутчетата да са без кожата, но аз ги сложих с нея, след което тя сама се отдели от тях и падна в соса. Смятам, че пилешките кожички в соса допринасят за обогатяване на вкуса му.
Когато сосът се посгъсти, а пилето е овряло, го пренасяме върху тавичка, застлана с хартия за печене.


Печем първоначално на силна фурна (200 градуса), а след това намаляваме на 180 (с обдухване), като периодично мажем с остатъка от соса.


Готовото пиле сервираме върху плато сварен бял ориз и поръсено с нарязан зелен лук / кромид.


Можете да го поръсите още със сусам или пък малко чесън на прах.


Не мога да ви опиша колко прекрасен е вкусът на това ястие...ще трябва да го опитате сами :)


Всяка хапка е пътешествие!






16 коментара:

  1. ... и удоволствие!

    Люси, чудно вкусно си сготвила! А соевият сос от първата снимка (постъпковите)... Тооолкова е тъмен, че помислих снимаката за черно-бяла. ;)
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Това наистина трябва да се опита.

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитен сос, в чудесно съчетание с пилешкото и ориза!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, vesela, tili, благодаря на всички :) Надявам се да ви хареса, ако решите да го опитате! Пожелавам ви от сърце една прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. О, това ще се пробва още тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Получи се невероятно! Приятелят ми остана удивен, а аз съм пълен новак :) Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! И аз благодаря за споделените отзиви, още повече, щом са толкова добри :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Колко време печем на силна фурна и колко на 180 градуса. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Времето за печен зависи от големината на бутчетата,. но на силна фурна е около 10 минути, за да може да придобие първоначалния загар. След това печем до готовност, която можем да проверим с виличка ( отново времето ще варира изцяло от големината на месото) Поздрави :)

      Изтриване
  8. Люси, човек може спокойно да ти се довери за всяка една рецепта от блога ти! Удоволствие е да чета при теб! Благодаря! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, мила :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Пилето става много крехко и е страхотно на вкус, рецептата стана неотлъчна част от нашето меню. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за отзивите, Мина! Сърдечни поздрави на цялото семейство! Весели празници!

      Изтриване
  10. Люси, благодаря Ви за рецептата!Наистина е най-сполучливата, която опитваме.
    Поздрави!Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения отзив, Мариана. Поздрави от сърце.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...