понеделник, 7 октомври 2013 г.

Грим: Halloween (Част втора)

 

Започна месецът на Хелоуийн, защото кой слага украса в цялата къща само за един ден :) И така месец октомври минава у дома под зодиакалния знак на вампира и разбира се с албума на Type O Negative - October Rust. И не само той де :)


Не веднъж съм споменавала за това колко много обичам този празник и не се интересувам от изказвания от рода на "той не е български" и т.н. Обичам всичко, което прави малки и големи да се усмихват, да прекарват време със семейството си и разбира се да творят. А Хелоуийн определено е празник, който ви дава голяма свобода да се развихрите във всички сфери - кулинария, декорация, че дори и грим и костюми.  Още една от моите страсти - специалните ефекти и театралния грим.



Но и аз, като повечето хора, нямам от конкретната спец-козметика, и разчитам на всичко, което се намери у дома. В интернет можете да намерите страшно много варианти да създадете боички, бяла основа за грим и други от различни хранителни продукти. Аз използвам събраните през годините различни видове гримове. Дори стара очна линия може да се използва като писец за рисуване по лицето, така че почти нищо не е за изхвърляне.



Не мога да кажа, че гримовете станаха супер още при първите ми опити, но пък с годините се усъвършенствам и експериментирам повече. При първата година използвах само обикновени черни сенки за направата на грим - скелет.



Следващите години обаче поразучих повече черепната структура и дори с обикновени боички, закупени от магазин за един лев, успях да пресъздам доста по-добър образ.




Поработих повече и върху костюма, като от магазин за втора употреба потърсих подходящи клинове, върху които само няколко замаха на четката, потопена в бяла текстилна боя, добавиха и скелетните крака :)



При мен дори разширих грима към гръдния кош, което може определено да те накара да се почустваш кльощав :)

Същата година създадох и може би един от най-предпочитаните гримове при жените за Хелоуийн  - Santa Muerte или Sugarskull.
 
Този грим е сред любимите на дамите, тъй като съчетава страшното с красивото по много странен начин, но винаги се получава :) Характерни за него са типичните черепни очертания, комбинирани с красиви и ярки цветове. Аз ви препоръчвам да изберете един-два основни цвята, за да не заприличате на клоун все пак. Добавете и няколко женствени елемента - повече извивки и разбира се цветя. "Света Смърт" често е изобразявана с корона от цветя, които също можете да добавите към костюма си.
 

Повече снимки на този грим, можете да намерите в миналогодишната ми статия тук.

През последните години един грим намери своето място сред гримовете за Хелоуийн, макар че първоначално едва ли са си мислили, че ще има такъв огромен успех. И той, както и предишният, съчетава нежността на женското лице, с определена доза тъмнина и драматизъм. Разбира се това е.."Черният лебед".


И тук съществуват множество вариации на изпълнения, но основните елементи в този грим са съчетанието на черен молив, с който да пресъздадете грим като разперени крила на лебед и разбира се контрастен цвят, като най-подходящ според мен е сиво металик. Тъмно червено червило и бледо лице, което можете да постигнете с много светла основа за грим.



Във филма за очите на героинята на Натали Портман са използвани червено-черни лещи за цялата склера, което да си кажем честно си е някак трудно да пресъздадем. Една идея обаче - нанесете червен молив от вътрешната страна на окото...определено играе голяма роля в подобряването на грима :)

Ето и няколко грима за мъже, с които "измъчвах" Митко през годините, но той бе така мил да ми позволи да изразявам непрестанните си импулси за творене, които ме обземат.

Един ден просто реших, че страшно много ми се рисува мускулна тъкан (отново с боички за един лев), отворих атлас по анатомия и ето това се получи.


 


 Според мен се получи доста добре и обмислям да направя опит за разширяване на лицето :) Ако смятате, че това ви е по силите, можете да го включите в таз годишните костюми.


Друг път пък реших, че усмивката му страшно прилича на тази на Жокера и ето какво се получи. 






Елементарен грим - червило, черни сенки, бяла боя и ...маска за лице. Точно така. Един от гениалните моменти в грима на Жокера е включените в него белези, които успяха да променят изключително миловидното изражение на Хийт Леджър.

 Аз разбира се, неразполагайки с нежните простетики, реших, че нанесена маска за лице (от тези, които се отлепват след като засъхнат) може да се доближи идеално до състоянието на заздравяла разкъсана кожа.

Що се касае до костюма - черно сако и ярко цвете са единствените елементи, които са ви нужни. Ако решите все пак да се доближите максимално до героя ще са ви необходими зелен спрей за коса и лилава риза :)


И защото класиката си е класика...няма как да се разминем и с грим на Дракула. Основни елементи - Грим подчертаващ високи и остри скули, тъмни и заострени вежди, линия на косата, врязваща се под формата на триъгълник в челото и разбира се вампирски зъби :


Продължавам с един грим, който е може би малко известен в България, но ми е много любим. Става и за жени и за...по-разкрепостени мъже. :)  Гримът от Rocky Horror Picture Show.



Гримът е на Д-р Frank N` Further (изигран във филма от неповторимия Тим Къри) е може би един от любимите ми. Не само, че самият персонаж е толкова колоритен, но и мюзикълът е сред любимите ми, съдържащ в себе си голяма доза смях и страх :)

Ето и клип, към най-забаванта и вселеа песен от това шоу: 



Определено този филм не е лъжица за всяка уста. Не само, че е стар (1975), и ако не сте свикнали да давате шанс на старите филми и изчанчените идеи, то може би няма да ви допадне. При мен обаче и двете се приемат с широки обятия, плюс чувството за хумор и огромните дози забавление, което се гарантира от заразителните музика и хореография.


Оставаме на вълна филми, с грим и костюми от "Мария Антоанета". Може би не типичният Хелоуийнски костюм, тъй като няма нещо страшно в него, но определено си струва да се видите в такава роля.


Пищност - това е думата, която трябва да ви вдъхновява при правенето на този костюм.

Съберете всички блестящи, перлени или дантелени бижута, които имате у дома. Колкото повече - толкова по-добре.

Голяма коса - евтина перука, топирана, или пък ако имате дълга коса, се постарайте да направите голям обем. Букли, масури,  къдрици!









Лицето трябва да бъде бледо, с лека руменина на бузите. Изкуствени мигли и нарисувана бенка - добавя още елементи към грима на тази епоха.


Към костюма прибавете панделки, ветрило и въобще всичко, което ви крещи "Кралско" и "Мария Антоанета".

Ето го може би и най-лесният грим за мъже. Трябва ви само синя боя и вече сте Уилям Уолъс от "Смело сърце".  



И накрая вечната класика за празника - готик момиче. Едва ли ви трябват идеи за този вид грим. Придържайте се към черното, и всичко ще бъде наред.


И все пак, за да се отличавам от останалите готици в ежедневието си, се опитах да внеса още повече драматизъм с леко размазан грим.


Ако ви остане малко време пък, можете да си поиграете и с ноктите, макар това да не ми е силната страна. Всеки знае, че кулинарите не задържаме перфектен маникюр :)


И така, след като официално съм в свои води през октомври, можете да очаквате множество рецепти и идеи за декорация  -  (ето от миналогодишните тук и тук) по случай предстоящия празник. Тази година, както всяка преди това, смятам да надмина себе си, но какво ще се получи ще разберете след Хелоуийн. :)

А дотогава...винаги проверявайте зад завесата в банята :) 



6 коментара:

  1. Леле, Люси изглеждаш страхотно!!! Много ми хареса твоята версия на Черния лебед :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Мария! И на мен ми беше забавно да се видя в такава светлина :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Ъъххх, добре, че попадам тук рано сутринта, Люси. НА слънчева светлина!
    Браво ти за идеите и изработката. Много си хубава във всичките роли и най ми допадна с буклите и усмивката:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Марта! Трябва да има усмивки, все пак затова са празниците :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна си. Чудесен грим и си личи, че много си се постарала.
    И аз направих визията на Мария-Антоанета, защото обожавам този стил. Ще се радвам ако ти допадне http://vanityfairdesie.blogspot.com/2014/10/blog-post_14.html
    Поздрави от мен и продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! Радвам се, че съм те вдъхновила :) И на теб пожелавам още много креативност и и радост в заниманията ти! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...