понеделник, 20 октомври 2014 г.

Още грим и костюми - идеи за Хелоуин / More make up and Costumes Ideas for Halloween


Октомври е пипъл! А всеки, който ме познава, знае,  че октомври е любимият ми цвят, любимият ми месец, и в него чествам един от много, ама много любимите ми празници - Хелоуин. Всяка година се намира някой, който решава, че ако ми каже отрицателното мнение за този празник, някакси ще го намеря за много важна и нечувана информация и изцяло ще променя начина си на живот за да бъда угодна на него и останалия социум. Е, все някога ще им стане ясно, че това няма да стане, защото хората като мен не спазват такива правила, а единственото нещо, с което се съобразяват, е желанието да живеят за изкуството във всичките му форми, а то има за цел да преобръща всичките ни представи за нормалното и реалното.

И така, реших да ви дам едно леко превю за предстоящите публикации посветени на празника, както и някоя и друга идейка за това как можете да украсите туй-онуй у дома, ако сметнете, че едно Хелоуинско парти ще ви дойде добре :)
Вече имам няколко богати на предложения публикации, които можете да си припомните от тук,






Halloween - гримът / Halloween: The Make up
Halloween - Част Първа / Halloween - Part One
Halloween - Част Първа / Halloween - Part One




но сега новото: )

Първата такава идейка е за оформяне на салфетките на масата с помощта на изкуствено вампирско чене (краднато от нощното шкафче на някой застаряващ вампир или закупено от близкия магазин за левче за стотинки)  :


Аз комбинирам с червени и черни салфетки, които завиваме на фуния и прекарваме през пластмасовите зъбки! Изглежда много забавно :)


Друга идея за декорация е изрисуването на оранжеви балони с черен маркер така, че да приличат на страшни тикви :

Не забравяйте и задължителните безплатни елементи към есенната украса - шишарки, листа, жълъди и всичко жълто-оранжево :)



Сега ще хвърля и малко светлина върху предстоящите публикации, посветени на празника. До Хелоуийн ще публикувам няколко поста "направи си сам", касаещи няколко много нашумяли и известни герои от филми и игри, в които можете да се преобразите в нощта на всичките светии.

Вижте как да направите грима на Лейди Гага, като натиснете ТУК

 Ще ви покажа стъпка по стъпка как да си направите короната на Трандуил от "Хобитът",
( вече можете да видите ТУК)


Рогата и гримът на Господарката на злото / Maleficent  - ( целия проект тук ),



както и много други лесни и достъпни идеи за костюми :)

Можете ли да ги познаете? :)



Гримът за Хал Дрого и Рагнар можете да намерите вече ТУК



Ще споделя с вас и една невероятно вкусна рецепта за предястие под формата на тиква ( вече можете да намерите рецептата ТУК)


и тази умопомрачителна торта, чиято рецепта можете да видите вече ТУК!




Очаквайте следващите дни вълнуващите постове, посветени на Halloween!

петък, 17 октомври 2014 г.

Баклавички с шоколад / Baklava with Chocolate


Почти съм сигурна, че няма човек в България, че дори и на Балканите, който да не е опитвал баклава. Този десерт е толкова популярен у нас, че сигурно във всеки дом има по една рецепта за баклава, която е определяна за семейна или най-вкусна :)

При нас баклавата на мама е най-хубавата, която съм опитвала и дори не ми е хрумвало през ума да правя опит да я правя. Затова, дойдат ли Коледно-Новогодишните празници (тогава обикновено я приготвяме), задачата на мама е да наготви няколко тави :)


Тази година обаче успях да хапна няколко гръцки баклавички, "подправени" с шоколад, и реших, че това може да стане моята баклава. За да бъде съвсем в мой стил, реших да сменя и традиционния пълнеж с нещо, което много обичам - холандски карамелени бисквити, които вече се намират лесно и на нашия пазар.


Казват се Stroopwafel и можете да ги намерите в много магазини (Кауфланд, Лидл и дори малкото магазинче в квартала).
Хубавото при тях е, че освен хрупкави вафли имат и прекрасен пълнеж от разтеглив карамел, така че след като ги смлях в блендера се получи зърнеста плънка от твърди и меки частици. Не че имам против традиционната плънка на баклавата, но тази е така и така с шоколад, та се водих от мотото "като е гарга - да е рошава" :)


Ако решите, че карамелът ще ви дойде в повечко, което, гарантирам ви, не е така, можете да се спрете на друг вид плънка, като ще се радвам да споделите и своите идеи и експерименти.


Ето и списъкът с необходимите продукти:
1 пакет кори за баница (около 400 г)
5 бр холандски карамелени бисквити
125 г краве масло (разтопено)
Сироп за заливка:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
няколко капки лимонов сок
Шоколадов ганаш:
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад

Започнах като смлях бисквитите в блендера. Ако не се сещате как изглеждат, ето ги на снимката:


Сместа е идеална за пълнеж, хем хрупкава, хем от разтеглив карамел, който се съчетава идеално с десерта. Ако не можете да намерите от тези бисквити, сложете няколко нарязани карамелени бонбона и начупени бисквити по ваш вкус.

Започвам като намазвам хубаво една кора с масло и слагам малко от плънката в долния край.


С помощта на две китайски клечки за хранене, които слагам вътре, опрени една в друга, завивам баклавичката на руло,


като стигам само до средата на листа и отрязвам.


Набирам едновременно от двете страни, като клечките ми помагат за тази цел


Завивам на охлювче или друга форма по желание и редя в тавичка.


Процедирам така и с остатъка от корите, като от една кора правя две баклавички.



Пъхаме в умерена фурна и печем, докато се зачервят.


Когато са готови,  ги изваждаме и оставяме да се охладят напълно. Захващаме се с приготвянето на сиропа. За целта слагаме в подходящ съд на котлона водата и захарта и оставяме, докато стане на сироп, като след завирането на водата оставяме сосът още малко да поври, за да се сгъсти.


Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок, за да предотвратим захаросването на сиропа и за по-добър вкус.


Можете да залеете студените баклавички с горещ сироп, или да приготвите сиропа предварително и да залеете горещите баклавички със студен сироп.


Последната задача е да шприцоваме отгоре розички или друга формичка от шоколадовия ганаш, който приготвяме по следния начин: Слагаме сметаната да се затопли на котлона и когато е пред завиране, добавяме начупения шоколад. Разбъркваме на изключен, но все още затоплен котлон, докато шоколадът се разтопи. Оставяте на стайна температура (или в хладилник, но внимавайте да не стегне прекалено)  да се втвърди ганашът и когато стане с консистенция, годна за шприцоване, украсете баклавичките.


Едва ли някой се съмнява, че това може да не е вкусно, но да не пропусна да се похваля и аз - наистина  е много вкусно.


Убедете се сами! :)


сряда, 15 октомври 2014 г.

Хрупкав печен карфиол / Crunchy Roasted Cauliflower


В последно време станах най-големия фен на карфиола и това си личи по зачестяващите рецепти с него. Но няма как да не споделя с вас още една, когато е толкова добра. А днешната е наистина такава.
Хрупкав запечен карфиол на фурна, който с нищо не отстъпва вкусово от всякаквите там снаксове и чипсове, идеален е за похапване пред телевизора от семейството, но една голяма разлика - изключително полезен и поне сто пъти по-добър на вкус.

 

У дома толкова се хареса, че вече редовно се приготвя за "гризкане", като в магазина винаги получавам репликата "И да не забравим карфиола!".

Сигурно си мислите, че преувеличавам, но мога да ви кажа, че съвсем не е така. Опитайте го и се убедете сами, като рецептата има още едно предимство. Става супер бързо, в което ще се убедите сами веднага :)

Необходими продукти:
400-500 г карфиол
500 мл прясно мляко
сол
галета

Сос:
заквасена сметана
горчица

Измиваме карфиола хубаво и го накъсваме на малки розички.


В тенджерка изсипваме млякото, малко вода и подправяме със сол.


Когато млякото е пред завиране, слагаме карфиола и бланшираме за кратко. Внимавайте да не го преварите, трябват му само няколко минути.



Изваждаме карфиола и го овалваме в галета.


Можете да го залеете с малко разтопено масло / олио преди да го пъхнете във фурната.


Печем до златисто във фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната. Нека карфиолчетата да са на разстояние едно от друго, за да не се овлажняват. Разбърквайте ги от време на време, ако е необходимо.
Ако решите да не слагате масло при печенето, може да решите да ги залеете с разтопено масло докато са горещи, преди сервиране. Става идеално мезе :)


Аз изпробвах и двата варианта и ми харесаха еднакво.
 Следващите пъти обаче ги приготвих със съвсем малко мазнина и съчетах с един мой любим сос от заквасена сметана и мека дижонска горчица. Съотношението на продуктите е на вкус.


Няма такава вкусотия...Обещавам ви! Опитайте и вие! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...