вторник, 8 октомври 2013 г.

Хелоуин - Рецептите / Halloween - The Recipes



"This is Halloween, This is halloween" - това е музиката от мюзикъла "Nightmare Before Christmas", която се носи из главата ми днес. Защото ще пиша за Хелоуин - ОТНОВО :)!!!! Този път обаче съм посветила публикацията си на рецептите за празника. Както вече съм ви разказвала, обожавам този празник и няма да позволя на нищо да застане между нас :)

В своите публикации за празника: Halloween - Част Първа, Halloween - Част втораHalloween - гримът (Част първа), Halloween - гримът (част втора)
Halloween - Част Първа / Halloween - Part One
вече съм говорила почти за всичко, освен за рецептите! А това е най-обширната тема, която може би ще напиша в блога си досега. Но нека да ви разкажа една интересна историйка: 

Преди близко година, когато стартирах своя блог, първите ми публикации бяха именно за този празник, тъй като беше ноември и реших да споделя какво съм сътворила. Тогава реших, че няма смисъл да пускам толкова късно рецептите, а ще си подготвя статията с тях за следващата година (тоест сега). И през цялото време си мисля, че си имам една почти готова публикация която ме чака. Да, ама не съвсем! Когато отворих публикацията си сега, бях ето така:


Размазани, нефокусирани снимки, недобре поднесена храна и въобще някакъв ужасТ!!! (което донякъде би било подходящо за празника, но ...не можах да го допусна). От една страна си дадох сметка, колко много съм се усъвършенствала за една година, от друга обаче - си отворих много работа, докато пресъздам всичко отначало и направя повторни снимки.



Може да ви се стори малко пресилено, но за пример ще ви дам това: Ето я боядисаната със зелена хранителна боя млечна салата.


То вярно, че ако не Хелоуин не сервираш нещо разшлякано, няма кога, но все пак трябвало е да вложа повече старание при поднасянето. Ето защо ви предлагам този вариант:

Изберете салата по желание и напълнете с нея издълбани портокали под формата на тиквени фенери. Самата салата може да бъде просто боядисана със зелена боя млечна салата (както съм направила по-горе) или друг вид.
Всъщност е много лесно да оформяте салатите за Хелоуин, тъй като ви трябват само очи. Всяка храна, която ви гледа, си е Creepy! Ето така например:

 

  




А тук съм използвала разполовена зелка за мозък, в който втъкнах два бонбона - очи :)


Но да се върнем към торта "Къщата на духовете", която ви представих в публикацията си Halloween - част втора. Тя представлява огромна меденка, която съм украсила с разтопен шоколад. Изрязаните прозорци са запълнени с натрошени бонбони за смучене, които при печенето се стопяват и стават на стъкло. Зад тях можете да поставите фигурки от картон на призраци и свещ, така че да се вижда така.


Паячетата отпред са от кръгли бисквити със солети с шоколад и залепени очички от бели бонбонки. Къщичката може да се закрепи самостоятелно или да се втъкне в торта, както съм направила аз. 
Ето я рецептата за тесто за меденки (отново от книгата на мама):
500 гр брашно
6 с.л. мед
1.ч.ч.пудра захар 
1/2 пак.канела
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло

От продуктите се омесва леко лепкаво тесто. С намазнени ръце се оформят топчета за меденки. Ако искате да изрежете различни формички (като къщата например), ще трябва да добавите още брашно и да направите по-твърдо тесто, което да може да се разточва.

Ако решите да направите само обикновени меденки, можете да ги облечете във фондан или да ги изрисувате. Но аз ви препоръчвам тази рецепта за Тиквени сладки. След щателно претърсване за подобна рецепта в интернет, намерих няколко ( най-вече тази на Дими) , които събрах в една. Получиха се прекрасни и много вкусни сладки с вкус на тиква.



Ето и необходимите продукти за Тиквени сладки:
300 гр брашно
125 гр захар
1 бр ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. масло
оранжева хранителна боя
1 ч.л. канела
1.ч. индийско орехче
1/2 ч.л млян джинджифил

В купа смесваме първо сухите продукти - пресятото брашно, бакпулвер, подправки и захарта. Към тях прибавяме пюрето, маслото и боята и разбъркваме. Получава се средно гъсто тесто, като за меденки, което леко лепне.
Намажете ръцете си с мазнина, откъсвайте от тестото и оформете топчета с големината на орех, редете в застлана с хартия за печене тава. Аз реших с помощта на нож да оформя резки по повърхността на сладките, за да приличат повече на малки тиквички.


Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. В рецептата на Дими се препоръчва да печете първо на долен, а след това и на горен реотан. Аз обаче нямах такава опция и просто пекох сладките с парче фолио отгоре, докато се запекат отдолу. Така избягваме възможността да покафенеят много отгоре, което ще развали цялостният оранжев вид :) Накрая украсих с малко черна хранителна боя ето така:

Оставаме на сладка вълна със следващите ми две предложения, много лесни и бързи, защото ще използваме готови блатове за торта. Можете да приготвите и домашни, но аз препоръчвам готовите в случая.

С тях през първата година оформих тази торта скелет. Използвах шаблон от интернет, изрязах блатовете по него (залепих ги с крем по желание) и украсих с разтопен кафяв и бял шоколад. Отново лоша снимка :(



От останалите парчета оформих сладки "ковчези", чиято снимка е брутална и затова я пропускам. Ето ги обаче с нови снимки.
 
 

Тяхната направа ще пусна в отделен пост стъпка по стъпка, така че да видите целия работен процес.

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.



Преминаваме към солените ястия със следващите ми предложения : предястие "Гробище", Пълнена печена тиква с червена леща и царевица и разбира се най-любимото на всички "Бавно печена "човешка" плешка " :)

За "гробището" ще ни трябват:
7-8 бр. домашно приготвени кракери
250 гр кайма
консерва боб
1 бр. кренвирш
1 бр.голяма глава лук
2-3бр. чушки
черен пипер
лют пипер
сол

Запържваме в малко олио нарязания на лентички лук (така по-късното ще прилича на прозрачни червеи), докато стане прозрачен. Добавяме каймата и продължаваме да пържим, докато се позапържи. Добавяме нарязаните чушки и нарязаните на ленти кренвирши. Разбъркваме още малко и накрая добавяме доматеното пюре и подправките. Изсипваме в подходящ съд и украсяваме кракерите.


За кракерите ни трябват:
1 ч.ч. брашно (плюс още за разточването)
25 мл зехтин / олио
1 ч.л. бакпулвер
вода за замесването на меко тесто
сол и черен пипер  на вкус

От изброените продукти омесваме меко тесто и  оставяме да почине 15 минути. След това разточваме тестото и изрязваме желаните от нас формички. Аз направих ето такива:


Кракерите печем до порозовяване в предварително загрята фурна на 150 гр. След като наредите кракерите върху хартията за печене е хубаво леко да ги надупчим с вилица, за да не се надигат неравномерно. 
Можете да използвате и друга моя рецепта за соленки с кашкавал и семки, която използвах за оформянето на "духчета" и "вещерски пръсти" :


Пръстите можете да оцветите със зелена сладкарска боя, като за нокти ползвайте различни видове семки.  В случая се спрях на бадеми, слепени с малко лютеница.

Следващата рецепта е много есенна и вкусна, а тя е Пълнена тиква с червена леща. Истинското и име е Карбонада ен сапайо и рецептата е от сп. Good Food, брой 49, 2011 година. Традиционно аржентинско ястие, което всички у дома обикнаха.

Необходими продукти:
1 бр. средно голяма тиква
50 гр разтопено масло

За задушеното:
1.с.л. семена кориандър
1 1/2 с.л. семена кимион
2 сухи червени чушки
2 глави червен лук
2 червени чушки
5 скилидки чесън
2 моркова
3 картофа
1 ч.ч. доматено пюре
250 гр червена леща
2-3 кочана сварена царевица
4 стръка магданоз

Започваме като отрязваме капака на тиквата и я почистваме хубаво. Намазваме я с маслото и я пъхаме да се позапече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Отвътре трябва да е мека, но отвън все още твърда.

През това време в сух тиган запържваме семената кориандър и кимион, докато пуснат ароматите си. Прибавете и накъсаните люти чушки и запържете още малко. Прехвърлете всичко в хаванче, и след като изстинат ги счукайте на ситно.

В голяма тенджера запържете нарязания на ситно лук, чушките на ивици и чесъна, докато омекнат. Поръсете ги с подправките, разбъркайте и добавете нарязаните на по-едри парченца моркови,  картофи, доматите, лещата* и около 1,5л. вода. След като заври, намалете огъня и оставете да къкри още 25 мин., докато картофите се сварят. (Макар и по оригинална рецепта да е така, бих искала да вмъкна уточнение. Червената леща става много бързо и има вероятност да стане на каша, докато се сварят останалите зеленчуци. ето защо препоръчвам да се сложи впоследствие, след като станат готови картофите.) 

След като всичко е готово прибавяме кочаните сварена царевица и нарязания магданоз, разбъркваме и прехвърляме всичко в тиквата.

Следващата рецепта е за "Бавно печено "човешко" месо" :) 



Това е може би най-любимата рецепта на всички, които са стъпвали у дома. Това месо се разпада в ръцете, толкова е крехко, а това се дължи именно на бавното печене. Американците го наричат още "Pulled pork". 
В случая разбира се, ако не сте разфасовали някой, който ви дразни отдавна, ви препоръчвам да използвате свинско месо. Ето и рецептата:


Необходими продукти:
около килограм свинска плешка
1бр. лимон
олио
сол

Плешката се запържва в олио, докато има хубава равномерна коричка от всички страни. Месото се поставя в подходящ съд за печене. Изстисква се един лимон върху него и хубаво се намазва със сол!!!
В мазнината за пържене наливаме няколко чаши топла вода, оставяме леко да заври и изсипваме водата при месото. Обличаме тавичката във фолио и оставяме месото да заври на силна фурна.(220 градуса) 
След като заври намаляваме температурата на 150-170 градуса (в зависимост от печката, слаба фурна, колкото леко да къкри) и печем така още час и половина - два. След това махаме фолиото и печем още час без фолио. 
После можем пак да сложим фолио и да го печем още малко. Важното е да внимаваме да не се изсуши, когато е без фолио. Хубаво е накрая водата да е извряла и да е останал от този супер тъмен солен лимонов сос, с който се маже самото месо накрая. А месото трябва да е станало толкова крехко, че да се разпада.

Ако все пак искате да спретнете нещо набързо, спрете се на варианта  "Страшна пица". Рецептите за пици са многобройни, пък можете да развихрите истински въображението си относно визията на пицата: 



И накрая да завършим отново с нещо сладко (от старата галерия за съжаление :( ). Чудовищна торта, като основата е отново познатата и любима "Лесна шоколадова торта".


Този път я бях направила на четири малки блата и ето я в разрез:


Ако рецептите са ви харесали сега, чакайте да видите какво съм приготвила за тазгодишния Хелоуин. :) Още тези дни ще ви кажа как да си приготвите този вкусен макаронен мозък. Рецептата и ръководството тук:


14 коментара:

  1. Прекалено реалистично ми идва, Люси... Не отбелязвам този празник, но се възхищавам на ентусиазма и креативността ти, браво! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила Гери :) Целта е да е колкото се може по-реалистично :) Все пак тези неща са част от субкултурата, към която принадлежа, така че имам години опит :) Поздрави и на теб! :)

      Изтриване
    2. на мен ми харесват издълбаните портокали и бавно печеното месо, които с удоволствие ще си открадна :-) и ще пиша как е станало. Пробвала ли си да добавиш и някакви подправки към месото? розмарин или салвия? и въобще какви са Хелоуинските подравки?

      Изтриване
    3. Здравей Мария, да ти кажа съвсем откровенно, това месо е просто идеално само със сол и лимон ( и от двете по повече). Много хора, които обичат подправки ме питат какво съм му слагала и като им кажа, че има само сол и лимон, не могат да повярват тъй като се получава невроятен вкус. Ти можеш да му сложиш, ако все пак държиш, но ти препоръчвам да опиташ и този вариант. Много се радвам, че си намерила рецепти, които ти допадат и сподели с мен. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
    4. Ама ти самата си цял Хелоуински празник. От грима, през костюмите - до масата. Браво, Люси!

      (Правила съм само пръстите на вещицата със сладко маслено тесто, ще споделя по-натам:)

      Изтриване
    5. Много ти благодаря Марта! Ще се радвам да видя всякакви снимки по темата :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Много впечатляващо, Люси,
    забавни, оригинални и реалистични -
    поздравления за креативността и вдъхновението ти.
    Изпълнението и снимките, както и при другите ти предложения - страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Пуснахме статия за Вас в URBN.BG
    Надявам се да Ви хареса. Ние сме Ви големи фенове.
    http://www.urbn.bg/unikalni-retsepti-za-helouin-ot-lussi-s-world-of-artcraft

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нана, благодаря за статията и милите думи :) Страхотни сте!

      Изтриване
  4. Много оригинално и креативно .. Само можеш ли да ми кажеш как се правят очите 👀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Деси, очите можеш да направиш като облечеш с бял фондан домашни или готови меденки или друг вид сладки, които са подходящи. Добре е да са слепени, за да образуват едно кълбо. Обличам ги с фондан, върху който рисувам с хранителни боички и овалвам страните с домашно оцветена кристална захар. Поздрави :)

      Изтриване
  5. Здравейте! Може ли да ми кажете колко броя излизат тиквените курабийки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дими! за съжаление правих рецептата преди доста време и не си спомням колко бройки излязоха. Мога да те посъветвам да сравниш рецептата с други, които изискват около 300 г брашно, за да добиеш представа, но и бройката много ще зависи от големината на самите сладки. Извинявам се, че не мога да дам по-конкретен отговор, но ти изпращам сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...