вторник, 6 ноември 2012 г.

Halloween - Част Първа / Halloween - Part One





Може би вторият ми най-любим празник след Коледа. Дори да не е български, все повече хора намират очарованието в тaзи келтска традиция, макар и най-вече в американския й вариант. За мен лично Halloween е изключително магнетичен, и ако сте decoration freaks като мен, търсещи повод да внасяте атмосферата на празниците поне за месец у дома, той е идален за това. Декорите и украсата за празника можете да правите в продължение на целия месец октомври, което води почти до пристрастяване, защото ще ви се иска всяка година да надминете себе си. Тогава идва безкрайното ровене в старите скринове за антични и похабени предмети, които да покриете с изкуствена паяжина, да извадите свещниците, които отдавана не сте ползвали и да се заредите с обилно количество свещи. Ще усещате магията и малко от тъмната романтикa на този празник.
Сега ще прегледаме един по един елементите, оформящи едномесечния фест на Halloween, като снимките са от последните четири години (богатият материал е натрупан поради постоянното отлагане на публикуването на този блог).

Музиката!!! :

Голяма част от досегашния ми живот заема страстта ми към метъл музиката – готик, дуум, блек и много други стилове. За щастие на този празник те не просто са препоръчителни, но и задължителни :) Предимно готик и дуум( моят личен фаворит е Type O Negative(на снимката)), подходящи са и доста атмосферик метъл групи, в които можете да чуете грачене на гарги, свистене на вятър и много мрачни клавири (Limbonic Art, Dimmu Borgir и др). Друг вариант за Halloween е  да потърсите в интернет музката от филмите Psycho, Friday the 13th, Texas Chainsaw Massacre, Saw и разбира се HALLOWEEN, които са идеални за създаването на страшно creepy атмосфера.
 

Декорация:

Първо и разбира се най-важното тиквите - фенери. В САЩ винаги дълбаят голями оранжеви тикви - сорт, който в България не е разпространен. Българските тикви обаче също стават за тази цел, просто си изберете такава, каквато ви харесва. Имайте предвид, че някои сортове тиква имат много твърда кора и почти е невъзможно да ги пробиете без огромни усилия с тънък нож за да направите разрезите за лицето на Jack-O-Lantern. На пазара има много карвинг инструменти, които могат да ви  помогнат за целта, но тъй като главната ни цел е да разберем как можем да направим всичко с подръчни материали, продължваме в този ред на мисли :) Зареждате се с шило, остър нож, пирони и чук (ако трябва). В първата година ми попадна иключително твърда тиква, така че дори използвах пирограф, просто защото разполагах с такъв :) По малките тикви или такива, каквито мислите да готвите по-късно, можете да разположите из стаята за цвят.    



Паяжина – почти задължителна, продава се изкуствена такава в много магазини. Заместители могат да бъдат различни видове прежда, особено, ако е леко пухкава и бъде разчепкана допълнително. Има и няколко вида вата, които можете да използвате по съшия начин. Важното при паяжината е да бъде разположена правилно, а не просто нахвърлена като памук около коледна елха. Постарайте се да я опънете в триъгълни форми така.



Есенно-зимна декорация – като тази купа. Можете просто да излезете в парка и да съберете различни видове клонки, жълъди, кестени, камъчета и шишарки.   


Фигурки – едни от най-използваните фигурки за празника са прилепите, гарвани, силует на вещица и духчета. Прилепите и гарваните най-ефектно изглеждат изрязани от черен картон, който можете да намерите в книжарниците. Направете различни големини и форми ( модели можете да погледнете в интернет или книга) и да ги аранжирате така: 



Призраците могат да бъдат изрязани по същия начин, но от бял картон. Фигурките за празника, заедно с другите пропсове, са може би най-дълготрайната инвестиция. Ето защо много от нещата се събират в продължение на цялата година. Веднъж изрязаните прилепи могат да се ползват всяка година, както и пакет гумени животинки от детски магазин (змии, гущери, паяци), стара вещ, буркан или картина, която ви изглежда мрачна... Всичко това може да съхранявате в кашон с надпис Х. и ако сте като мен след време просто ще трябва да взимате все по голям кашон :)



                                                                                                                        Темата продължава тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...