В последно време станах най-големия фен на карфиола и това си личи по зачестяващите рецепти с него. Но няма как да не споделя с вас още една, когато е толкова добра. А днешната е наистина такава.
Хрупкав запечен карфиол на фурна, който с нищо не отстъпва вкусово от всякаквите там снаксове и чипсове, идеален е за похапване пред телевизора от семейството, но една голяма разлика - изключително полезен и поне сто пъти по-добър на вкус.
У дома толкова се хареса, че вече редовно се приготвя за "гризкане", като в магазина винаги получавам репликата "И да не забравим карфиола!".
Сигурно си мислите, че преувеличавам, но мога да ви кажа, че съвсем не е така. Опитайте го и се убедете сами, като рецептата има още едно предимство. Става супер бързо, в което ще се убедите сами веднага :)
Необходими продукти:
400-500 г карфиол
500 мл прясно мляко
сол
галета
Сос:
заквасена сметана
горчица
Измиваме карфиола хубаво и го накъсваме на малки розички.
Когато млякото е пред завиране, слагаме карфиола и бланшираме за кратко. Внимавайте да не го преварите, трябват му само няколко минути.
Изваждаме карфиола и го овалваме в галета.
Можете да го залеете с малко разтопено масло / олио преди да го пъхнете във фурната.
Печем до златисто във фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната. Нека карфиолчетата да са на разстояние едно от друго, за да не се овлажняват. Разбърквайте ги от време на време, ако е необходимо.
Ако решите да не слагате масло при печенето, може да решите да ги залеете с разтопено масло докато са горещи, преди сервиране. Става идеално мезе :)
Аз изпробвах и двата варианта и ми харесаха еднакво.
Следващите пъти обаче ги приготвих със съвсем малко мазнина и съчетах с един мой любим сос от заквасена сметана и мека дижонска горчица. Съотношението на продуктите е на вкус.Няма такава вкусотия...Обещавам ви! Опитайте и вие! :)
Цялата ти серия с карфиол е по мой вкус, Люси,
ОтговорИзтриванеа новите сладкиши, както винаги страхотни!
Благодаря за чудесните идеи и хубави есенни дни за теб!
И аз ти благодаря, Дианка! Винаги си добре дошла :) И ти пожелавам пъстра и вдъхновена есен! Прегръдка!
ИзтриванеЛюси, последната снимка е толкова съблазнителна,
ОтговорИзтриванече сякаш чух хрупкане :)
И сосът е чудесен :)
Поздрави!
Благодаря ти, Дани! Наистина са много хрупкави :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеХаресва ми,още повече,че мога да дам така и на детето :) Благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеТака е , Милена :) Много лесна и полезна рецепта! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеМлякото го изхвърляме ли след бланширането?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен, млякото не е нужно да се изхвърля. Можете да го използвате за супа, марината, да направите сос, или да го излеете върху месо за печене. :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря, Люси, работя вече по въпроса :)
ИзтриванеОпредлеено ме убеди! И при първа възможност ще си имаме и ние вкусен и хрупкав карфиол а ла Люси. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Люска!
Благодаря ти, мило ми Гери :) ! Дано ви се услади, както и на нас! Прегръдки и усмивки!
ИзтриванеА,това варене в мляко съвсем ми е новост,Люси,трябва да се тества,за да открия разликата,сигурно си има такава.А иначе паниран карфиол и аз много обичам,на фурна обаче все още не съм пекла,ще опитам,благодаря ти за вкусната рецепта!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, според мен млякото подобрява вкуса и запазва прекрасния цвят на карфиола. Питаха ме вече няколко пъти дали може само във вода и казвам, че може, но тези които го направиха във мляко потвърждават, че се усеща във вкуса :) Надявам се и на теб да се хареса! Прегръдки и на теб, мила!
ИзтриванеПо принцип карфиол ядем само в туршиите и все не можех да намеря рецепта, която да ми хареса и да пробвам да го направя по друг начин, но сега наистина ме заинтригува и ще пробвам! Благодаря за споделената рецепта :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Стефка! Поздрави!
ИзтриванеВчера правихме паниран карфиол,но ако бях протела тази рецепта щях да я изпробвам.Изглежда толкова вкусно....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря! Надявам се да имате възможност скоро и да опитате и тази рецепта! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеИ аз като Роси...Обещанието накрая ме кара непременно да опитам, не че снимките не ме спечелиха..
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси :) Прегръдка!
ИзтриванеЧудесна рецепта. Много харесвам карфиола и имам няколко изпитани рецепти, тази определено ще влезе в списъка ми. Благодаря! ;-)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Гери! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте и благодаря за хубавата рецепта.
ОтговорИзтриванеИмам едно питане - карфиолът на хартия ли се пече или с мазнина?
Мерси предварително.
Здравейте, Анонимен! Пекох върху хартия за печене :) Сърдечни поздрави :)
ИзтриванеМного благодаря. Захващам се :)
ИзтриванеЗдр, какво ще рече дижонска горчица?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, наименованието на дижонската горчица идва от град в Източна Франция. Този вид горчица има специфичен вкус, но на пазара вече съществуват множество различни марки, които я предлагат. Поздрави!
ИзтриванеВ момента го правя, но минаха 30 минути и все още изглежда недобре запечен. Бихте ли написали колко време ориентировъчно му трябва ? Благодаря !
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не мога да кажа със точност, тъй като зависи от много фактори - количество, сила на фурната, колко дълго е варен в млякото, на каква гъстота е карфиола в тавата, тъй като за да се запече добре трябва да се изсуши от влагата. Аз
Изтриванего правя на око, но не мисля, че трябва да ви отнеме повече от 40 минути. Поздрави!
Здравейте, сега си направих от този карфиол. Аз по принцип не го ям, но исках да започна да го ям. Това е невероятно вкусно и вече ми е любимо! Благодаря много!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! И аз проядох карфиол едва от миналата година, та напълно разбирам как се чувствате! Има рецепти, които са просто отварящи -очите :) Поздрави от сърце и много се радвам, че споделихте впечатления!
ИзтриванеЗдравейте, Люси :) Тази вечер приготвих печения карфиол, наистина стана вкусен, особено със соса! :) Само че ми се стори малко мек, очаквах да стане по-хрупкав.Може би съм го варила малко по-дълго. Хрупкав ли трябва да бъде?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Петя! Радвам се, че ти е харесал! Да, може би причината е, че малко си го пресварила, все пак се пече после, но това понякога си зависи и от карфиола, а и не трябва да се пекат много гъсто едно до друго. Но като цяло няма да стане хрупкав чак като чипс :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМного вкусно, благодаря за рецептата.:)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеВаренето на карфиола в мляко убива силния специфичен аромат на зеле в карфиола и става наистина прекрасен паниран карфиол. Благодаря за рецепатата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за милия коментар, Нели :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, стана много хубав и хрупкав.
ОтговорИзтриванеМного се радвам :)
Изтриване