вторник, 22 октомври 2013 г.

Направи си сам: Макаронен мозък за Хелоуийн / DiY: Pasta brain for Halloween



"Леле, колко е ужасно и реалистично"  - такава реакция може да очаквате от своите гости при вида на това не по-малко ужасно вкусно ястие - макаронен мозък за Хелоуийн. Само в няколко супер лесни стъпки можете да втресете любимите си хора... възможност, която всеки любител на хоръра на бива да пропуска.


Отдавна ми се въртеше в главата как да пресъздам тази форма. От доста време завиждах нетайно заради разнообразието от формички за приготвянето на страшни изненади, предлагани на пазара в Щатите. Там всеки можеше да купи необходимите калъпи за мозък, ръка, дроб и т.н. от близкия магазин и да направи същото нещо, без много да му мисли.

"За щастие" България е родина на гениалността, породена от нуждата и липсата, така че не отне много време преди да ми хрумне тази идея. За направата на този мозък са ви необходими само:

кръгла купа
алуминиево фолио
олио / масло
300 гр едри макарони
100 гр кашкавал
1-2 с.л. крема сирене
червена хранителна боя


Препоръчвам ви да се спрете на по-едри макарони, които да могат да имитират гънките на мозъка впоследствие, така че макарони от вида на панделките в случая ще са неподходящи.

Първо започваме като сваряваме макароните според инструкциите на опаковката. След като са готови, ги отцеждаме от водата и добавяме 1 ч.л. масло, в което ги запържваме. Прибавяме нарязания на ситно кашкавал и крема сиренето. Всичко се разбърква добре, така че кашкавалът да се разпредели равномерно по макароните. Това е важно, тъй като той ще служи за спойка.


Накрая добавяме и няколко капки хранителна боя до получаването на желания от нас цвят. Още топли, изсипваме макароните в кръглата купа, която сме подготвили предварително по следния начин:

Обличаме хубаво купата с фолио, което леко е намазнено с олио / масло. От отделно парче фолио, изработваме преградата, която ще служи за разделянето на двете полусфери на мозъка и изглежда ето така.


Поставяме парчето в центъра на купата (то също трябва да бъде леко намазнено, за да може по-лесно да се извади от макароните впоследствие).


Оставяме макароните да се охладят напълно и обръщаме ястието в подходяща за сервиране чиния. Макароните са идеална гарнитура за предястие "Гробище", чиято рецепта можете да намерите тук.



2 коментара:

  1. Уау, колко гнусно.. гениална идея! :)) Моят малък син е в трескава подготовка за празника, ще бъде във възторг от макаронения мозък.
    Благодаря ти, че сподели, страшен празник ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария! Много се радвам, че оценяваш това на пръв поглед доста "непривлекателно" творение! Специални поздрави за теб и твоя син, с който очевидно споделяме силна любов към празника!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...